Skip to main content

Katrine er medicinstuderende og triagerer patienter med corona

Kandidatstuderende fra Aalborg Universitet er blevet en del af coronaberedskabet i løbet af kort tid. Det er værdifuld læring, siger en af dem, Katrine Odgaard Mæng, der føler sig tryg ved at deltage i arbejdet i front.

Patienter med mistanke om corona modtages i telte foran pandemiafdelingen i Aalborg. Privatfoto.
Patienter med mistanke om corona modtages i telte foran pandemiafdelingen i Aalborg. Privatfoto.

Britt Lindemann bli@dadl.dk

31. mar. 2020
5 min.

Da sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde opfordrede blandt andet lægestuderende og pensionerede læger til at gøre sig klar til at være en del af beredskabet, lagde de en plan oppe i Aalborg: Medicinstuderende på kandidatuddannelsen kunne hjælpe til under epidemien med den rette opkvalificering i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital. Aalborg-modellen kalder de planen, der blandt andet flytter kandidatstuderende fra deres faste klinikophold til fronten, hvor der er brug for dem.

En af de første, der pludselig stod i en helt ny virkelighed for to uger siden, var Katrine Odgaard Mæng, der til daglig læser på ottende semester, og som var i klinik på Medicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Nu har hun i stedet vagter i P0-teltet uden for pandemibygningen, og det er hun glad for.

»Jeg ville have haft det skidt med ikke at hjælpe mine kollegaer. Tanken om at sidde derhjemme og vide, at det brænder på oppe på sygehuset … jeg kunne ikke sige nej, for jo flere hænder der er, desto bedre«, siger Katrine Odgaard Mæng, der frivilligt har sagt ja til at hjælpe.

I P0-teltet tager hun imod patienter, der er i mistanke for at være smittet med coronavirus, og som enten skal podes eller indlægges. De er på forhånd telefonvisiteret af egen læge eller en sygehusafdeling.

»Dem, der er akut dårlige, har åndedrætsbesvær eller er meget kritisk syge, bliver visiteret direkte ind til sygehuset og bør ikke komme forbi os«, forklarer Katrine Odgaard Mæng.

(Foto: Katrine Odgaard Mæng er på ottende semester på lægeuddannelsen i Aalborg. Privatfoto.)

Tryg trods alvoren

Katrine Odgaard Mæng og 70 medstuderende er allerede en del af beredskabet, og i takt med at ventilatørkurser bliver gennemført, er der 188 flere på vej. Det svarer til, at 97 procent af de kandidatstuderende, der er blevet spurgt, om de ville deltage i beredskabet, har sagt ja. Skønt det er en helt ny patientgruppe i en helt ny virkelighed, føler hun sig tryg, selvom hun og hendes medstuderende kan se frem til at blive kastet ud på dybt vand.

»Her i Aalborg er de vant til at have os ude, så de ved, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan. På den måde er det meget trygt. Der har selvfølgelig været tanker om, hvordan det her udvikler sig, og hvad det er for en situation, vi kommer til at stå i. Bliver det lige så slemt, som det er i andre steder i verden?«, siger Katrine Odgaard Mæng og fortsætter:

»De, der står for kandidatuddannelsen, har hele tiden gjort meget ud af at fortælle os, at hvis vi oplever noget, som sætter sig eller på en eller anden måde fylder i vores hverdag, så er det vigtigt, at vi snakker om det, og vi kan altid komme til dem. Personalet her på sygehuset er også meget opmærksomme både på os og på hinanden«.

Stadig en læringssituation

Fra denne uge skal Katrine Odgaard Mæng også hjælpe til på intensivafdelingerne som ventilatør, og beskeden fra universitetet er at være så meget i klinikken som muligt.

»Vi lærer rigtig meget ved at se akut syge patienter, og der er altid en læge til at hjælpe os. Vi står aldrig alene. På den måde er det et rigtigt godt læringsmiljø«, siger Katrine Odgaard Mæng.

Dagligt viser medierne billeder af læger og sygeplejersker under hårdt pres, og billedet af lægen, der sidder sammenkrøbet på en hospitalsgang, har ætset sig ind i manges bevidsthed. Alligevel føler Katrine Odgaard Mæng sig både mentalt og fagligt forberedt.

»Vi har været ude på sygehuset siden første dag på kandidaten og har derfor vores hverdag her. Dermed ikke sagt, at vi kan agere færdiguddannede, men vi kan i hvert fald være ekstra hænder. Vi arbejder sammen med dem, vi normalt har undervisning sammen med, et lille hold på fire, og det er meget trygt i en ny situation. Der er lavet en masse forberedelser, som vi håber ikke bliver nødvendige, men alle forholdsregler er taget«, siger hun.

(Foto: Overlæge Sten Rasmussen er viceinstitutleder for undervisning på Aalborg Universitet. Privatfoto.)

Ingen betænkeligheder

Den samme ro i maven har overlæge Sten Rasmussen, der er viceinstitutleder for undervisning på Aalborg Universitet. Det er ham, der har været med til at sende de kandidatstuderende ud i coronaepidemien, og det er ham, der hjælper de kandidatstuderende, hvis de skulle få brug for det. Han har ingen betænkeligheder ved projektet.

»I min dagligdag som ortopædkirurg er jeg vant til at kaste dem ud i front. Når de kommer på kandidaten og starter på Ortopædkirurgisk Afdeling, så bliver de hurtigt sendt ned i skadestuen for at hjælp til der. Så det er ikke nyt, at de er med i front, og selvfølgelig har de en backup hele tiden«, forklarer Sten Rasmussen.

Det er ham, der har ansvaret for kvaliteten af kandidatuddannelsen, og det har været vigtigt for ham, at de studerende ikke bliver forsinket i deres uddannelse, selvom hele sundhedsvæsenet står på den anden ende. Sammen med formanden for Medicinerrådet på Aalborg Universitet og formanden for FADL Aalborg fik han hurtigt lagt en plan.

Sideløbende har Aalborg Universitet i samarbejde med UCN og Anæstesiologisk Afdeling hurtigt fået stablet kurser på benene, så næsten alle de kandidatstuderende vil kunne fungere som ventilatør, sygeplejevikar eller vikar for yngre læge.

»Vi har arbejdet på hurtigt at få de studerende flyttet fra afdelinger, hvor der pludselig ikke var ret meget klinisk arbejde, over til funktioner, hvor der var brug for dem. De får en masse erfaring og opnår mange af de læringsmål, de har haft. Jeg ved ikke, om jeg kan sige, at det er en fordel, men jeg kan ikke se nogle ulemper ved det«, siger Sten Rasmussen.

OVERBLIK: Læs alle artikler om coronavirus på Ugeskriftet.dk