Skip to main content

Kodeordet er - mesterlære

Journalist Annette Hagerup, annette@hagerup.info

26. nov. 2010
4 min.

»Jeg behøver hjælp!«

Uddannelsessøgende læge Lars Otto Olsen stikker hovedet ind i reumatolog Finn Johannsens konsultationslokale hos Furesø Reumatologerne i Farum. Finn Johannsen slipper for et kort øjeblik opmærksomheden på sin patient, nikker til Lars Otto og lover at komme forbi og give sin vurdering af den patient, Lars Otto er i færd med at undersøge.

Det er mere reglen end undtagelsen, at han må stå til rådighed for sine »praktikanter« mange gange i løbet af arbejdsdagen.

Og det er netop denne villighed til at lære fra sig, der har sikret ham Yngre Reumatologers uddannelsespris - Den Gyldne Pelotte 2010.

Prisen gives efter indstilling fra de uddannelsessøgende på de reumatologiske uddannelsessteder i Danmark og er i år for første gang gået til en speciallægepraksis.

»Der er stort fokus på de inflammatoriske ,varme` gigtsygdomme på sygehusenes reumatologiske afdelinger. Det betyder, at uddannelsessøgende læger, der er i gang med at uddanne sig til reumatologer, næsten udelukkende konfronteres med gigtlidelser, der behandles medicinsk, og som højst rammer 1-2 procent af befolkningen.

Det problematiske er, at de næsten ikke stifter bekendtskab med de lidelser i bevægeapparatet, som rammer næsten hele befolkningen. Stort set alle mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv at få ondt i knæet, i ryggen o.l.«, fortæller Finn Johannsen.

Han har i ti år kæmpet for at indføre ophold i speciallægepraksis som en del af speciallægeuddannelsen i reumatologi, men først i 2009 lykkedes det.

Åbningen opstod, da man på Rigshospitalet for halvandet år siden lagde to reumatologiske afdelinger sammen til én. Dette medførte, at man kom til at mangle et halvt år i to hoveduddannelsesforløb i det reumatologiske speciale. Finn Johannsen sad på det tidspunkt i uddannelsesrådet i Region Øst, og det lykkedes ham at overbevise de relevante myndigheder om, at det for specialets fremtid var vigtigt, at de unge læger lærte om både inflammatoriske og noninflammatoriske gigtsygdomme. Resultatet blev, at Furesø Reumatologerne blev godkendt som uddannelsessted.

Klinikkens første uddannelseslæge, Lars Otto Olsen, startede 1. marts 2009 på et seksmånedersuddannelsesophold. Han bliver færdig som speciallæge i reumatologi til marts næste år og giver jævnligt et nap med i Farum.

»Det har været en øjenåbner for mig at være i praktik hos Finn Johannsen. For hvor kan man have et godt arbejdsliv med super arbejdsvilkår og indbydende fysiske rammer. Hospitalet er en supertanker, der er svær at vende, hvis du som yngre læge ønsker noget ændret. Jeg kan godt lide at bestemme selv og følge mine patienter til den dag, de kan gå raske herfra. Patienterne har tilmed selv valgt at komme her. De er glade for at være her i modsætning til på hospitalet, hvor de læsses af i hold og ofte må vente i timevis«, fortæller Lars Otto Olsen, som har været læge siden 2003.

Han betragter sit speciale som et håndværk.

»Før jeg startede hos Furesø Reumatologerne troede jeg, at jeg sagtens kunne undersøge en skulder eller et knæ. Jeg havde jo lært det i teorien. Men det viste sig hurtigt, at den anatomiske viden går i glemmebogen, når man ikke bruger den til hverdag. På mit halve år her på klinikken har jeg set flere patienter med problemer i bevægeapparatet, end jeg har set i de første seks år af min karriere som læge. Jeg har aldrig lært så meget i mit liv som her«, fortæller Lars Otto Olsen, som har ført statistik over sine patientkategorier. F.eks. så han 513 nyhenviste patienter i løbet af de seks måneder.

»På hospitalet ser man stort set kun rygpatienter - og rigtig mange af slagsen. Jeg vil skyde på, at jeg har set mindre end 15 skuldre i de første treethalvt år af min speciallægeuddannelse. I Farum har jeg undersøgt mere end 100 forskellige skuldre, og så sidder teknikken efterhånden i fingrene«. Lars Otto Olsen har hele tiden fået lov at arbejde selvstændigt med sine egne patienter.

Kodeordet er mesterlære, også kaldet sidemandsoplæring.

Uddannelsesplan

Finn Johannsen har lagt en uddannelsesplan fra den dag, den uddannelsessøgende læge træder ind ad døren.

Hver morgen mellem 8.30 og 9.00 er det fast rutine, at han og uddannelseslægen gennemgår dagens patienter. I frokostpausen evalueres formiddagens patienter. Og inden de går hjem om eftermiddagen evaluerer de sammen dagens øvrige patienter.

I tilfælde af problemer i dagens løb kan den uddannelsessøgende læge til enhver tid tilkalde Finn Johannsen.

Han indrømmer, at det kan være lidt stressende at skulle stå til rådighed hele dagen. Men det er på den anden side nødvendigt, hvis man skal lære fra sig.

Så tilbage til Lars Otto Olsens patient, som Finn Johannsen nu er kommet for at kigge med på:

Patienten havde stærke smerter omkring halebenet.

»Jeg havde prøvet at behandle det én gang, men patienten havde stadig smerter. Det viste sig, at jeg havde overset en test, der ville have afsløret, at der var tale om et irriteret ledbånd«, fortæller Lars Otto Olsen. n

Læs mere om klinikken på www.furesoe-reumatologerne.dk