Skip to main content

International antidopingkodeks på vej

Journalist, læge Jan Andreasen

2. nov. 2005
4 min.

I dagene den 3.-5. marts var 1.000 deltagere og 300 pressefolk samlet i Bella Centret i København til det internationale World Anti Doping Agency, WADA’s konference om en fælles grundlov mod doping. Siden det internationale antidoping-agentur blev oprettet i 1999, er der blevet arbejdet og kæmpet for at indføre ens regler vedrørende dopingbekæmpelsen inden for idræts- verdenen. Reglerne, kravene til analysemetoderne, hvilke stoffer der var forbudte og stafudmålingerne over for dopede idrætsfolk har hidtil været meget uensartet. De forskellige nationale og internationale idrætsforbund har deltaget med forskelligt engagement i dette arbejde mod doping – ligesom det også har været uklart i hvilket omfang alverdens regeringer er parate til at stå sammen og effektivt bekæmpe doping i sport samt arbejde for at få eliteidrætten tilbage til en fair konkurrence. Ved konferencen i København var Danmarks Idrætsforbund og Kulturministeriet værter, og regeringen og især kulturminister Brian Mikkelsen, har arbejdet hårdt for en såkaldt »Declar- ation on Anti-Doping in Sport«, hvorigennem verdens regeringer anerkender WADA og det fælles antidopingkodeks og ikke mindst regeringernes ansvar i forhold til at bekæmpe doping.

Regeringens forhåbninger til konferencen blev dog allerede forstyrret ved åbningen af konferencen, idet hverken det internationale fodboldforbund, FIFA’s magtfulde og kontroversielle præsident, Sepp Blatter, eller præsidenten for Den Internationale Cykelunion, Hein Verbrüggen, dukkede op. Det forlød ellers i dagene op til konferencen, at det var lykkedes kulturministeren at overtale Sepp Blatter til at komme til København – men uden held. Og under konferencen udtalte FIFA’s medicinske ekspert, Jiri Dvorak, at han først havde modtaget den endelige version af antidopingkodeks om morgenen før konferencen. Det på trods af, at den endelige version har ligget tilgængelig siden den 20. februar på WADA’s hjemmeside, og at 14.000 havde downloaded det herfra inden konferencen.

Uens regler

Skal idrætsfolk kunne vækkes på deres hotelværelser eller få deres træning afbrudt for at afgive en dopingprøve? Sådan er reglerne i flere idrætsorganisationer, og hvis de aktive nægter at deltage, er det at sidestille med doping. Men reglerne kan bøjes. For ca. 1½ år siden fik det danske fodboldlandsholds træner, Morten Olsen, udsat en dopingkontrol, da kontrollanterne mødte uanmeldt op ved træningen under en landsholdssamling. Efter en forsikring om, at det aldrig ville ske igen, slap Morten Olsen for yderligere sanktioner. En amerikansk skøjteløber der foretrak at blive i sin seng sidst på aftenen, frem for at stå op til dopingkontrol, fik ved et efterfølgende forlig nedsat sin karantæne fra fire år til to år. For flere amerikanske professionelle idrætsfolk gælder, at de og deres hold er privat finansierede, og at de agerer uafhængigt af de regler den amerikanske regering sætter. Derfor kan der ved de næste sommerlege opstå den situation, at deltagerne optræder under forskellige regler: At en idrætsaktiv, der testes positiv for doping i én konkurrence, får to års karantæne, hvorimod en anden kan fortsætte med at kæmpe for sit hold umiddelbart efter afsløringen af doping. Desuden er USA’s olympiske komité, USOC, under anklage fra deres tidligere direktør om kun at have straffet cirka halvdelen af alle dopede amerikanske sportsfolk. Den Internationale Olympiske Komité arbejder aktivt mod doping. Komitéens præsident, Jacques Rogge, slog ved åbningen af WADA-konferencen fast, at der i fremtiden ikke er plads til idrætsforbund, som nægter at indarbejde det fælles antidopingkodeks. Og hvis et lands regering nægter at indføre det nye kodeks, vil det ikke kunne blive værtsland for De Olympiske Lege.

Hidtil har det især været strafudmålingerne, der har delt landene og specialforbundene, hvor det har været argumenteret, at det er hårdere for en cykelrytter eller fodboldspiller at være udelukket i to år fra konkurrence end for en bowling- eller sejlsportsmand. Og fra dansk side har der været arbejdet for, at reglerne vedrørende doping også skal gælde for motionister og ikke alene eliteidrætsudøvere – men det har hidtil ikke været holdningen blandt flertallet i WADA.

Før konferencens afslutning blev der arbejdet hårdt for at de deltagende regeringer kunne tilslutte sig Declaration on Anti-Doping in Sport. Allerede fra tidlig morgen på konferencens sidste dag, førte Brian Mikkelsen forhandlinger med flere regeringsdeltagere. I 11. time forlød det også, at FIFA vil acceptere det nye kodeks med nogle forbehold og frihedsgrader for at sætte egne straframmer.


Antidopingkodeks – en international grundlov til bekæmpelse af doping

Antidopingkodeks indeholder detaljerede beskrivelser af procedurer og regler inden for:

  • Testning af idrætsudøvere
  • Krav til laboratorier (validering, kvalitet og metoder)
  • Undtagelser for terapeutisk brug af lægemidler, der kan anvendes til doping
  • Forbudslisten (og bl.a. regler for opdatering af denne)

Det samlede kodeks kan downloades fra WADA’s hjemmeside: www.wada-ama.dk

Øvrig information kan findes på Antidoping Danmarks hjemmeside: www.doping.dk