Skip to main content

Kampvalg i Region Midtjylland

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

9. nov. 2005
5 min.

Holstebro

Der var omkring fyrre. Hvad enten de var praktiserende, overlæger eller hørte til hos Yngre Læger, var de alle mødt op på generalforsamlingen i Lægekredsforeningen for Ringkjøbing Amt, som blev afholdt på Hotel Schaumburg i Holstebro, onsdag den 26. oktober. For sidste gang. For fremover vil Lægeforeningen organiseres regionalt i stedet for efter amter og dermed tilpasse sig de ændringer, som strukturreformen fører med sig.

Det nye Danmark med de fem store regioner kan muligvis løfte indflydelsen for Lægeforeningen på regionalt plan, og ganske passende var det derfor, at deltagerne på generalforsamlingen i Holstebro også blev præsenteret for de to kandidater til formandsposten i den nye regionslægekredsforening, der kommer til at strække sig som et bånd tværs over Jyllands midte.

Ikke blot var det passende. Det var for så vidt også nødvendigt at lægge valgmødet sammen med et arrangement som en generalforsamling. Med stå-alene-arrangementer kan det være svært at trække folk af huse.

»Det fylder ikke særlig meget i deres hverdag«, sagde ledende overlæge ved Randers Centralsygehus' anæstesiafdeling, Lone Winther Jensen, som er den ene kandidat, om medlemmernes overvejelser om, hvad den nye regionsstruktur egentlig kommer til at betyde.

»Men hvis man diskuterer det, så går betydningen op for dem«, sagde hun.

Hvad enten det handler om centraliseringstendenser eller nye samarbejder med f.eks. kommunerne, kommer den nye struktur til at spille en stor rolle fremover.

Både hun og den anden kandidat, nuværende lægekredsforeningsformand i Ringkjøbing Amt, overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, Ole Carstensen, understregede betydningen af, at Lægeforeningen kan komme til at yde kvalificeret lægefaglig rådgivning i de nye, relevante fora under regionerne. Det har til tider haltet. Et eksempel kunne være de »lægeløse« sygehuse i Tarm og Lemvig, hvor især Yngre Læger er kommet med kraftig kritik af, at deres lægefaglige aspekter ikke er blevet taget mere med i beslutningerne (Ugeskr Læger 2005;167 3562-5).

Begge kandidater vil også styrke kollegialiteten blandt læger i den nye region. Hvad enten det nu bliver i form af nye netværk, udtænkning af andre måder at være aktiv på eller en øget støtte til lokale initiativer. Faktisk er der tilsyneladende ikke meget, de er uenige om. Der er dog en væsentlig forskel.

Ole Carstensen kommer vestfra - han bor i Holstebro - og Lone Winther Jensen kommer østfra - hun har adresse i Egå i nærheden af Århus. Det er ikke nogen petitesse her på egnen.

Århusianereffekt og decentralisering

Vestjyderne er klart bekymrede for, hvad man kunne kalde århusianereffekten - altså at al magt og indflydelse samler sig i øst, og vestjyderne bliver glemt.

»Vi er bange for, at vores synspunkter ikke bliver hørt«, som Britt Tommerup, speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme i Holstebro, forklarede det.

»Vi er bange for, at alt centraliseres i Århus«.

Samme overvejelser gik igen i en del af de spørgsmål, som faldt til de to kandidater under den halve times debat, der var afsat til dette punkt på dagsordenen.

Flere af spørgerne henviste til lægemangelen i Vestjylland og vigtigheden af at kunne tiltrække nyt talent. Og begge kandidater - måske især østjyden Lone Winther Jensen - understregede da også, at de vil sikre god servicering af alle medlemmer uanset geografisk hjemsted, hvis de bliver valgt.

Andre spørgere ville vide mere nøjagtigt, hvordan de to kandidater havde tænkt sig at udmønte deres ord om decentralisering.

Samvær, netværk, gåhjemmøder, og hvad der nu ellers kan puttes ind under rubrikken »kollegialitet«, gav ikke anledning til nær så mange spørgsmål. Decentralisering var klart det store emne.

Lægeforeningens københavnerfiksering

Samme frygt for, at en storregion ikke magter at favne bredt, kan sikkert findes mange andre steder - ikke mindst på Sjælland, hvor hovedstaden tårner sig op - men i Vestjylland overskygger den det meste.

I forvejen er utilfredsheden med Lægeforeningens københavnerfiksering til at tage og føle på i Holstebro og omegn.

Ole Carstensen luftede tanken om at sælge eller udleje Domus Medica på Østerbro i København, at lægge f.eks bogholderifunktioner og lignende ud regionalt, og i det hele taget bryde hovedstadens dominans. Lone Winther Jensen lagde mindre vægt på, hvor funktioner ligger fysisk, og mere på sikring af, at den rent faktiske servicering af medlemmerne ikke får geografisk slagside.

Man fornemmede klart, at foreningens kommunikation, inddragelse af medlemmerne vest for Valby Bakke og serviceringen af dem ikke anses for god nok her på stedet.

Om en ny struktur kan magte at bryde centrifugalkræfterne væk fra yderområderne i vest, vil vise sig. Uden medlemmernes kraftige opbakning kan det blive svært, og den har ladet en del tilbage at ønske i den nuværende struktur.

Så meget faktisk, at Ole Carstensen åbent erkendte, at der er risiko for fiasko for visionerne i den regionale lægekredsforening.

»Spørgsmålet er, om det kan lykkes for selv den dygtigste person«, som han sagde.

Samtidig er foreningen nærmest nødsaget til at gøre forsøget.

Samarbejde på tværs af søjlerne

»Det er meget vigtigt at få lavet en struktur, så man får et samarbejde på tværs af alle søjler på regionalt plan, så man matcher de nye regioner«, sagde hudlæge i Herning, Aksel Otkjær, efter mødet.

»Og formandsvalget er vigtigt, fordi formanden jo kommer til at få indflydelse på, hvordan regionerne opbygges. Det er vigtigt, at man kan formidle bredt«, sagde han.

Nordjylland har allerede valgt formand for sin regionale lægekredsforening - Leif Kjærulf Christensen, der også var formand i den snart hedengangne amtslige forening - mens de fire andre regioner færdiggør deres valg i løbet af de kommende dage, og de nye formænd ventes at blive præsenteret for offentligheden den 15. november 2005.