Skip to main content

Kæmpe-erstatning for bivirkning fra underlivsimplantat

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

17. aug. 2012
2 min.

Den 26. juli vandt et californisk par en sag mod firmaet C.R. Bard, en stor producent af kirurgisk mesh (net), som bl.a. bruges til implantat-operation for urininkontinens og kvindelig genital prolaps. Parret blev tilkendt en samlet erstatning på 5,5 mio. dollar.

Sagen er den første i en række af erstatningssager, som er anlagt af kvinder med alvorlige komplikationer efter operationer med brug af produktet.

Ifølge den californiske jury var C.R. Bard og en kirurg ansvarlige for uoprettelige skader hos patienten, Christine Scott, og erstatningen, hun fik tilkendt, er på 5 mio. dollar.

Hendes mand blev tilkendt en erstatning på 500.000 dollar, fordi skaderne på hans hustrus krop gør det umuligt for parret at have samleje.

"Gud ske lov, at vi endelig kan få givet kvinderne ordentlig besked", sagde den 53-årge Christine Scott efter kendelsen. Hun anlagde sagen i 2009, efter at hun to gange havde fået indopereret Bard's transvaginale Avaulta Plus-mesh som behandling for genital prolaps og tilbagevendende urininkontinens.

Efter et stort antal indgreb og flere forsøg på at afhjælpe komplikationerne konkluderede lægerne, at de to implantater ikke kan fjernes, og Christina Scott må leve med kroniske smerter, som også har sat en stopper for en aktiv livsstil som motionsløber.

I USA er hundreder af lignende sager på vej mod producenter af implantaterne, som primært bruges til at behandle kvindeligt genitalt prolaps og urininkontinens.

FDA har udsendt flere formelle advarsler om, at komplikationer og alvorlige bivirkninger ikke er sjældne, og at traditionelle kirurgiske metoder er lige så effektive og medfører mindre risiko for komplikationer.

Trods klager og indberetninger fortsatte Bard med at markedsføre implantaterne verden over.

Efter at FDA krævede flere kliniske afprøvninger af produkternes sikkerhed, trak Bard i begyndelsen af juli 2012 sine transvaginale mesh-implantater tilbage fra det amerikanske marked, men fortsatte med at sælge det i andre lande.

"De testede det på 16 rotter, 12 kaniner og fire får. Og deres egne forskere indrømmer, at de næste levende væsner, de anbragte deres produkt i, var kvinder", sagde Scotts advokat til en lokal tv-station.

Implantatet bruges også på danske gynækologiske afdelinger. I juni skrev Dansk Selskab for Urogynækologi på eget initiativ til sine medlemmer og rådede til kun at anvende implantaterne i komplicerede tilfælde, og til at informere patienterne om risikoen for alvorlige komplikationer og langsigtede bivirkninger.