Skip to main content

Kliniske procedurer i Ugeskrift for Læger

Jacob Rosenberg

4. mar. 2011
3 min.

I 2001 lancerede Ugeskrift for Læger en ny artikelserie om kliniske procedurer. Denne type artikel er tænkt som en vejledning i praktiske procedurer, man har brug for i sin færden i klinikken. Artiklerne henvender sig derfor både til medicinstuderende og til læger. Den første handlede om oftalmoskopi [1], og siden har vi berørt emner i næsten alle specialer. Der er i alt publiceret 69 artikler i denne serie, og vi modtager meget gerne forslag til nye emner fra læserne.

Vi har for nylig via de videnskabelige selskaber kontaktet forfatterne til artikler publiceret i perioden 2001-2006 med henblik på en opdatering, hvis der skulle være tilkommet væsentligt ny viden, som kunne retfærdiggøre en ny publikation. I denne forbindelse har vi også bedt om, at artiklerne suppleres med videoklip, som kan offentliggøres som web-tv på Ugeskriftets hjemmeside. De kliniske procedurer kan ofte med fordel illustreres med videoklip som supplement til billeder og tekst, og det er nu lettere end tidligere at producere disse videoklip med simpelt og billigt udstyr. Det kan sågar være en videooptagelse foretaget med en moderne mobiltelefon, da dette er teknisk tilfredsstillende til web-tv, hvor kravene til opløsningen ikke er store. Vi vil i Ugeskrift for Læger fremadrettet satse på at bringe videoklip i en række forskellige sammenhænge, og dette bringes i form af web-tv, hvor der er link til videosamlingen direkte fra forsiden af Ugeskriftets hjemmeside. Vi har derfor valgt, at man ved opdatering af tidligere publicerede kliniske procedurer og ved udarbejdelse af nye manuskripter i serien skal indtænke video som supplement til billeder og tekst.

De kliniske procedurer skrives af fageksperter inden for de forskellige felter; forfatteren er som hovedregel udpeget af det videnskabelige selskab. Når artiklen kommer ind til os, bliver den efter gennemlæsning i redaktionen sendt til bedømmelse i det tilhørende videnskabelige selskab. Bedømmelsen tilgår herefter forfatteren, som korrigerer manuskriptet. For andre artikler ligger den endelige beslutning om publikation udelukkende hos redaktøren, men det er lidt anderledes for de kliniske procedurer, hvor den endelige artikel tillige skal godkendes uden forbehold i det videnskabelige selskab. Vejledning i praktisk udførelse af kliniske procedurer er ikke normalt støttet af randomiserede kliniske forsøg, så den aktuelle fremgangsmåde med peer review hos de videnskabelige selskaber er det bedste vi kan gøre.

Vi har tidligere samlet de publicerede kliniske procedurer i en praktisk bogform til kittellommen [2], men det er p.t. ikke afklaret, om dette projekt skal gentages med en opdateret udgivelse. Alle artiklerne ligger dog samlet på Ugeskriftets hjemmeside, og dette vil der ikke blive ændret på. På hjemmesiden har vi samlet artiklerne under fanebladet »Kliniske redskaber« sammen med klaringsrapporter og temanumre, og vi håber at kunne udbygge denne sektion betydeligt fremover.

Vi modtager meget gerne ideer til nye artikler i serien af kliniske procedurer, så hvis du støder på en klinisk situation, hvor du med fordel kunne have læst en klinisk procedure i det aktuelle format, er du meget velkommen til at kontakte redaktionen. Det er vigtigt at kontakte os, før artiklen skrives, da vi er i dialog med de videnskabelige selskaber om emner og forfattere.



Korrespondance: Jacob Rosenberg, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: se www.ugeskriftet.dk > Kontakt > Videnskabelig redaktion


Referencer

  1. Jensen PK. Oftalmoskopi. Ugeskr Læger 2001;163:2124-5.
  2. Rosenberg J, red. Kliniske procedurer. København: FADL's Forlag, 2009.