Skip to main content

Jes Søgaard Et nej til PLO-OK kan føre til svenske tilstande

På mandag ligger resultatet af urafstemningen om PLOs overenskomstaftale. Indtil da er der frit slag for spekulationer. Sundhedsøkonom Jes Søgaard ser en mulighed for svenske tilstande ved et nej

Anne Steenberger, as@dadl.dk

26. mar. 2014
4 min.

På mandag ligger resultatet af urafstemningen om PLOs overenskomstaftale. Indtil da er der frit slag for spekulationer. Vi har bedt professor og sundhedsøkonom spekulere i, hvad der sker hvis aftalen falder på mandag.

”Hvis det bliver et nej, tror jeg, at der vil komme en form for mødeaktivitet mellem RLTN og PLO – men jeg tror ikke, det vil være meget andet end formalia. For et nej vil formentligt medføre, at Bruno Melgaard Jensen træder tilbage, og så vil der nok komme en lidt mere radikal formand ind i stedet. Derfor tror jeg, at det ret hurtigt vil ende i samme situation som vi så sidste år, hvor man samler ydernumre ind mv. Men jeg tror ikke, at regeringen og regionerne vil gå med til, at man bare så at sige fortsætter den nuværende ok. Og der er jo allerede vedtaget en lov.”

Hvad tror du så, de vil gøre?

”Det er jo så der, spekulationerne rigtig sætter ind. Men man kan altid pege på, hvad man har gjort i nabolandene.”

Norge vil regeringen og regionerne næppe se til, mener Jes Søgaard.

”Det er de norske kommuner, der har overenskomst med de praktiserende læger og det er ikke oplagt at efterligne i Danmark, for der er ingen grund til at tro, at kommunerne kan tilbyde en bedre overenskomst end regionerne. Det kunne dog give ræson, hvos ønsket var at styrke den kommunale sundhed – men en overflytning af almen praksis til kommunerne ville formentlig blive negativt modtaget af PLO.”

Sverige har til gengæld et system, som Jes Søgaard bedre kunne forestille sig ville blive kalkeret, hvis overenskomsten bliver stemt ned.

”Hvis man fra centralt hold – regering, regioner og kommuner - vælger en konfrontatorisk politik kunne de se på Sverige. Det vil sige at man ønsker at dele praksissektoren op i et to-ledet system, hvor der bliver åbnet mere for offentlige lægeklinikker – muligheden ligger allerede i lovgivningen – og også for at private i højere grad kommer ind, fx Falck Health Care, også det er en mulighed i nuværende lov. Og så i øvrigt liberaliserer lægepraksis yderligere på samme måde som i Sverige, hvor der er nogenlunde fri nedsættelsesret. Der er uddannelseskrav og kvalitetskrav – men derudover er det mere liberalt end nu og ikke med den beskyttelse de har i dag. Det kan godt være, at det kunne passe nogle af de praktiserende læger godt. Det kunne så også give plads til at indføre brugerbetaling hvis de vil det.”

Altså, du tror, der vil komme regeringsindgreb, hvis det her falder til jorden?

”Sundhedsministeren har en forpligtelse til at sikre at der er nogle rammer så regionerne kan levere almen medicinske sundhedsydelser til befolkningen. Det står i loven, og de har henover sommeren ind til 1. september hvor den nuværende ok løber ud, så vil komme noget.”

Hvad der kommer, afhænger meget, hvad der ellesr kommer til at ske. Jes Søgaard spekulerer videre, fx i konsekvenserne af et regeringsskifte – hvis Helle Thorning drager til Bruxelles og det udløser et valg og vi får en borgerlig regering.

”En Venstre regering vil nok lave et regeringsindgreb, præget af et ønske om at liberalisere praksis.

Hvis man kører videre ad den svenske tankegang, så kunne man forestille sig at regionsklinikker eller hvad de kom til at hedde i Danmark, blev et sikkerhedsnet for den ressorucesvage del af befolkningen og så liberalisere sektoren for den øvrige del. Det vil formentlig betyde at – særlig hvis man indfører brugerbetaling – der så kommer et politisk pres for at nedsætte sundhedsskatten og så give yderligere mulighed for private tillægsforsikringer – det er det, vi altid ser at hvis der kommer mere brugerbetaling kommer der forsikringstilbud.

Sådan tænker jeg det.”

Hvad hvis det bliver et snævert ja?

"Det har vi set før. Det er relativt nyt, at oppositionen i PLO kører så relativ åben oppositionspolitik. Hvis de fortsætter, kan de holde den varm. Men jeg tror, at der vil være så meget fornuft i PLO, at de trods alt vil køre den tre-årige overenskomstperioden ud med rimelig ro. Jeg tror ikke, der vil ske noget. Det vil være svært for PLO – selv om der skulle ske noget undervejs – at opsige den. De vil står ret svagt. Meget afhænger også af, hvad der i øvrigt sker på sundhedsområdet.”

Jes Søgaard slutter sine spekulationer:

”Jeg synes faktisk ikke, at den nye overenskomst er så tosset. Den lukker op for nogle principper, kommer der nye opgaver, nye patienter så skal der også komme nye penge. Så jeg synes der er kommet en kattelem ind i den økonomi- eller rammestyring, man i øvrigt gerne vil have. Så jeg tror ikke der sker så meget.”