Skip to main content

Klinisk farmakologi 2001 - vigtige begivenheder

Henrik Enghusen Poulsen, Ole E. Schmitz & Kim Brøsen

2. nov. 2005
3 min.

Året 2001 var skelsættende for klinisk farmakologi i Danmark. Vi har derfor valgt at beskrive fagets stade anno 2001.

Klinisk farmakologi blev et lægeligt speciale i 1996. Som led i et regeringsinitiativ til stimulation af opbyggelse af specialet og en forskningsmæssig infrastruktur blev der for en femårsperiode bevilget 70 mio. kr. til tre centre, lokaliseret i hhv. København, Århus og Odense. Disse midler udløb med udgangen af år 2000. Aktiviteterne i de tre centre er beskrevet i rapporter til Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd, alle med en positiv vurdering og anbefaling om fortsættelse. Samlet er der på de tre centre publiceret omkring 375 videnskabelige artikler, og over 30 ph.d.-forløb er igangsat, under afslutning eller afsluttede. Der er nu tre besatte og et ubesat professorat i faget, yderligere fem overlægestillinger, heraf to vakante, en afdelingslægestilling og omkring et dusin reservelægestillinger. Der er omkring 20 speciallæger i faget. Som noget ganske specielt sker speciallægeuddannelsen i samarbejde med lægemiddelindustrien, hvilket for mange yngre læger er en attraktiv måde til at få indtryk af, hvordan det er at arbejde i den private sektor.

Der skal ikke nævnes nogen nationale eller internationale forskningsmæssige højdepunkter her, men peges på en bred vifte af forskningsaktiviteter: farmakogenetik, basale mekanismer for sygdoms- og aldersudvikling, sygdomsmekanismer ved diabetes, avanceret computermodellering af farmakokinetik/dynamik og computersimulering af kliniske undersøgelser. Blandt andre aktiviteter kan nævnes indførelse af et enstrenget medicinordinationssystem i H:S. Dette er en enkel og indlysende aktivitet som kan bringe nogen orden i det gentagne gange dokumenterede problem med entydige medicinordinationer og ordinationsfejl. Lægemiddelinformationscentraler med besvarelse af casebaserede spørgsmål om lægemidler er en anden aktivitet, som de tre klinisk farmakologiske centre er fælles om. Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi var vært for den 5. kongres i European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics i Odense Congress Center den 12.-15. september 2001. Den korte kongresstatistik siger 850 deltagere fra 50 lande, 627 abstracts inklusive 150 fra inviterede foredragsholdere, alt i alt en organisatorisk og faglig succes. I konkurrence med Tyrkiet, Schweiz, Frankrig og Sverige har Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi i samarbejde med Dansk Selskab for Farmakologi og Toksikologi ansøgt International Union of Pharmacology (IUPHAR) om i 2010 at være værter for den 16. kongres, som vil være den første fælleskongres for basal og klinisk farmakologi med et forventet deltagerantal på 7.000.

To professorer i klinisk farmakologi gik på pension i 2001: Frederik Andreasen og Lars Gram, der begge var aktive klinisk farmakologiske forskere med personlige interesser især vedrørende renal/kardiovaskulære og cykliske antidepressiva. De var begge pionerer inden for faget og aktive forskere i hele deres virketid.

Lægemiddelinformationscentraler og medicinkort er eksempler på vigtige nyskabelser i sundhedsvæsenet, der skyldes en klinisk farmakologisk indsats, som har et ståsted inden for lægemidler og ikke i patofysiologi og diagnostik. De to eksempler belyser betydningen af klinisk farmakologi som et vigtigt redskab til at højne kvaliteten i anvendelsen af lægemidler og i udforskningen af lægemidler i bred forstand.



Reprints: Henrik Enghusen Poulsen, klinisk farmakologisk afdeling Q7642, H:S Rigshospitalet, DK-2100 København Ø.