Skip to main content

Kan øget færdighedstræning give større patientsikkerhed?

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

20. nov. 2006
3 min.

Fejl kan ikke undgås - men de kan blive væsentligt færre, hvis der satses mere på træning i færdighedslaboratorier. Der er med andre ord meget at hente, når det gælder patientsikkerhed, og udviklingen går stærkt, når det gælder nye muligheder for simulatorer, udstyr, dukker med højteknologi og computertilslutning - og meget mere.

Det var nogle af konklusionerne på den konference, som Den Centrale Enhed for Færdighedstræning, Region Nord, arrangerede sidst i oktober på Skejby Sygehus. Her var samlet en ekspert i kirurgisk færdighedstræning, en etiker og en pioner inden for patientsikkerhed.

Lægelig direktør, dr.med. Torben Mogensen, H:S Hvidovre Hospital, er medlem af Dansk Selskab for Patientsikkerhed, og han slog i sit indlæg fast, at vi aldrig helt kan udrydde fejlene, men at øget træning af team er en vigtig vej frem til minimering af fejl: »Vi kan ikke leve i en verden uden fejl, og det er ikke sådan, at det stort set kun er de urutinerede, der laver fejlene. Faktisk laves nogle af de værste fejl af vore bedste kirurger, og det er jo som bekendt også dem, der har de mest komplekse opgaver. Vi skal således ikke tro, at vi kan undgå fejl, uanset hvor erfarne vi bliver, for vi er mennesker, og mennesker kan lave fejl. Men der skal arbejdes mere med nogle af de barrierer, der kan forhindre fejl«.

Torben Mogensen ridsede nogle af de faktorer op, der kan medføre fejl på operationsstuen, eller når der opstår en kritisk situation: »Det kan være for stor travlhed og for dårlig kommunikation, eller det kan være, når der træffes en forkert beslutning. Ofte skyldes det, at patienten er inddraget for lidt, og at der ikke er gennemgået en tjekliste om patientens forhold. Generelt er vi for bange for at inddrage patienten, og vi gør det ikke godt nok. Kommunikationen med patienten er i mange tilfælde for dårlig, men der kan også arbejdes mere med vores kommunikation indbyrdes. Man kan komme langt med træning af både kommunikation og færdigheder, men det er vigtigt at huske, at man godt kan være trænet uden at være erfaren«.

Hvordan er rollefordelingen i en krise?

70-80 procent af de fejl, der sker på de danske sygehuse, er menneskelige fejl, og man kan komme langt gennem simulanttræning. Det kan ikke erstatte den virkelige verden, men den enkelte kan træne færdigheder, og teamet kan træne kommunikation, rollefordeling osv.: »Lad os forestille os en patient med kort livsprognose. Patienten får hjertestop, alarmen går, og straks står der 15 personer omkring patienten. Der er ingen sikker ansvarsfordeling, medicinskabet kan ikke åbnes, ilt og ventilationsballon passer ikke sammen - og patienten dør. Det er et skrækscenarie, hvor man faktisk kan træne at gøre det rigtige, og jeg er ikke i tvivl om, at teamtræning er utroligt vigtigt og bør opprioriteres«.

Kulturen skal ændres

Torben Mogensen advarede imod, at man tror alt kan løses gennem mere laboratoriesimulation. Det må ikke give falsk tryghed, for det er kun en af flere veje frem: »Simulationstræning kan øge patientsikkerheden men skal anvendes med omtanke. Det er et redskab til at sikre større patientsikkerhed, men det er ikke hele svaret. Det er kun en del af en samlet indsats, der kan nedsætte antallet af fejl og øge patientsikkerheden. Sikkerheden for patienten ligger primært i organisationen«.

Torben Mogensen mener således, at kulturændringer er det, der i størst omfang kan give en langtidseffekt. En ændring af kulturen i retning af bedre kommunikation, så læger og sygeplejersker samarbejder optimalt og ikke som nu i nogle tilfælde nærmest modarbejder hinanden, fordi de ikke taler samme sprog. Og så kræver det både vilje og evne til i højere grad at inddrage patienten.