Skip to main content

Klinisk farmakolog i år 2002

Kim P. Dalhoff & Hanne Rolighed Christensen

2. nov. 2005
3 min.


Klinisk farmakologi har siden 1996 været et selvstændigt lægevidenskabeligt speciale med i alt 27 speciallæger (syv nye speciallæger i 2002) og tre klinisk-farmakologiske centre (København, Århus og Odense). Specialet har berøringsflader med både universiteter og hospitalsklinikker og er forskningstungt med en betydelig videnskabelig aktivitet (også i 2002). Selv om faget først blev et speciale i 1996, kunne Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi i 2002 fejre 25-års-jubilæum med et todages jubilæumsmøde med foredragsholdere fra ind- og udland og udgivelsen af et jubilæumsskrift (1).

Der er et tiltagende krav om kvalitetssikring, åbenhed og dokumentation i sygehusvæsenet herunder sikring af optimale medicineringsprocesser omfattende alle procedurer fra medicinens ankomst på apoteket til administration hos patienten. H:S-sygehusene blev i 2002 akkrediteret af Joint Commission of Accreditation. Forud var gået flere år med en enorm arbejdsindsats på alle niveauer i H:S for at sikre akkrediteringen. Ikke mindst medicineringsprocesserne har der været fokus på, og i dette arbejde har de kliniske farmakologer i H:S i samarbejde med den Centrale Lægemiddelkomite naturligt taget del og ydet en betydelig indsats bl.a. med udarbejdelsen af retningslinjer på medicinområdet. Indførelse af et enstrenget medicinordinationssystem (H:S-medicinskema) (Fig. 1 ) hindrer dobbeltbogholderi i medicinoptegnelser, hindrer overskrivningsfejl (transskription) og tilsikrer herudover let adgang til og nemt overblik over patienternes aktuelle medicinstatus. Dette tiltag - med ledsagende audit over effekt - har medført krav fra Sundhedsstyrelsen om indførelse af et enstrenget ordinationsskema. De kliniske farmakologer har derudover deltaget i arbejdet med at forbedre rapporteringen om utilsigtede hændelser, herunder medicineringsfejl, været med til at analysere årsagerne til de utilsigtede hændelser og at sikre, at gentagelser ikke finder sted. I det hele taget har de kliniske farmakologer i H:S været med i alle dele af akkrediteringen inden for medicinområdet, og der er fortsat løbende behov for at vedligeholde og udbygge de forbedrede procedurer inden næste akkreditering i 2005 - et arbejde, som mhp. forestående akkreditering forhåbentlig kan være til glæde for andre hospitaler i landet. I Odense er et tilsvarende arbejde allerede begyndt med de lokale kliniske farmakologer som omdrejningsakse.

Gennemførelse af alle forsøg med lægemidler til mennesker skal fra 2004 foregå iht. nye god klinisk praksis (GCP)-regler, der er vedtaget i EU. Oprettelse og udbyggelse af GCP-enheder overalt i landet vil være medvirkende til at implementere disse regler og bygger i høj grad på indsats fra kliniske farmakologer. GCP-enheden i Århus er i 2002 vokset til fem medarbejdere og monitorering af i alt 50 fase 1-4-studier. Også andre steder har kliniske farmakologer været med til at etablere GCP-enheder (Københavns Amt og Odense Universitetshospital), og herudover har man i det forgangne år startet en fase 1-enhed på Klinisk Farmakologisk Enhed, Amtssygehuset i Gentofte, for at etablere et samarbejde med den danske medicinindustri omkring lægemidler, der første gang skal gives til mennesker.

I 2002 blev det også besluttet, at Danmark skal være vært for verdenskongressen i farmakologi i 2010 (IUPHAR 2010). En vigtig forudsætning for tildeling af værtsskabet har været en hensigtserklæring fra de kliniske og de basale farmakologer om i fællesskab at stå for mødet. Dette har bragt de to videnskabelige selskaber nærmere hinanden, uanset de stadigvæk er selvstændige og uafhængige videnskabelige selskaber. Der er allerede planlagt forskellige fælles aktiviteter bl.a. et videnskabeligt dagmøde i januar 2003.

I 2002 har Institut for Rationel Farmakoterapi i anledning af det danske EU-formandskab gennemført en større konference om rationel farmakoterapi, og for første gang har instituttet - sammen med den øvrige Lægemiddelstyrelse - været uddannelsessted for uddannelsessøgende i klinisk farmakologi.



Reprints: Kim P. Dalhoff, Klinisk Farmakologisk Afdeling Q, Diagnostisk Center, H:S Rigshospitalet, DK-2200 København N.



Referencer

  1. Kampmann JP, Andreasen PB, Gram LF. Klinisk farmakologi i Danmark - fortid, nutid og fremtid. København: Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi, 2002.