Skip to main content

Ingen friske tal om dansk lægestress

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

27. nov. 2006
3 min.

Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen, kan ikke med sikkerhed sige, om danske sygehuslæger er lige så hårdt ramt af stress, som de svenske kolleger, ifølge undersøgelsen på Karolinska, er (se artiklen side 4174).

»Jeg har ingen konkrete tal, som er nyere end den arbejdsvilkårsundersøgelse, vi gennemførte i 1999«, siger han. »Men den viste klare tegn på, at læger på visse områder følte sig stressede«.

Jens Winther Jensen fornemmer dog i den daglige kontakt med kolleger, at der kan være et voksende problem, og det kan have flere årsager, mener han: »For det første har de ydre omstændigheder for at udøve lægegerningen, med den produktivitetsstigning og effektivisering, som er sket i de senere år, været med til at presse tempoet i vejret og på den måde øge kravene til det, der skal præsteres. Men dertil kommer mængden af omstillinger, som gør tilværelsen mere stresset for medarbejderne - specielt, hvis det gribes an på en måde, så medarbejderne ikke føler, at de har indflydelse på, hvad der foregår«.

Med omstillinger forstår han ikke kun de organisatoriske ændringer, men også de talrige organisationsudviklingsprojekter, siger Jens Winther Jensen: »Uden at have friske tal tror jeg, at den kombination har været med til at øge stressniveauet også hos danske læger«.

Noget er der sket

Bo Netterstrøm, som var med til at lave arbejdsvilkårsundersøgelsen, og som i dag er medlem af arbejdsmiljøudvalget, anerkender indsatsen for en bedre lægekultur, men mener i øvrigt, at Lægeforeningen godt kunne have gjort mere - blandt andet på de områder, som er overenskomststof?

»Der er ikke tvivl om, at Lægeforeningen gerne ville have foretaget sig mere, også på overenskomstområderne. Men nu skal der jo to til at lave en aftale. I øvrigt er man ikke uden resultater på dette område. Fx er det lykkedes for Yngre Læger som noget helt unikt i deres overenskomstforhandlinger at få en aftale ind om arbejdsmiljøet. Men det er naturligvis svært at sige, hvad der er nok - specielt, når vi ikke har undersøgt det siden 1999«.

Er der udsigt til en ny arbejdsvilkårsundersøgelse?

»Arbejdsmiljøudvalget har drøftet det ved flere lejligheder, og der er enighed om, at skal der laves en undersøgelse, skal fokus være på stress. Men vi må også erkende, at det er en større opgave, som både kræver meget tid, forberedelse og ekstern bistand, som ikke er helt billig. Så indtil videre er der ingen konkrete planer«, siger Jens Winther Jensen.

Som et konkret resultat af arbejdsvilkårsundersøgelsen peger Jens Winther Jensen på kampagnen for en bedre lægekultur: »Vi indså jo, at vi også var nødt til at gribe i egen barm, fordi vi selv havde mulighed for at påvirke flere af de faktorer, der bidrager til et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og vi har bl.a. udsendt vagtfolderen, materiale om introduktion af nye kolleger og gode råd til den daglige trivsel på arbejdspladsen - og ved de forskellige Lægedage, der arrangeres af lægekredsforeningerne, forsøger vi at sætte fokus på arbejdsmiljø og lægekultur«.

Jens Winther Jensen peger desuden på, at Lægeforeningen har erklæret sin støtte til det såkaldte PRISME-forskningsprojekt, som skal undersøge, i hvilket omfang psykiske belastninger i arbejdet påvirker risiko og prognose for stress, udbrændthed og depression - en forløbsundersøgelse, som fokuserer på effekterne af generelle arbejdskrav som arbejdsmængde, arbejdstid, indflydelse og uoverensstemmelser mellem krav og belønning, samt - mere specifikt - effekterne af emotionelle krav i arbejdet. Der vil indgå ca. 1.000 læger i undersøgelsen, oplyser Lægeforeningens formand.