Skip to main content

Influence of simvastatin on coronary artery remodeling

> Akademiske afhandlinger Lisette Okkels Jensen: Forf.s adresse: Kardiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, Sdr. Boulevard 29, DK-5000 Odense C. E-mail: okkels@dadlnet.dk Forsvaret fandt sted den 3. december 2003. Bedømmere: Steven E. Nissen (USA), Erling Falk og Peter Bie . Vejledere: Per Thayssen, Knud Erik Pedersen, Steen Stender, Keld Sørensen og Torben Haghfelt .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen udgår fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet, Odense, og omfatter et arbejde der er udført i Kardiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital.

Ved koronarangiografi (KAG) er det udelukkende lumen, der fremstilles, og denne har tidligere været anvendt som surrogatmarkør for de aterosklerotiske ændringer, der overvejende foregår i karvæggen. Ved intravaskulær ultralyd (IVUS) fremstilles både karvæggen og lumen, og volumen af koronar aterosklerose kan bestemmes.

Formålet har været at undersøge, om behandling med simvastatin i 12 måneder kan forårsage en morfologisk og en funktionel ændring i koronararterierne hos patienter med hyperkolesterolæmi og koronar aterosklerose.

Hos 46 mænd blev der foretaget KAG, ekg-styret tredimensional IVUS, intrakoronar Doppler-måling og ultralydsskanning af arteria brachialis ved baseline, efter 3 måneders kostomlægning og efter 15 måneder.

Behandling med simvastatin 40 mg dagligt i 12 måneder medførte en signifikant reduktion i plaquevolumen på 6,8% og en reduktion i karvolumen på 3,6%, mens der ikke var nogen ændringer i lumens dimensioner. Der var en signifikant korrelation mellem ændringer i plaquevolumen og karvolumen, mens ændringer i plaquevolumen ikke korrelerede med ændringer i lumens volumen. Den endotelafhængige flowmedierede vasodilatation i arteria brachialis steg signifikant med 36,9%, hvorimod den koronare flowreserve var uændret efter 12 måneders behandling. Ændringerne var ledsaget af en signifikant reduktion i LDL-kolesterol på 42%.

Resultaterne med plaqueregression og reduktion i kar- volumen demonstrerer, at den kompensatoriske mekanisme i koronararterierne med positiv remodellering er reversibel.