Skip to main content

Kardiologer afviser medicinal-indflydelse på tillidsposter

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

4. apr. 2012
4 min.

Det skal være slut med kardiologer, der sidder i medicinalindustriens advisory boards samtidig med, at de har tillidsposter i Dansk Cardiologisk Selskab (DCS). Den form for interessekonflikt går ikke længere, fastslår selskabet.

»Vi vil sikre, at offentlige myndigheder og andre interessenter vedvarende vil tage os alvorligt. Og tro på, at vi er det uafhængige lægevidenskabelige selskab, som vi er. Både i den offentlige debat og blandt mange aktører har der været rejst en tvivl, som vi ikke kan have siddende på os«, siger formand for DCS, Christian Hassager.

Selskabet har på den seneste generalforsamling vedtaget, at medlemmer med fast tilknytning til medicinalindustrien ikke må varetage tillidsposter i selskabet. Den 11. maj bliver beslutningen endeligt godkendt.

Reaktionen kommer i kølvandet på en ophedet debat om lægers interessekonflikt i samarbejdet med medicinalindustrien.

De praktiserende lægers formand Henrik Dibbern, der har været en af de kritiske røster i debatten, kalder beslutningen »en rigtig positiv nyhed og et meget glædeligt initiativ fra kardiologerne«:

»Dansk Cardiologisk Selskabs forslag til patientbehandlinger rækker jo ind i andre specialer, herunder almen praksis. Det er ingen hemmelighed, at vi i PLO synes, at habiliteten skal være 100 pct. i orden, så det er glædeligt, at selskabet nu vil sikre, at habiliteten er i orden på den rådgivning, som vi fremover vil få«, siger Henrik Dibbern.

Gynækologerne tættest på

Med de nye regler er det kardiologiske selskab så vidt vides det første herhjemme, der har så præcise regler.

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) har regler, der kommer tættest på kardiologernes. Her skal forfatteren til kliniske retningslinjer love, at vedkommende har oplyst selskabet om evt. »særlige interesser i eller afhængighedsforhold til nogen medicinalvirksomhed«, der direkte eller indirekte kan have interesse for det område, en arbejdsgruppe laver guidelines inden for.

Formand for DSOG, Charlotte Hasselholt Søgaard, oplyser, at selskabet er i en moderniseringsproces, hvilket »nok også kommer til at indbefatte dette område«.

Samarbejdet fortsætter

Kardiologi er et af de specialer, der har det mest udbredte samarbejde med industrien. Og det vil fortsætte, fastslår Christian Hassager:

»Det er helt utænkeligt, at der ikke vil være et samarbejde. Og der er et meget stort sammenfald mellem de dybt engagerede og meget dygtige læger, som er aktive i selskabet, og så de læger, der på en eller anden måde samarbejder med medicinalindustrien. Derfor har vi skåret igennem og sagt, at det er den mere personlige tilknytning til enkeltstående firmaer, som man ikke kan have, hvis man har tillidsposter i selskabet«, siger Christian Hassager, der påpeger, at det er en »umådelig vanskelig balancegang på den ene side at sikre rene linjer og samtidig sikre, at de mest fagligt engagerede mennesker i selskabet fortsat bidrager«.

For blandt de 1.400 medlemmer i selskabet har rigtig, rigtig mange af selskabets ildsjæle og flittige bidragsydere også ofte relationer til industrien. Fordi de er de dygtigste i landet. Fordi de er med i store studier. Fordi de ønsker indblik i de nyeste medicinske teknologier. Fordi de underviser og efteruddanner kolleger og læger i andre specialer.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, synes, at det er »positivt«, at selskabet er bevidst om problematikken:

»Det er rigtig fint, at de forholder sig til en væsentlig problemstilling og laver retningslinjer. Det kan vi kun bifalde. Lægeforeningen er på vej med en fælles vejledning for alle læger og deltager i ministeriets arbejdsgruppe om samarbejde mellem læger og industri, så det er et arbejde, der fortsætter, og som vi som læger skal og vil forholde os til«, siger han.

Selskabet vil sikre, at de nye regler bliver overholdt, ved at bestyrelsen godkender alt, der udgår på DCS-papir, sådan som det også sker i dag. I situationer, hvor der opstår tolkningsproblemer, skal den ti mand store bestyrelse afgøre habilitet.

FAKTA

Her er kardiologernes nye regel

»Medlemmer med fast tilknytning til medicinalindustrien kan ikke varetage tillidsposter i selskabet. Ved fast tilknytning forstås f.eks. medlem af advisory boards eller lignende hverv med fast aflønning. Enkeltstående foredragshonorering, mødeplanlægning eller mødeledelse samt investigator i sponsorerede studier regnes ikke for fast tilknytning. Ved tillidsposter forstås i denne sammenhæng bestyrelsesposter samt formandspost i udvalg og arbejdsgrupper«.

Kilde: Dansk Cardiologisk Selskab

FAKTA

Nordamerikanske guidelines laves af læger med økonomiske interesser i medicinalindustrien

Halvdelen af formændene for de arbejdsgrupper, der lavede guidelines inden for diabetes og hyperlipidæmi i USA og Canada i perioden 2000 til 2010, havde økonomiske bånd til medicinalindustrien. Det viste en stor undersøgelse, som BMJ offentliggjorde tidligere på året.

Undersøgelsen viste samtidig, at mere end halvdelen af de 288 amerikanske og canadiske læger (52 pct.), der deltog i arbejdet med guidelines, havde en økonomisk interessekonflikt.

Arbejdet inden for de to terapiområder blev udført af kendte grupper som American Association of Clinical Endocrinologists, Canadian Diabetes Association og American Heart Association.

Blandt lægerne med interessekonflikt havde ni ud af ti modtaget honorar, oplægshonorar eller konsulentaflønning fra de pågældende medicinalfirmaer, hvis de ikke ligefrem ejede aktier i dem:

»Konklusionen om, at de fleste nuværende medlemmer af guideline-paneler og halvdelen af panelformændene har interessekonflikter, er bekymrende og antyder, at risikoen for betydelig indflydelse fra industrien på rekommandations-guidelines eksisterer«, siger forskergruppen bag undersøgelsen.

Kilde: www.bmj.com/content/343/bmj.d5621