Skip to main content

Ingen leder uden OLAU

Uddannelseschef Helle Nielsen, Uddannelsessekretariatet, E-mail: hn@dadl.dk

1. nov. 2005
2 min.

Den ny OLAU-uddannelse - ledelsesuddannelse for overlæger - har nyt indhold, nye temaer og en helt ny struktur sammenlignet med de »gamle« OLAU-kurser. Kurserne i den ny OLAU-uddannelse er en række selvstændige moduler, som deltageren vælger efter behov og baggrund.

Uddannelsen består af et grundmo-dul, som er bygget op om fem ledelsesroller og ti efterfølgende moduler, der udbygger de enkelte temaer:

  • Personlig ledelse

  • Ledelse i et politisk felt

  • Kvalitetsledelse

  • Forandringsledelse

  • Ledelse af professionelle

Temaerne og udformning af kurserne er baseret på en gennemgang og analyse af videnskabelige artikler om ledelsesvilkår og ledelsesopgaver i sundhedsvæsenet, artikler om lægelig ledelse i Ugeskrift for Læger, en survey blandt læger og sygehusadministratorer om læringsbehov og overvejelser over uddannelsens form. En arbejdsgruppe nedsat af FAS og ARF har stået for dette arbejde. Rapporten fra arbejdsgruppen kan rekvireres i Lægeforeningens Uddannelsessekretariat.

Opbygningen af uddannelsen betyder, at deltagerens uddannelsesforløb kan tilrettelægges fleksibelt og i den rækkefølge, der er behov for i relation til funktion, baggrund og karriereforløb. Det betyder også, at det kræver flere refleksioner og mere planlægning at tilrettelægge og aftale sin deltagelse i OLAU-uddannelsens moduler.

Grundmodulet retter sig primært mod speciallæger og overlæger, der ikke har deltaget i OLAU-kurser før, men kan også være relevant for andre, da det er et nyt selvstændigt kursus. De efterfølgende moduler kan tages i den rækkefølge, der passer bedst. Målgrup-pebeskrivelse og formålsbeskrivelse for de enkelte moduler kan som vejledning sammenlignes med egen funktion, interesser og erfaring.

Uddannelsen er også rettet mod de overlæger, der har deltaget i et eller flere af de »gamle« OLAU-kurser. De nye kurser kan udbygge tidligere kurser med nye vinkler på, og seneste viden om temaerne kan bygge oven på eksi-sterende temaer og supplere med helt nye temaer, der ikke har været berørt før. Der er således mulighed for at få sin viden ajourført, udbygget og fornyet.

På FAS' hjemmeside (www.fas.dk) kan du finde en kort beskrivelse af målgruppe, mål og indhold i de enkelte moduler. Vejledningen kan også rekvireres i Lægeforeningens Uddannelses-sekretariat. Du kan også kontakte sekretariatet pr. mail (kursus@dadl.dk) eller telefon (35 44 81 34), hvis du ønsker yderligere oplysninger om de enkelte moduler.