Skip to main content

Internmedicinsk selskab: Der er forskel på KBU-læger

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

4. feb. 2011
3 min.

Nye læger, som ikke har haft intern medicin i deres klinisk basisuddannelse (KBU)-forløb, bliver afvist som ansøgere til introstillinger på internmedicinske afdelinger, fordi de ikke har erfaringer fra specialet.

Det siger Yngre Lægers formand, Lisbeth Lintz, og formand for Yngre Lægers Team Uddannelse, Mads Skipper, samstemmende. Begge har talt med KBU-læger, som har oplevet denne afvisning.

Også formanden for Dansk Selskab for Intern Medicin, Knud Rasmussen, kender til problemet. Han har denne kommentar: »Det er fantastisk uretfærdigt og helt urimeligt, at det er sådan. Men det er en fejl ved KBU'en. Alle bør have seks måneders intern medicin«.

»Uacceptabelt«

»De afdelinger, der vælger at prioritere på den måde, har ikke forstået, hvad formålet var med KBU-uddannelsen«, siger Mads Skipper. »De var vant til at få nogle introlæger, som efter turnus kunne passe mellemvagten, og ser ikke så meget på, hvad de lærer, men mere på, hvilken arbejdsindsats, de kan lægge i afdelingen«.

»Der er sikkert internmedicinske afdelinger, som ansætter efter intentionen om, at alle KBU-forløb er lige. Men der er åbenbart afdelinger, der langtfra lever op til det«, siger Mads Skipper.

Lisbeth Lintz bekræfter, at KBU-læger klager over diskrimination ved afslag på stillingsansøgninger og kalder det »fuldstændig uacceptabelt«.

»Det rykker ved hele grundlaget for KBU og fireårsreglen, når man siger til folk, at man er ligestillet, og nogle så praktiserer det modsatte. Har man trukket et højt nummer, så man ikke kan få en KBU-blok med intern medicin, er det helt urimeligt, at man frasorteres og afskæres fra at blive speciallæge i intern medicin«.

»Løsningen kan være, at KBU harmoniseres, så forløbene bliver ens. På den måde kan man undgå forskelsbehandling«, siger Lisbeth Lintz.

»Intern medicin til alle«

»Problemet er, at vi ud over at varetage uddannelsen af næste generation af internmedicinere også skal drive de medicinske afdelinger«, siger Knud Rasmussen.

»Når en masse ansøgere søger den samme introduktionsstilling, ser man på hver ansøgers samlede kvalifikationer. Har man kun sin KBU og ikke andet i form af videnskab eller særlige vikariater, ser man på den kliniske uddannelse, folk har fået. Og naturligvis tæller det mere at have været ansat i en KBU-stilling på en medicinsk afdeling end at have været ansat i f.eks. urologi og psykiatri. Så vælger de ledende overlæger selvfølgelig dem, der bedst kan passe arbejdet på deres afdeling«.

Er dit løsningsforslag, at alle KBU-forløb skal indeholde et halvt år i intern medicin?

»Ja, det mener jeg er løsningen. Og det har jeg tilkendegivet, da vi for nylig havde det første møde i Sundhedsstyrelsen om revision af speciallægeuddannelsen«.

Du vil ikke løfte pegefingeren over for de afdelinger, der favoriserer en slags KBU-læger frem for andre?

»Vi har en forpligtelse til altid at ansætte den bedst kvalificerede. Og da seks måneders intern medicin på det tidspunkt i uddannelsesforløbet er en absolut kvalifikation til en medicinsk afdeling, kan jeg ikke løfte nogen pegefingre«, siger Knud Rasmussen.

»Alle KBU'er er kvalificerede«

Kontorchef i Sundhedsstyrelsen Birte Obel vil heller ikke løfte pegefingeren - i hvert fald ikke før, en såkaldt aftagerundersøgelse i løbet af foråret har afdækket problemets omfang.

Det ligner ellers en tilståelsessag. Og det er vel stik imod hensigten med KBU?

»KBU lægger op til, at alle opnår de kompetencer, der er beskrevet i målbeskrivelsen for KBU, og i princippet er kvalificerede til at gå videre i en introduktionsstilling, uanset, hvilket forløb, de har været igennem. Nu vil vi have undersøgt, hvad rygterne har på sig - og så må vi have fat i folk og fortælle dem, at de læger, der kommer ud, faktisk er kvalificerede til at gå videre«.

Birte Obel tilføjer, at hun finder det »forståeligt, hvis de ledende overlæger ansætter dem, de ved en samtale finder er bedst kvalificeret«.

Birte Obel vil afvente aftagerundersøgelsen, før hun vil tage stilling til eventuelle reaktioner på en mulig forskelsbehandling. Hun har heller ingen kommentar til, om KBU ved den kommende revision af KBU skal ændres i den retning, Knud Rasmussen foreslår.

»Men det er bestemt noget, vi ser på i forbindelse med evalueringen«, siger hun.