Skip to main content

»Jeg var dybt frustreret«

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

28. jan. 2013
5 min.

ROSKILDE Kodning. Indtastning. Registrering. Et nødvendigt men ikke altid lige elsket arbejde. Mange finder det uvigtigt - i hvert tilfælde ikke nær så vigtigt som patientarbejdet.

Det ændrer sig sikkert ikke, men lægerne i Region Sjælland fik et wake-up call for nylig, da Dagens Medicin udpegede regionen som landets suverænt dårligste til en lang række behandlinger.

Operationer for nyrecancer i Roskilde var blandt de behandlinger, der fik en hård medfart. Bl.a. stod der, at afdelingen kun opererer 14 patienter om året, og at det var alt for få til, at lægerne kunne bliver dygtige. Der stod også, at reoperationsraten var hele 8 pct.

Ledende overlæge Claus Dahl kunne ikke genkende de tal. Og han kunne slet ikke se noget fornuftigt i Dagens Medicins anbefaling af, at regionen samler nyrecanceroperationerne ét sted - det gjorde den nemlig 1. januar 2011. På hans afdeling.

Alligevel følte han sig ramt på selvfølelsen.

»Jeg var dybt frustreret. Når man bliver fremstillet som udygtig, kan man godt blive lidt ked af det, hvis man selv mener, det er anderledes«, siger han.

»Der er ingen tvivl om, at vi er stolte af det, vi laver. Men når man ser sådan noget, kan man godt blive bange for, om man går og bilder sig selv noget ind«, siger han.

Afdelingen gik i gang med at tjekke tal i kolonner (se »Hvad ER der med de tal?« nedenfor), og Claus Dahl fik en pludselig og brutal erkendelse af værdien af gode data.

»Der har sikkert ikke været nok fokus på vigtigheden af registrering i Landpatientregisteret. Dette her viser så, at det er vigtigt«, siger han.

»Det er mit ansvar at sørge for, at det, vi laver, bliver registreret rigtigt. Det er et wake-up call til os om, at hvis der er nogle kliniske databaser, man kan få adgang til, så skal vi sørge for, at de er så fyldestgørende som muligt«.

Frygt hos patienterne

Det værste for Claus Dahl var - og er - dog, at skriverierne kunne gøre patienterne bange. Den uro er han ikke ene om.

Tom Christensen er overlæge på afdelingen og har det på samme måde.

»Man bliver utroligt ked af det på patienternes vegne, fordi man ved, hvor frygtsomme de bliver. Det er rigtig synd at skabe sådan en usikkerhed hos patienterne«, siger han.

»Jeg skal i ambulatoriet torsdag [24. januar] - der kan jeg forestille mig, at nogen kommer og spørger til det. Så vil jeg sige, at man har brugt nogle tal, som ikke er korrekte, og at vi har informeret relevante myndigheder og pressen om de korrekte tal, så patienterne fortsat kan være trygge ved at være opereret her. Og så vil jeg have de tal med, om at vi i 2012 har lavet 124 indgreb, og vise dem tallene, hvis de spørger«.

Fare for rekrutteringen?

Et beklikket ry kan være gift for rekrutteringen, men lægerne selv mener ikke, at omtalen får nogen konsekvenser for afdelingens tiltrækningskraft.

Tom Christensen kom til Roskilde for fem år siden fra en stilling som overlæge på Rigshospitalet. En anden af afdelingens overlæger, Hans-Erik Wittendorff, kom for halvandet år siden fra Herlev Hospital.

»Jeg var glad for at være på Herlev og blev meget stimuleret af miljøet. Men det var en stor afdeling og svært at få indflydelse. Jeg så et stort potentiale her. Efter at operationerne blev samlet her i Roskilde, er der rigtig mange patienter og mange operationer«, siger han.

Ingen af dem tror, at deres afdeling nu får et dårligt image.

»Urologien er et lille speciale. Jeg tror, at folk, der arbejder med det her, ved, at her går det ikke så dårligt endda, som de siger i Jylland, når de mener, at det går rigtig godt«, siger Hans-Erik Wittendorff.

Men sådan ser de unge læger ikke nødvendigvis på det.

Gyrithe Pedersen er i introstilling på afdelingen. Hun er ikke så sikker.

»Hvis det står alene, så har det jo nok en effekt. Hvis der ikke er nogen, der svarer på det. Læger er selvfølgelig højtuddannede mennesker og rimeligt kritiske i forhold til, hvad de læser, men ...«, siger hun om det, der stod i Dagens Medicin.

»Jeg ville nok ikke lade mit valg blive påvirket af en enkeltstående artikel. Det tror jeg ikke. Men derfor kan man godt frygte, at der er nogen, der vil blive afskrækket af det. Vi har jo så kort tid. Vi skal vælge rigtigt, og vi skal vælge hurtigt, og så bliver det nogle små ting, der kan få en større betydning, end de ellers ville have haft«, siger hun.

»Især hvis det pludselig bliver noget, der kommer i medierne«.

Hvad ER der med de tal?

Dagens Medicin skrev bl.a., at Roskilde Sygehus årligt opererer 14 patienter med ny

recancer og har en reoperationsrate på otte pct.

Tallene stammer fra årsrapporten for 2010/2011 fra Dansk Renal Cancer Database (DaRenCa), som trækker antal og diagnoser fra Landspatientregisteret. Rapporten, som dækker perioden 1. august 2010 til 31. juli 2011, gør i øvrigt selv opmærksom på, at tallene er ukomplette.

Landspatientregisteret får sine tal fra de koder, som lægerne forsyner patienterne med, når de udskrives.

Ledende overlæge på Urologisk Afdeling, Claus Dahl, er ikke gået tilbage til 2010/2011 med henblik på at korrigere Dagens Medicins tal, men har fået indberetningerne for kalenderåret 2012 kontrolleret.

»Jeg er mere interesseret i at finde ud af, om der er noget, vi gør galt nu«, som han siger.

Summa summarum: Afdelingen udførte sidste år 124 nyreoperationer, hovedparten på mistanke om kræft, og reoperationsraten var 1,6 pct.. Men visse dataindberetninger kiksede. Således var der 19 patienter, hvor patienten ikke blev ændret fra »til observation for nyrekræft« til selve diagnosen nyrekræft. Dermed bliver disse patienter ikke korrekt opført i Landspatientregisteret.

Der var også et par tilfælde, hvor indgrebene ikke var blevet indrapporteret som »regionsfunktion«, hvilket har betydning for DRG-satsen, men ikke for Landspatientregisteret.