Skip to main content

Ingen jubel trods optimistisk prognose

Anne Steenberger, as@dadl.dk

5. nov. 2010
2 min.

Sidste uge offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en lægeprognose, der spåede en uventet stor stigning i det samlede antal af speciallæger. Men det dækker over meget forskellige skæbner for de enkelte specialer.

Ulla Astmann, formand for regionernes sundhedsudvalg, advarer mod at glemme, at der stadig er problemer.

»Lægeprognosen fortæller os, at nogle fagområder har det bedre. Og det er godt. Men det er stadig svært at rekruttere til nogle specialer i yderområderne. Det afspejler en opdeling i modefag og områder, der ikke er så attraktive, såsom psykiatri og reumatologi. Det hænger sammen med, hvor kronerne triller hen. Onkologien er meget i fokus, og der kommer penge til kræftbehandlingen, og vi kan se, at deres problemer er ved at være overstået. Få penge giver dårlige historier, og det svarer til lav prestige. Jeg er bange for, at det er en problemstilling, som man forsøger at tale ned i forbindelse med denne prognose, der er ellers virker positiv«.

Psykiatrien spås en ret beskeden vækst. Der vil blive færre og færre psykiatere frem til 2020, hvor antallet forventes faldet med 3,2 pct. Frem til 2030 forventes dog en samlet stigning i forhold til i dag på 18,3 pct.

Antallet af onkologiske speciallæger vil stige voldsomt. I 2030 vil der samlet være 238, 5 pct. flere onkologer end der er i dag.

Formand for Dansk Onkologisk Selskab, Lisa Sengeløv, siger:

»Det er realistisk - og det ser lovende ud. I dag er der mangel på onkologer. Når man i prognosen spår så stor stigning, skyldes det, at behovet er steget, fordi der er flere kræftpatienter, og behandlingsmulighederne er øget. Uddannelseskapaciteten er allerede blevet øget ganske betydeligt. Og der er ingen problemer med at få uddannelsesstillingerne besat.«