Skip to main content

Karsten Nielsen opstiller til formandsposten i Lægeforeningen

FAS-redaktør Jesper Brahm, j.brahm@dadlnet.dk

1. nov. 2005
3 min.

Karsten Nielsen, FAS' formand er kandidat til formandsposten i Lægeforeningen. Han har fået mange opfordringer til at stille op fra de tre delforeninger og hovedbestyrelsen.

Hvad er Lægeforeningens væsentligste opgaver i den kommende tid?

Karsten Nielsen: »Lægeforeningen har lidt et indtægtstab på 25 mio. kr. på stillingsannoncerne, og for de ca. 100 mio. kr. som vi kan disponere over, skal vi overveje nøje, dels hvordan personalet kan samarbejde i foreningen, dels hvilke ydelser, vi kan tilbyde vores medlemmer i fremtiden«.

Karsten Nielsen fortsætter: »På det sundhedspolitiske område er det vigtigt, at Lægeforeningen taler med én stemme. På aftaleområdet skal vi være klædt godt på, så vi får så gode centrale aftaler som overhovedet muligt i forlængelse af de overenskomster, som læger har. På det regionale plan er det helt centralt, at vi kommer godt fra start og fra begyndelsen at få sat et fingeraftryk på, hvordan specialeplanlægningen skal være. Og det må meget gerne være i forbindelse med en faglig stærk Sundhedsstyrelse på landsplan. Regionalt skal Lægeforeningen og delforeningerne være stærke. Vi skal være med til at sikre de videnskabelige selskaber indflydelse regionalt på den evidensbaserede medicinske behandling. Sygehusansatte, FAPS' medlemmer og P.L.O.s medlemmer skal regionalt finde ud af, hvor det skal gøres. Det er vigtigt, at Lægeforeningen fastholder det store engagement i videreuddannelsen og fastholder de regionale lægers engagement i videreuddannelsen«.

Karsten Nielsen fremhæver også, at Lægeforeningen skal være aktiv inden for lægernes efteruddannelse og inddrage CME (continuous medical education). Den tiltagende internationalisering, vores medlemskab af EU øger behovet for at synliggøre, fastholde og udbygge speciallæger og andre lægers kompetencer.

»EPJ er kommet for at blive«, siger Karsten Nielsen og fortsætter: »det må Lægeforeningen også engagere sig i således, at man får et arbejdsredskab i det daglige kliniske arbejde, som gør det lettere for læger at arbejde i det kliniske, at få gamle data frem og at få beslutninger frem på en overskuelig måde. Samtidig skal EPJ være et kvalitetssikringssystem eller en del af et sådant system og yderligere også en del af et rapporteringssystem, f.eks. til Landspatientregisteret. Der er store krav til EPJ, og vi er ikke så langt endnu. Lægeforeningen skal arbejde for at nå nogle overordnede politiske mål samtidig med, at Lægeforeningens medlemmer skal opleve EPJ som en lettelse og et godt arbejdsredskab i hverdagen«.

Karsten Nielsen taler dernæst om Lægeforeningens akutpapir fra 1998. »Der er sket så meget inden for de sidste 5-10 år på akutområdet, at der er behov for at få udarbejdet et nyt akutpapir. Det drejer sig om akut almen medicin døgnet rundt, som P.L.O. skal tage sig af og andre akutte tilstande, som det sekundære sundhedsvæsen skal tage sig af. Det skal organiseres fra præhospitalsbehandling over hospitalsbehandling til rehabilitering. Akutpapiret skal være lige så gennemtænkt og sammenhængende som det i 1998, og så skal Lægeforeningen lægge flere kræfter i, at intentionerne i akutpapiret bliver gennemført, end man gjorde i 1998. Det bliver en opgave på det regionale plan«, siger Karsten Nielsen.

Han fortsætter: »Lægeforeningens overordnede politik er, at fagligheden skal være i højsædet med evidensbaseret medicin og kvalitetssikring som første prioriteter. Andenprioritet bliver arbejdsmiljø, først og fremmest lægers arbejdsmiljø, som er i direkte sammenhæng med aftalestoffet, f.eks. vagthyppighed og EU's arbejdsdirektiv osv.«.

Karsten Nielsen slutter: »Jeg har beskæftiget mig med lægekultur, lægelig ledelse og forskningspolitik. Emnerne er vigtige både for Lægeforeningen og for de menige medlemmer ude på afdelingerne og i klinikkerne. Det er emner, man til stadighed skal beskæftige sig med«.

Fakta: Kandidat Karsten Nielsen

Karsten Nielsen er på 10. år ledende overlæge på Patologisk Afdeling, Aalborg Sygehus. Han blev dr.med. i 1991. I 1992 blev han amtsrepræsentant for Overlægeforeningen. I 1999 valgtes han til Hovedbestyrelsen, og i 2001 blev han valgt til formand for FAS.