Skip to main content

Jo længere væk fra storbyerne jo mere medicin

Journalist Nina Vinther Andersen,nina@ninavinther.dk

23. apr. 2010
2 min.



For første gang kommer der nu tal på, hvor stor uligheden i sundheden er hen over Danmark. En særkørsel, som Lægemiddelstyrelsen har foretaget for Ugeskrift for Læger, viser markante forskelle i medicinforbruget i landets kommuner.

»Statistikken er en øjenåbner, som viser os, hvor store forskellene egentlig er. Og som vi kan bruge til at se, hvor vi skal sætte ind«, siger Anni Winther (V), som er formand for sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Rebild Kommune.

Tallene, som afspejler, hvor mange procent af kommunens borgere der får medicin mod mindst én sygdom, viser for eksempel, at Langeland er den kommune i landet, hvor flest borgere får medicin mod mindst én folkesygdom. Det drejer sig om knogleskørhed, demens, diabetes 2, hjerte-kar-sygdomme, iskæmisk hjertesygdom og psykiske lidelser.

Viceborgmester i Langeland Kommune og formand for sundhedsudvalget, Lisa Pihl Jensen (S), forklarer det høje medicinforbrug med en livsstil, der stadig bærer præg af at være et gammelt landbrugssamfund og gamle værdier.

»Vi er vant til at leve et andet liv. Hvis du for eksempel ser på fitnesscentre, så har tilbuddene her i mange år været ret begrænsede. Det almindelige har været at gå tur med hunden. Det der fitness har været noget, man havde i Svendborg eller længere væk«, siger Lisa Pihl Jensen.

I den anden ende af skalaen ligger København som den kommune i landet, hvor der udskrives mindst medicin ud mod folkesygdomme. I hovedstaden får blot cirka hver fjerde borger medicin mod mindst én folkesygdom.

»I København har vi brugt mange kræfter på at forebygge kroniske sygdomme. Vi har først og fremmest opbygget særlige forebyggelsescentre for netop at forebygge livsstilssygdomme hos de grupper, som vi ved er særligt udsatte«, siger sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF).

KL vil bruge statistikken til en dialog med de praktiserende læger.

»Vi vil tale om lægerne om den indsats, vi gør for kronikerne, om den forebyggende indsats og den oplysning, der er over for kronikerne. Der er måske metoder, hvor man kan få mindre medicin og mere udfoldelse,« siger Anni Winther.

Fakta

Borgere, der har fået medicin mod mindst én folkesygdom (og maks. fem sygdomme).

Danmarks mest medicinerede kommuner

1. Langeland 46,6%

2. Odsherred 42,2%

3. Lolland 41,6%

4. Frederikshavn 40,6%

5. Morsø 40,0%

Danmarks mindst medicinerede kommuner

1. København 27,4%

2. Allerød 30,0%

3. Egedal 30,0%

4. Århus 31,0%

5. Frederiksberg 31,2%

På grund af den statistiske usikkerhed i tallene er små øer som f.eks. Ærø sorteret væk efter ønske fra Lægemiddelstyrelsen. Tallene er ikke korrigeret for køn og alder.