Skip to main content

"Jeg kan sagtens se mig selv som 60 og 65 årig og stadig have vagt"

VIS MIG DIT SPECIALE - En række lægefaglige selskaber har bittesmå medlemstal. Mød nogle af dem her. Denne gang Dansk Karkirurgisk Selskab, som p.t. har 144 lægelige medlemmer. Christian Nikolaj Petersen er en af dem. Han er i hoveduddannelse på Aalborg Universitetshospital.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. nov. 2013
3 min.

En række lægefaglige selskaber har bittesmå medlemstal. Mød nogle af dem her. Denne gang Dansk Karkirurgisk Selskab, som p.t. har 144 lægelige medlemmer. Christian Nikolaj Petersen er en af dem. Han er i hoveduddannelse på Aalborg Universitetshospital.

Hvad laver en karkirurg egentlig?

”Vi laver primært bypass – eller omkørsler på plain dansk – hos åreforkalkede mennesker. Så ordner vi åreknuder og dialysefistler, og så laver vi aneurismer. Og stentning i samrbejde med røntgenafdelingerne. Rigtig mange af vores patienter er rygere, diabetikere eller en kombination af de to.

Hvorfor har du valgt det speciale?

Det er spændende og kompliceret kirurgi, og så er det kreativt. Når vi opererer, er det oftest på ældre mennesker. Det er ikke som at stå på f.eks. en dagkirurgisk afdeling og kigge ind i knæet på en ung sportsmand eller -kvinde. Hver gang, man starter på en operation og har en forestilling om, hvad man skal lave, kan det tit ende med noget andet. Det er ikke samlebåndsarbejde. Hver operation er anderledes. Man må være meget åben over for nye løsninger, og det kræver en evne til at improvisere. En operation kan tage tre kvarter til en time, mens den samme operation på en anden patient kan tage fire timer. Specialet er heller ikke så vagtbelastet. Jeg kan sagtens se mig selv som 60 og 65 årig og stadig have vagt, for jeg kan jo se, at der er der nogle karkirurger, der har. Det akutte – der er noget akut - er jo også rigtig spændende. Der er lidt blå blink og sirener – det tiltaler mig. Og så er karkirurger nogle glade og rare mennesker. Specialet tiltrækker en bestemt type. Der er selvfølgelig konkurrence, men jeg synes, det er sund konkurrence. Ikke noget med rundsave på albuerne eller knive i ryggen.

Hvordan fik du øje på specialet?

”Det var lidt af en tilfældighed. Det er jo et lille, relativt ukendt speciale, så det er ikke noget, man hører meget til på studiet. Der er kun otte afdelinger i Danmark, så alle kender alle. I turnus var jeg forvagt på sådan en afdeling – det var min vej til at ”opdage” specialet.

Hvordan ser du fremtiden for specialet?

Jeg er overbevist om, at fremtiden er god for specialet. På den ene side bliver befolkningen sundere – det er jo godt, men set ud fra et egoistisk synspunkt, kan det give færre patienter. Til gengæld bliver vi ældre, og der er også mange, der stadig bliver tykkere eller får sukkersyge. Og man ser i al kirurgi, at vi opererer på stadigt ældre mennesker. Der kan også ske det, at andre specialer kan overtage vores opgaver. Men det er vores mål og vores selskabs mål at sige ja tak til at indgå i samarbejder med andre og udvide vores speciale i stedet for at sige nej. Så jeg tror, at karkirurgi altid vil være her. Det er mængden og behandlingsmåderne, det er svært at spå om. Men når jeg bliver 50-60 år, så ser mit speciale anderledes ud. Der er en temmelig kraftig teknologisk udvikling f.eks. inden for stentning, og det er bare ét af vores udviklingsområder.