Skip to main content

Kære kollega

Carsten Rygaard

2. nov. 2005
3 min.

I maj måned sidste år initierede det engelske lægetidsskrift British Medical Journal en debat under overskriften »Why are doctors so unhappy?«. Debatten har kørt siden, senest med resultatet af en række workshopper, der konstaterede, at problemet med triste læger er et problem i hele den vestlige kulturkreds. Lægeforeningens egen arbejdsvilkårsundersøgelse viste også, at mange læger ikke er tilfredse med deres arbejdsliv. Årsagerne er et samspil af faktorer, hvor dybe ændringer i lægernes forhold til deres omgivelser og trægheden i lægernes egen kultur vejer tungt. Hvis arbejdsglæden i sundhedsvæsenet skal bringes tilbage i det opadgående spor, er det også nødvendigt at ændre lægekulturen.

Og hvordan er det så lige, man gør det, vil den nysgerrige læser måske spørge. Det er der naturligvis ikke ét, men mange svar på. Med det forrige nummer af Ugeskrift for Læger fulgte en pæn kollektion i form af en lille bog »Lægekultur og kollegialitet«, der er resultatet af det inspirerende arbejde i Lægeforeningen med emnet. En lille bog, der forhåbentlig nu kan inspirere alle Lægeforeningens medlemmer. Undertitlen på bogen er: »kollegialitet og god lægekultur kan ikke beordres - men befordres«, og konklusionen fra arbejdet i Lægeforeningen er entydigt: lægekulturen ændres kun, hvis vi alle bidrager.

Der er ikke nogen facitliste til, hvordan man ændrer en kultur, men der er udarbejdet et politikpapir af Lægeforeningen, som kan hentes fra www.

laegeforeningen.dk. og på DADLNET. Dette beskriver, hvor lægekulturen halter, og hvordan vi kan få den på fode igen. Der er også i Lægeforeningen udarbejdet et sæt materialer, der kan bruges som oplæg til debatmødet o.l. Lægeforeningen udbyder desuden kurser og møder inden for lægekultur og kollegialitet.

Det kan bl.a. være: effektiv brug af medarbejdersamtaler, organisatorisk

audit, uddannelse af nøglepersoner, lægekulturen til debat i min lægekredsforening, lægekulturen i mit speciale, gåhjemmøde på mit sygehus omkring lægekulturen i vagten etc. Som din kollega ser vi frem til, at du bidrager aktivt til at ændre lægekulturen, så vi alle synes, at det kan være tilfredsstillende at arbejde som læge. Lægekultur har fyldt meget i den politiske debat i Lægeforeningen de sidste år. Nu vil vi gerne være sikre på, at debatten også når ud til dig!

Hvad er lægekultur? Lægekultur er måden vi omgås hinanden på. Dvs. kolleger på en afdeling, mellem afdelinger, mellem søjler, mellem specialer og mellem sektorer. Lægekultur drejer sig om, hvordan vi tilrettelægger arbejdet, indbyrdes taler til og om hinanden, samt hvordan vi agerer i forhold til samfundet. Det handler bl.a. om at give plads til effektiv uddannelse, fornuftige vagtforhold og tilfredsstillende tillidsmandsarbejde.

Men lægekultur er i høj grad også, hvordan vi fungerer sammen med vores omgivelser. Det gælder både de nære: arbejdskolleger, andre faggrupper og det omgivende samfund. Lægen er kommet ned fra piedestalen og bliver mødt i øjenhøjde af politikerne, medierne, patienterne og andre faggrupper i sundhedsvæsenet. Lægekulturen må ændres og tage højde for disse forandringer. Det sker ikke fra den ene dag til den anden. Der er tale om et langt sejt træk.

Samarbejdet med andre faggrupper er emnet for en konference: »Samarbejdskultur og trivsel i sygehusvæsenet« i København den 16. januar 2003. Konferencen arrangeres af Lægeforeningen sammen med andre arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer i sundhedssektoren for at vise nye veje til at forbedre dagligdagen for de ansatte på sygehusene. Næste kapitel i Lægeforeningens arbejde med lægekultur og kollegialitet.