Skip to main content

Klokken er 13.15 - du kan nu vælge din fremtid ...!

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

4. apr. 2008
5 min.

Der er et døgn tilbage. Klokken er 13.15 mandag den 31. marts. Rundt omkring i Danmark sidder der en gruppe lægestuderende og venter på, at de kan få lov til at vælge klinisk basisuddannelse. De fleste af deres kolleger har allerede valgt, hvis ikke de har besluttet at vente med at gå i gang med basisuddannelsen. Kun dem med de højeste tal, venter stadig.

Ninna Bo Nielsen sidder i sin lejlighed på Vesterbro i København. Hun har fået nummer 257 i lodtrækningen, og hun kan først vælge om et døgn, tirsdag klokken 13.15.

»Det er meget nervepirrende«, siger Ninna Bo Nielsen.

»Jeg vil helst have et forløb med medicin og kirurgi, og jeg håber stadig på, at jeg kan få det på Bornholm. Jeg er blevet hjemme fra undervisning for at sidde foran computeren. Her kan jeg følge med i, hvad der bliver valgt. Jeg sidder og vurderer, hvad jeg helst vil, og så er disse muligheder pludselig væk, for så er de blevet valgt. Så må jeg tænke forfra. Det meste af Jylland er væk nu, kun Vendsyssel og Thy er nærmest urørt, og der er også ledige forløb i Esbjerg. På Sjælland og øerne er der omkring 45 ledige pladser tilbage. Jeg er i kontakt med mine veninder, vi ringer sammen. Nogle af dem kan vælge i løbet af i dag. Nu må vi se, hvordan det går. Bornholm er da ledig endnu«.

Yngre Læger: Giv det nu en chance

Ninna Bo Nielsen mener, at det er et problem, hvis lodtrækning kan stille nogle dårligere end andre, når der skal søges introstillinger. Og det mener hun bliver tilfældet, fordi nogle har kunnet vælge forløb, som er bedre i forhold til særlige specialer, end andre. De lægestuderendes organisation, FADL, mener ligeledes, at der med de nye specialer i basisuddannelsen bliver forskel på, hvilket grundlag, forløbene giver at bygge videre på, og at nogle forløb er fagligt for svage.

Lægeforeningen fastholder, at den nye ordning med flere specialer i spil er en kvalitativ forbedring, og formand for Yngre Læger, Lisbeth Lintz mener, at den nye ordning skal have en chance:

»Alle havde jo den holdning, at den hidtidige ordning ikke var god nok. Nu er der brugt megen tid på at få lavet en ny ordning, og så må vi jo altså også lade den vise sit værd i praksis. Der ligger et seriøst og langvarigt arbejde bag, og ordningen er godkendt af, Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse. Vi vil selvfølgelig følge de første årgange tæt for at se, om noget bør ændres. Der kan sandsynligvis laves forbedringer på sigt som en naturlig del af en udviklingsproces«.

De lægestuderende er frustreret over sammensætningen af specialer i nogle af forløbene. Forstår du det?

»Vi studsede da også, da vi så nogle af kombinationerne. Men det var ikke sådan, at vi sagde: ,Uf, det går ikke, det skal laves om`. Nej vi sagde: ,Nå, okay, det var da interessant. Det er ikke ligefrem klassiske forløb, det bliver spændende at følge dem`. Husk på, at alle forløb faktisk er godkendt af De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse, og husk også på, at der rundt omkring på afdelingerne er gjort et meget stort stykke arbejde for at få lavet nogle gode uddannelsesforløb på de forskellige specialer. Der ligger et grundigt stykke arbejde bag samtlige forløb, og de lever alle op til nogle helt specifikke krav«.

Men de studerende mener, at de bliver stillet dårligere, hvis de på grund af et højt lodtrækningsnummer måtte vælge et forløb, der ikke er særlig hensigtsmæssigt i forhold til det, de gerne vil på længere sigt?

»Nej, men det har jo aldrig været lige. Det var jo heller ikke lige før, det var bare en anden type ulighed alt efter, hvor man skulle hen i turnusforløbet. Jeg har ofte hørt den der med: ,Åh nej, skal jeg derhen, de kan da ikke lære mig noget`. Men efter et halvt år var oplevelsen en helt anden. Og hvis den nye ordning samlet er et løft, så kvaliteten er blevet bedre, så synes jeg meget er nået. Helt lige for alle bliver det nok aldrig«.

Ninnas valg: »Jeg er bare så glad«

Tilbage til Ninna Bo Nielsen. Der er gået et døgn, og det er blevet tirsdag den 1. april. Klokken er 13. Ninna sidder parat ved taster og skærm. Nu er det hende til at vælge. Hun er præcis med fingeren på knappen. Få sekunder senere er Bornholm »hendes«.

»Det har været helt vildt spændende. Jeg var inde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside for at se, hvor mange af dem, der skulle vælge før mig, der var fra Jylland. Jeg tænkte, at de da nok ikke ville vælge Bornholm. Men ham, der skulle vælge før mig, han var fra København. Så han kunne jo godt snuppe Bornholm, og han kunne vælge et kvarter før mig. Så jeg sad og stirrede på skærmen, men heldigvis valgte han Næstved«.

Nu skal Ninna have sin lejlighed i København udlejet, og så skal hun have fundet en lægebolig eller lignende på Bornholm. Hun glæder sig over, at hun som 257 kunne få et forløb, der indeholder medicin og kirurgi:

»Den 27. juni aflægger jeg lægeløftet, og så skal jeg til Bornholm. Jeg har været der en gang som barn på cykelferie med min familie, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme derover. Hvis pladsen var blevet taget, havde jeg nok valgt Nykøbing Falster eller Næstved. Jeg kender ikke til hospitalerne nogle af stederne, men jeg har været inde og se på rejseplanen, og det er hurtigere med tog til Næstved, så det havde jeg nok valgt. Men heldigvis fik jeg Bornholm. Med det høje nummer, jeg havde trukket, var det blevet min førsteprioritet. Og det fik jeg«.