Skip to main content

IVF-tvillinger klarer sig lige så godt som tvillinger født spontant

Journalist Abelone Glahn, ag@amedia.dk

1. nov. 2005
7 min.

IVF/ISCI-tvillingerne klarer sig helbredsmæssigt lige så godt som tvillinger født efter naturlig befrugtning, men dårligere end forventet. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, hvor helbredet hos tvillinger undfanget i 1997 både ved IVF/ICSI- og naturmetoden er undersøgt.

Svarene fra 1.672 mødre viser, at der ikke er stor forskel på sygeligheden mellem IVF-tvillinger og spontane tvillinger, og ingen overhyppighed af hverken handicap eller kroniske lidelser. Imidlertid havde forskeren, ph.d.-studerende Anja Pinborg fra Rigshospitalets Fertilitetsklinik forventet en større forskel, fordi enæggede generelt klarer sig dårligere i graviditeten, og dem er der ikke så mange af blandt IVF-børnene.

»Vores hypotese var, at IVF-tvillinger ville klare sig bedre, fordi der er flere tveæggede, også selv om IVF-børn gennemsnitligt fødes tidligere. Enæggede tvillinger klarer sig generelt dårligere i graviditeten på grund af risikoen ved fælles moderkage, eller fordi de udvikler et livstruende tvilling til tvilling-transfusionssyndrom, TTTS, eller ligger i samme fostersæk, hvor navlestrengene kan vikle sig rundt om hinanden. De fødes for tidligt og har ofte meget forskellig fødselsvægt for eksempel efter TTTS. Der er kun én procent enæggede IVF-tvillinger, mens der er 30 procent enæggede blandt de spontane,« forklarer hun.

»Men det faktum, at IVF-tvillingers mødre er ældre og ofte førstegangsfødende, udligner det forspring, vi havde forventet børnene havde i kraft af deres tveæggethed. Fra andre undersøgelser ved vi, at også IVF-singlebørnene er født med en gennemsnitlig lidt lavere fødselsvægt. En teori er, at mange af de ældre, barnløse kvinder har fibromer eller sammenvoksninger, der måske kan spille ind.«

Hensigten med spørgeskemaet, der suppleres med en registerunderøgelse af fem årgange tvillinger, var at undersøge sundheden hos tvillinger for at kunne vurdere, hvor høj en andel af tvillinger man vil acceptere set i lyset af, hvordan børnene klarer sig på længere sigt.

»I dag fødes et stigende antal tvillinger i Danmark, mens det samlede fødselstal falder, og tvillinger undfanget ved ART-metoder (Assisted Reproductive Therapy) udgør en tredjedel,« forklarer Anja Pinborg. »På længere sigt vil vi gerne kunne nedbringe andelen af tvillinger ved at tilbyde oplægning af kun ét befrugtet æg ad gangen til en særlig udvalgt gruppe patienter.

Gruppen består af kvinder, som er under en vis alder, som har mange befrugtede æg af høj kvalitet, og som derfor har en god graviditetschance. Tvillingefødselsraten vil hermed kunne bringes til et lavere niveau, mens vi opretholder gode behandlingsresultater, det vil sige høj graviditetsrate for alle patienter«, siger Anja Pinborg.

Forskel på sproglig udvikling

Anja Pinborg spurgte ca. 1.800 mødre til børn født i hele 1997 på et tidspunkt, da børnene var omkring fire år og mødrene derfor kunne se tilbage på et længere spand af tid og ikke kun på tidsrummet omkring og lige efter fødslen. Mødrene talte IVF/ICSI-tvillinger og singletons, samt en kontrolgruppe af mødre, hvis tvillinger var fremkommet spontant. Responsen på det 30 sider store spørgeskema var meget fin: 83 procent af de adspurgte svarede, og IVF-mødrene var de mest ivrige, idet hele 89 procent sendte skemaet udfyldt tilbage.

Mødrene er blevet spurgt om indlæggelser, operationer, om kroniske sygdomme og handicap som hjerneskader, nedsat syn og hørelse, døvhed, talefejl, misdannelser og bevægelseshandicap som spastisk lammelse, muskelsvind og rygmarvsbrok, ligesom de er spurgt om hyppigheden af mellemøre-, lunge-, hals- og nyrebækkenbetændelser.

»IVF-tvillingerne lider af de samme skavanker som kontroltvillingerne. Der er som ventet heller ikke forskel på antal og art af misdannelser, som stadig er meget sjældne. Der er ikke engang forskel på enkeltfødte og tvillinger,« siger Anja Pinborg.

Men spørgeskemaundersøgelsen er ikke stor nok til at vise forskel på alvorlige handicap og misdannelser, så derfor er man i gang med en registerundersøgelse af seks årgange. Den omfatter alle IVF/ICSI-børn født fra 1995 til og med 2000, svarende til cirka 3.400 IVF/ICSI-tvillingebørn og 10.000 tvillinger født efter naturmetoden. De undersøges med henblik på fødselsforløb, sygelighed, senfølger og mortalitet.

Det eneste sted, der er en signifikant forskel, er på IVF-tvillingemødrenes vurdering af børnenes talefærdigheder. I forhold til mødre til naturligt befrugtede tvillinger vurderede IVF-mødrene deres børns sproglige udvikling til at være lidt bedre.

»Det er ikke nødvendigvis en objektiv vurdering«, fremhæver Anja Pinborg. »Måske er de ældre mødre bedre til at stimulere deres børn, måske har de bedre tid, fordi de er på et punkt i deres livsforløb, hvor de ikke samtidig skal etablere sig på arbejdsmarkedet, eller også er der ikke andre søskende, der kan tage moderens tid. Hvad måske mere er vigtigt, er at mange IVF-mødre ikke har erfaringer med andre søskende, så det spiller ind på, hvordan de vurderer den sproglige udvikling.«

Brug for støtte- og talepædagog

Der er heller ikke de store forskelle på IVF-tvillinger og IVF-singlebørnene i undersøgelsen, undtagen på ét område. Der er hyppigere behov for støttepædagog og talepædagog hos signifikant flere tvillinger, formentlig fordi tvillingers sprog er senere udviklet, hvilket man i forvejen ved.

Mødrene skulle vurdere både den sproglige udvikling og den samlede helbredstilstand, og tvillingerne blev da generelt vurderet lavere end singletons. Når tallene blev korrigeret for fødselsvægt, udjævnede behovet for støttepædagog sig, mens der stadig var et signifikant behov for talepædagog hos tvillinger. Hele 10 procent af IVF-tvillingerne og 10,7 procent af kontroltvillingerne havde brug for støtte- eller talepædagog, mens det kun var tilfældet for seks procent af singleton-IVF'erne.

Flere skilsmisser

Samtlige mødre i undersøgelsen blev også spurgt, om børnenes/barnets tilsynekomst havde haft betydning for ægteskabet eller parforholdet. Her var der også meget klare forskelle.

7,3 procent af IVF-tvillingefamilierne var skilt fire år efter børnenes fødsel, og 6,9 af IVF-singletonforældrene var skilt, mens næsten det dobbelte antal »naturlige tvillingeforældrepar« var skilt, nemlig 13,3 procent, næsten dobbelt så stor skilsmisserate.

Mødrene blev specifikt bedt om at svare på, om børnene/barnet havde bragt dem tættere sammen, havde styrket forholdet, givet kriser i forholdet og om børnene/barnet havde medført overvejelser om skilsmisse. I forhold til singletonmødrene var alle besvarelserne mere negative hos tvillingemødrene. Flere mødre talte om kriser, flere havde haft tanker om skilsmisser, færre følte, at det har styrket deres forhold at få to børn, og færre følte, at børnene har bragt dem tættere sammen.

»Der er altså ingen tvivl om, at det er mere belastende at få tvillinger. Vi har ikke spurgt dem direkte om, hvad belastningen består i, men vi formoder, at det blandt andet er den konstante mangel på søvn, den hårdere fys iske belastning kombineret med generelle bekymringer om økonomi, større søskende og børnenes udvikling,« siger Anja Pinborg.

»Vi krydstjekkede og lavede en såkaldt regressionsanalyse for at se, hvilke parametre der havde udløst disse fire ting. Vi konstaterede, at det ikke var tvillingerne generelt, men snarere selve IVF-behandlingen. Men selv om tvillingefamilierne i forhold til singletonfamilierne sagde, at der havde været flere kriser, var det kontroltvillingerne, der blev skilt. Måske holder IVF-parrene sammen, fordi de har været så meget igennem, måske også fordi de er det ældre og derfor har mere livserfaring at stå imod med,« antager Anja Pinborg.

IVF-mødrene er generelt ældre (gennemsnitligt 33 år for tvillingemødrene og 34 år for singletonmødrene) end mødre til de hjemmelavede (gennemsnitligt 30 år). For eksempel var der blandt de hjemmelavede tvillinger mødre på helt ned til 20 år.

Flere indlagte mødre

Også mødrenes helbred i graviditeten blev der spurgt til, og her viser det sig, at der ikke er den store forskel på for eksempel forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning, men IVF-tvillingemødrene er oftere indlagt end mødre til naturligt befrugtede tvillinger, og de er oftere sygemeldt, formentlig fordi de er bange, da de ikke har været gravide før, og da de har kæmpet hårdt for at få børn. IVF-tvillingemødrene er også oftere indlagt end enkeltfold IVF-mødre. Også behandlerne er bange for, at det skal gå galt, fremhæver Anja Pinborg.

Hun har også spurgt mødrene, hvordan de forholder sig til forslag om kun at lægge ét æg op ved behandling. Specielt de tvillingemødre, der havde født for tidligt, syntes, man skulle gå over til at lægge kun ét æg tilbage. Nærmere betegnet sagde 25 procent ja til oplægning af kun ét æg. Og 50 procent ville gå med til oplægning af kun ét æg, hvis man fik tilbud om flere end de tre sædvanlige behandlingsforsøg.

Individuel ægbeslutning

»Fertilitetslæger diskuterer fortsat, hvor mange befrugtede æg, der skal tilbagelægges. Hvis vi over én kam siger ,ét æg til alle` medfører det, at en større andel af vores patienter aldrig bliver gravide,« siger Pinborg. »Derfor må vi stadig tage stilling i hvert enkelt tilfælde. Der er mange hensyn at tage, bl.a. kvindens alder, antallet af gode befrugtede æg, hvor længe parret har været barnløst og hvor mange IVF-behandlinger, de allerede har været igennem.

Aktuelt er vi ved at behandle resultaterne af registerundersøgelsen på senfølger hos tvillinger født efter IVF. Derudover har vi på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet deltaget i en stor skandinavisk muliticenterundersøgelse, hvor kvinder er blevet randomiseret til oplægning af enten et eller to æg. Denne undersøgelse, hvor 660 kvinder har indgået, er aktuelt ved sin afslutning. Før disse to undersøgelser foreligger, er det vanskeligt at give et endeligt bud på, hvor mange befrugtede æg vi skal oplægge i fremtiden,« pointerer Anja Pinborg.

Fakta

  • Cirka 25 procent af alle tvillinger stammer fra IVF/ICSI-behandling.

  • Mellem 10 og 15 procent tvillinger hidrører fra hormonstimulation/insemination.

  • IVF bidrager mest, fordi graviditetschancen er større end ved inseminationsbehandling.

  • Resten af tvillingeundfangelserne sker spontant. Det vil sige, at 2/3 af alle tvillinger er hjemmelavede, mens 1/3 er fremkommet ved ART.

  • Tvillingehyppigheden er 2%, dvs. at 2 ud af 100 fødsler er tvillingefødsler.

Den 11. internationale kongres for tvillingestudier finder i øvrigt sted i Odense den 2.-5.juli 2004.

Se http://www.icts2004.sdu.dk/