Skip to main content

Kampagne skal sikre, at de ekstra uddannelsesstillinger i almen medicin bliver besat

100 ekstra hoveduddannelsesstillinger i almen medicin skal bidrage til at styrke lægedækningen. Men vejen til flere praktiserende læger er ikke banet alene ved at oprette flere uddannelsesstillinger. PLO og Danske Regioner er gået sammen om en kampagne, der skal vise herlighederne ved et liv som praktiserende læge.
I fem små videoer fortæller praktiserende læger om deres hverdag.
I fem små videoer fortæller praktiserende læger om deres hverdag.

Dorte R. Jungersen, dorte@jungersenjournalistik.dk

29. okt. 2019
2 min.

Region Nordjylland vil i 2020 opslå 42 hoveduddannelsesstillinger og 60-63 introduktionsstillinger i almen medicin, hvilket svarer til en stigning i antal hoveduddannelsesstillinger på 40 procent fra 2017 til 2020. Med det netop indgåede regionale budgetforlig for 2020, er der afsat 33,3 mio. kr. til lægelig videreuddannelse. Penge, som primært vil blive brugt på ekstra uddannelsesstillinger inden for almen praksis. På landsplan skal der oprettes 100 ekstra hoveduddannelsesstillinger i almen medicin over de næste to år. Det fremgår af den nyligt indgåede økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner.

Men det batter ikke med flere uddannelsespladser alene. Hverken i Nordjylland eller på landsplan. Det er helt afgørende, at stillingerne bliver besat.

»Få lov til det hele«

Derfor lancerer Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) en fælles kampagne, som skal få flere medicinstuderende og nyuddannede læger til at vælge en fremtid i almen praksis. Kampagnen »Få lov til det hele - bliv praktiserende læge«, skal sikre, at flere medicinstuderende og nyuddannede læger får øjnene op for, hvordan livet er som alment praktiserende læge. Kampagnen indeholder bl.a. en række fortællinger fra yngre praktiserende læger om bredden og variationen i arbejdsopgaverne.

Der skal spilles på flere strenge

Det haster med at få uddannet praktiserende læger. En stor del nærmer sig pensionsalderen, og antallet af praktiserende læger er i forvejen faldende.

I 2011 var der 3595 praktiserende læger – i dag er der blot 3365.

Så skuden skal vendes, og det er ikke tilstrækkeligt at skrue på en knap.

“Hvis vi skal løse manglen på praktiserende læger, er det vigtigt, at der uddannes markant flere speciallæger i almen medicin, ikke bare i de næste par år, men også i årene derefter. Ellers får vi ikke bugt med den alvorlige mangel på praktiserende læger, som nu har fulgt os i mange år. Derudover er det vigtigt at styrke indsatsen for at fastholde ældre praktiserende læger lidt længere, for mange læger nærmer sig pensionsalderen”, lyder det fra PLO’s formand, Christian Freitag.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), forklarer regionernes bevæggrunde for kampagnen:

“Vi står over for en virkelighed, hvor vi kan se, at behovet for nye praktiserende læger er stigende, samtidigt med at mange praktiserende læger forlader arbejdsmarkedet. Det problem skal vi løse hurtigst muligt, og derfor gør vi nu en masse for at tiltrække læger til almen praksis”

Læs også: Rekrutteringen til almen medicin begynder på studiet