Skip to main content

»Jeg skal lære at lære«

Journalist Jacob Berner Moe, jacob@bernermoe.dk

15. maj 2006
3 min.

Navn: Muhammad Sohail Asghar.Alder: 28 år.

Familie: Bor alene.

Nyt job: Klinisk assistent, Hovedpinecenteret, Amtssygehuset i Glostrup.

Tidligere job: Netop afsluttet turnus. Seneste stilling var i en praksis i Kokkedal.

Hvad skal du lave i dit nye job?

Det en forskerstilling med henblik på at få en ph.d. Altså et treårigt forløb. Jeg skal lave kliniske forsøg med mennesker. Ved hjælp af MR-skanninger skal jeg finde ud af mere om smerte og smerteopfattelse i hjernen og baggrunden for, hvorfor forskellige hovedpinetilfælde og i særdeleshed migræne opstår. Vi ved meget om smerte generelt - men hvilke processer, der foregår centralt, når smerte indtræder, ved vi ikke særlig meget om.

Hvad er det så du skal lave - helt konkret?

Jeg skal foretage MR-skaninger på raske patienter og på patienter, der har hovedpine - migræne. Forklaringen kan hurtigt blive kompliceret, men kort fortalt tillader metoden, at man sekund for sekund kan kigge på blodgennemstrømningen i hjernen, der igen er et udtryk for aktivering af forskellige hjernecentre.

Hvorfor er det spændende?

Som læge er et af de vigtigste symptomer, om patienten har smerte. Smerte er alfa og omega for hvilken behandling, vi vælger. Men vi ved meget lidt om smerte. Den traditionelle opfattelse er, at man skal tage to Panodiler, men sandheden er, at hovedpine er en af de mest invaliderende sygdomme og noget af det samfundsøkonomisk dyreste. Så hvis vi kan komme nærmere, hvordan blodgennemstrømningen i hjernen og smertetilstanden hænger sammen, så kan vi måske også komme nærmere en kur.

Men du skal bruge de næste tre år på at forske.

Hvorfor vil du det?


For det første for at lære. Jeg skal lære at forske. Vi er uddannet til at være læger. Det er et arbejde, der konstant kræver, at man sætter sig ind i ting. Så jeg skal lære at lære. Derudover skal jeg i løbet af ph.d.-studiet blive bedre til at bidrage med ny viden. Og så er det en ekstra bonus, at jeg er på et af verdens førende forskningscentre. Ofte er ph.d.-studerende gemt væk i et kosteskab langt væk. Jeg sidder et sted med mindst ti ph.d.-studerende og alt, hvad jeg skal bruge af viden og udstyr. Jeg har næsten garanti for et godt resultat.

Du er ikke træt af at læse?

Nej, overhovedet ikke. Medicinstudiet er jo på en måde meget overfladisk. Hvis man læser på en humanistisk uddannelse på Københavns Universitet, så har man et halvt års speciale. Vi har læst 6 år uden den mulighed. Nu får jeg mulig- hed for fordybelse. Det er en ubeskrivelig fed oplevelse at få løn for at studere og forske.

Hvad har været det sjoveste indtil nu?

Det sjoveste er ikke rigtig startet endnu. Nu er det protokoller, der skal godkendes af den videnskabsetiske komite, og den slags. Det sjove kommer med forsøgene. Det glæder jeg mig rigtig meget til.