Skip to main content

Jordemoderen på Zanzibar er nu kun et mobilkald væk

Journalist Poul Bonke Justesen, pbjustesen@gmail.com

21. maj 2010
4 min.

Foto Stine Lund

Når en gravid kvinde ankommer til en simpel, afsides sundhedsklinik på Zanzibar, kan personalet godt se, når alvorlige fødselskomplikationer er livstruende.

Men de kan ofte ikke stille meget op.

Som hos mange små klinikker i landområderne kan man blot løfte opgivende på hænderne, når der er brug for indgreb som akut kejsersnit:

»Desværre, vi kan ikke hjælpe. Prøv at kontakte centralsygehuset i hovedstaden«.

Og inden mor og barn kommer så langt, kan de med stor risiko dø på bagsædet af en bil.

Sådan er vilkårene for mange gravide, ikke blot på Zanzibar ud for Afrikas østkyst, der hører under Tanzania, men i en stor del af verdens fattigste lande syd for Sahara. Og med dette hverdagseksempel taler vi kun om den halvdel af gravide i landet, der overhovedet kommer i kontakt med sundhedsfagligt personale. Størstedelen af de resterende gravide får ingen hjælp.

Det er en vigtig årsag til høje statistikker over mødredødeligheden på Zanzibar.

Hvor der i Danmark kun dør omkring en ud af 100.000 kvinder af graviditets- og fødselsrelaterede årsager, er tallet her 528 gange højere.

»Det skyldes problemer med organiseringen og kvaliteten i sundhedsvæsenet, og at befolkningen har en begrænset kontakt til systemet,« siger læge Stine Lund.

Hun leder pionerprojektet Wired Mothers, der er et samarbejde mellem Danida, sundhedsministeriet på Zanzibar og Institut for International Sundhed ved Københavns Universitet. Formålet er at udnytte landets hastigt voksende mobiltelefoni til at skabe direkte kontakt mellem gravide kvinder og sundhedssystemet.

Mobilsundhed til de fattigste

I mange udviklingslande eksploderer salget af billige mobiltelefoner, og telemasterne skyder op i landområder. Teleinfrastrukturen giver mulighed for nye udviklingsprojekter. Særligt på sundhedsområdet anvendes telekommunikation i kampen mod børnededødelighed, død i barselsseng, hiv, malaria og tuberkulose.

Den nye udviklingsstrategi kaldes mobile health - mobilsundhed - og bruges til simple påmindelser om at tage medicin, uddanne sundhedspersonale, informationer om epidemiudbrud og diagnosticering over store afstande.

Wired Mothers er et nyt tiltag, da man for første gang bruger mobiltelefoner til at arbejde med maternal og neonatal sundhed dækkende perioden fra graviditetens begyndelse til 42 dage efter fødslen.

»Vi er gået ind i det her, fordi der potentielt er mulighed for med et relativt enkelt middel - mobiltelefonen - at skabe store forandringer,« siger Stine Lund.

Direkte linje til jordemoderen

Wired Mothers går ud på at skabe en fast, regelmæssig forbindelse mellem de gravide og sundhedsvæsenet. I første års pilotfase er 2.500 kvinder blevet Wired Mothers og har fået registreret id- og mobilnummer. Kvinderne får en telefonkredit, som de kan ringe for til deres lokale jordemoder. Derudover er der udviklet et softwaresystem, der via auto-sms'er påminder kvinderne om mødetider og forholdsregler under graviditeten.

»Tidligere var det op til den gravide kvinde og familien at finde vej i et uigennemskueligt sundhedssystem, og derfor føder mange hjemme eller når ikke frem til specialisterne. I løbet af det første år har vi oplevet, at mange kvinder, som normalt ikke gik til lægen, har fået ny tillid til sundhedsvæsenet. Der har været travlt på linjerne, og kvinderne ringer nu til jordemoderen, når de mærker det mindste problem,« forklarer Stine Lund.

Nu får kvinderne mulighed for akut, livsreddende behandling og adgang til hospitalerne, da de lokale klinikker har fået en direkte linje til ambulancetjenesterne. Derudover forbedres adgangen til de løbende sundhedstjek, der kan hindre mange fødselskomplikationer, med sms'erne, der blandt andet opfordrer kvinderne til at komme til svangreomsorg og føde med en jordemoder.

Stine Lund understreger, at sundhedsvæsenets mangel på kommunikation og struktur på Zanzibar ikke blot halter i læge-patient-forholdet.

»Zanzibar har et sundhedsvæsen med kompetencer, men det er dårligt organiseret. De forskellige enheder har ringe kommunikation og samarbejder næsten ikke,« siger Stine Lund.

Når en kvinde kommer til den lokale sundhedsklinik i landsbyen og har en svangerskabsforgiftning, eller skal have foretaget kejsersnit, kan jordemoderen derfor ofte ikke spørge en erfaren kollega til råds og - hvis nødvendigt - sende patienten til det rigtige hospital.

»Derfor arbejder Wired Mothers også intenst med at bruge mobiltelefonien til at genopbygge hele den interne kommunikation i sundhedsvæsnet, så enhederne får et dagligt samarbejde,« slutter Stine Lund.

Omkring 500.000 gravide kvinder dør hvert år i udviklingslandene, og mødredødelighed er i toppen af FN's udviklingsmål. Wired Mothers-projektet har 50 researchassistenter ansat til at indsamle data, og læge Stine Lund arbejder på en ph.d.-afhandling om projektet.