Skip to main content

Københavnske kvinder har adgang til næsten otte gange så mange gynækologer som nordjyder

Det er klart flest praktiserende speciallæger per indbygger i Region Hovedstaden. Midt- og nordjyderne må deles om færrest praktiserende speciallæger.

Danmarkskortet viser fordelingen af privatpraktiserende speciallæger inden for gynækologi, ifølge tal fra FAS. To praksis ligger i Region Nordjylland, 49 praksis ligger i Region Hovedstaden.
Danmarkskortet viser fordelingen af privatpraktiserende speciallæger inden for gynækologi, ifølge tal fra FAS. To praksis ligger i Region Nordjylland, 49 praksis ligger i Region Hovedstaden.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

7. okt. 2016
3 min.

De to privatpraktiserende speciallæger i gynækologi i Aalborg, Morten Ring og Anders Faurskov, er alene om at dække hele Region Nordjylland inden for deres speciale. Med andre ord er der næsten 300.000 nordjyder per privatpraktiserende gynækolog. Omvendt kan borgerne i Region Hovedstaden deles om 41 privatpraktiserende gynækologer, hvilket svarer til 44.000 borgere i Region Hovedstaden per gynækolog - eller otte gange så mange som i Region Nordjylland, viser tal fra Foreningen af Speciallæger, FAS.

Eksemplet illustrerer, hvordan privatpraktiserende speciallæger rent geografisk er ulige fordelt i Danmark. Og det er Lægeforeningen meget opmærksom på, efter at foreningen netop har foreslået, at praktiserende speciallæger overtager opgaver fra sygehusene.

Faktaboks

Her er de privatpraktiserende speciallæger:

”Vi ser også her en ulige fordeling af lægerne, som stiller befolkningen uden for de store byer ringere andre end andre. Derfor opfordrer vi regionerne til, at de i deres planlægning af, hvem der skal have tilladelse til at oprette speciallægepraksis, har fokus på at sikre bedre geografisk spredning af speciallægepraksis”, siger Andreas Rudkjøbing.

Overordnet set er der flest praktiserende speciallæger i Region Hovedstaden med i alt 370 ydernumre, og sammenlignet med antal indbyggere betyder det, at der er ca. 4800 indbyggere per praktiserende speciallæge.

I den anden ende ligger borgerne i Region Nordjylland med ca. 8700 indbyggere per praktiserende speciallæge, og som bundprop ligger borgerne i Region Midtjylland, der har ca. 9200 indbyggere per praktiserende speciallæge.

Hvis man dykker ned på specialeniveau, er den største forskel på adgangen til privatpraktiserende gynækologer, men forskellen gør sig også gældende også mange andre specialer.

Flest øjenlæger til københavnerne

De klart to største grupper af praktiserende speciallæger i landet, øjenlæger og øre-næse-hals-læger med hver ca. 160 fuldtidsydernumre, fordeler sig begge på en måde, så det er midtjyderne, der har adgang til færrest læger inden for begge specialer. Det betyder, at der er ca. 40.000 borgere i Region Midtjylland per øjenlæge og ca. 43.000 midtjyder per øre-næse-hals-læger. Omvendt er der 32.000 borgere i Region Hovedstaden per øre-næse-hals-læge og ca. 32.000 indbyggere i Region Hovedstaden per øjenlæge.

Inden for psykiatrien findes 105 fuldtidsydernumre, men hvor der er ca. 40.000 indbyggere i Region Hovedstaden per privatpraktiserende psykiater er forholdet 84.000 indbyggere per psykiater i Region Nordjylland.

Også hvad angår hudlæger er borgere i Region Hovedstaden bedst stillet. De 102 fuldstidsydernumre med ret til at være privatpraktiserende hudlæge fordeler sig, så der er 39.000 indbyggere i Region Hovedstaden per hudlæge og ca. 76.000 indbyggere per hudlæge i Region Midtjylland.

Bedst at bo i Hillerød eller Hørsholm

På kommunalt niveau er der også en fordel i at bo omkring København. Som borger i henholdsvis Hillerød, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk Kommune har man landets bedste adgang til privatpraktiserende læger som helhed. I bunden ligger kommuner som Hedensted, Nordfyns og Jammerbugt kommuner, der ikke har registeret en eneste privatpraktiserende læge inden for kommunegrænsen.

Læs også: Lægeforeningen: Flyt opgaver fra sygehuse til speciallægepraksis

Artiklen er opdateret 13. oktober med korrekte tal på specialeniveau