Skip to main content

Koks i klassifikationerne

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

4. nov. 2005
5 min.

Nogle læger, som troede, at de gik rundt og kvalificerede sig i en introduktionsstilling, stod pludselig i en situation, hvor de risikerede at få en lang næse:

Flere afdelinger havde nemlig opslået introstillinger med klassifikationsnumre, selv om ingen specialer endnu har godkendte uddannelsesforløb og uddannelsesprogrammer.

Årsagen er, at stillinger opslået efter 1. januar 2004 skal følge de nye målbeskrivelser og dermed uddannelsesprogrammer, og det er endnu ikke klart, hvornår der kan opslås stillinger med de nye, reelle numre.

»Men det må jo i hvert fald afvente fordelingen af introstillinger i de enkelte uddannelsesregioner, så det må forventes at tage flere måneder endnu«, påpegede Yngre Lægers repræsentant i H:S videreuddannelsesråd, læge Carsten Utoft Niemann.

Som medlem af hæmatologisk uddannelsesråd i region Øst havde han undret sig over, at der blev opslået stillinger med klassifikationsnumre, og da det på et møde i H:S videreuddannelsesråd den 10. marts blev gjort helt klart, at sådanne opslag var ugyldige, slog han alarm.

»Hvis vi ikke advarer vore kolleger, mener jeg, vi svigter dem, hvis de tror, at de søger stillinger, som enten er godkendt efter de gamle eller nye ordninger, men som reelt er uklassificerede stillinger, som heller ikke kan tælle i henhold til overgangsbestemmelserne«, sagde han.

»Falske numre«

Carsten Utoft Niemann har en forskerstilling og var altså ikke selv en af de berørte.

»Men som tillidsrepræsentant er jeg bekymret over, at der er ansat læger i stillinger, hvor de er blevet lovet - og tilmed har en ansættelseskontrakt på - at den er blevet klassificeret, endda efter de nye regler, da den jo har været slået op efter 1. januar. Og så viser det sig, at det er et falsk nummer, som ikke eksisterer«.

»Så vidt jeg forstår har en del af overlægerne opslået stillingerne i god tro. Men nogle har muligvis gjort det, fordi de ikke kunne få besat deres stillinger, hvis de slog dem op som uklassificerede«, siger Carsten Utoft Niemann.

Hans henvendelse til Yngre Læger fik uddannelsesregionerne til at arbejde på overtid, og den 1. april havde regionerne sammen med Sundhedsstyrelsen fundet en løsning på problemet i form af et tilsagn om, at de pågældende stillinger nok skal blive klassificeret.

Selv om sagen nu lempes igennem, så ingen lades i stikken, har Carsten Utoft Niemann under alle omstændigheder denne kritik af såvel de regionale råd som Yngre Læger:

»Jeg har en fornemmelse af, at de har haft travlt med at tale sagen ned, fordi de har været fælles om politisk at presse det hele igennem til at starte fra 1. januar, hvor det ikke var klart. Derfor kan jeg stadig frygte, at der ikke rigtig sker noget.

Mit indtryk er, at Yngre Læger sammen med Sundhedsstyrelsen og amterne er interesseret i at skabe en opfattelse af, at det hele nok skal komme til at køre. Selv om det hele altså er presset igennem så hurtigt, at der endnu ikke findes et beslutningsgrundlag for at skabe de nødvendige stillinger«.

Sådan gør du

Både sekretariatet for lægelig videreuddannelse i Region Øst og Yngre Læger er blevet bestormet med henvendelser fra bekymrede og utrygge læger i de famøse introstillinger.

Og indtil 2. april vidste sekretariatschef Lise Møller, Region Øst, ikke, hvad kun kunne sige eller love. Nu har hun fået svar fra Sundhedsstyrelsen:

»Vi har netop fået bemyndigelse til at give dispensation, sådan at ansættelsen kommer til at tælle uddannelsesmæssigt«, siger hun.

»Det berører to slags læger: De, hvis stillinger er opslået i 2004, og de, hvis stilling var opslået i 2003, men til besættelse i 2004«.

»Den sidstnævnte gruppe har principielt ikke noget problem. Deres stilling er fuldt tællende. Men hvis de føler sig usikre, kan de sende os en kopi af ansættelsesbrevet, hvor stillingsnummeret fremgår, og anmode om at få en bekræftelse«.

»For dem, hvis stilling var opslået i 2004, og hvor stillingen principielt ikke er tællende, har regionerne fået en bemyndigelse fra Sundhedsstyrelsen til at dispensere, så den ikketællende stilling bliver tællende«.

»I Region Øst skal vi have en kopi af ansættelsesbrevet med stillingsnummeret sammen med en anmodning om dispensationen. Så sender vi dispensationen og arkiverer den selv, så der ikke kan opstå tvivl siden hen«.

For højt reformtempo?

Lise Møller er enig med Carsten Utoft Niemann i, at der har været et mærkbart politisk pres fra såvel Lægeforeningen og Yngre Læger som Det Nationale Råd for at sparke den nye speciallæge-uddannelse i gang. Ifølge hende skyldtes dette pres især frygten for, at blev reformens tunge maskineri først bragt til standsning, ville det aldrig komme til at rulle igen.

Hun finder kritikken korrekt nok, men måske ikke helt retfærdig. Som mangeårig Lægeforeningspolitiker var Lise Møller med til at presse speciallægereformen fremad. Nu - som embedsmand i Region Øst - indrømmer hun, at det »er meget, meget friskt at lave en betænkning, som man uden at ændre det mindste, og uden at lave en beregning på, vedtager som en lov«.

»Så han kan da have ret i, at der kunne have været fornuft i at vente et år til. Problemet er bare, at hvis du skyder det for langt, risikerer du at skyde det ned«.

Mette Worsøe, formand for Yngre Læger, har samme opfattelse. Videreuddannelsens vise fædre og mødre er rykket videre til nye udfordringer. Den viden og det engagement, der bar reformen, kan hurtigt ebbe bort og efterlade reformen strandet og tørlagt. Derfor har det været afgørende ikke at tabe momentum.

»Desværre har vi jo erfaringer med tidligere reformer, som det er gået på den måde«, siger Mette Worsøe.

»Derfor har vi presset på for, at denne reform kom i gang, så den reelt bliver gennemført. Men i takt med, at problemerne uundgåeligt dukker op, arbejder vi også på at få dem løst«.

»Efter Carsten Utofts henvendelse, og efter at vi blev opmærksomme på det, har vi arbejdet på at få stillingerne klassificeret. Og det har regionscheferne nu, sammen med Sundhedsstyrelsen, sørget for sker«.

»Jeg er da lidt ked af den tumult, der er. Men vi bestræber os på at give medlemmerne den information, der findes, når vi har den. Og derfor opfordrer vi folk til at kontakte os, når og hvis de støder på problemer med det. Folk er meget velkomne til at ringe til Yngre Læger«.

Mette Worsøe oplyser, at nye informationer vil blive lagt løbende ud på foreningens hjemmeside, hvor man også overvejer at anbringe en FAQ - Frequently Asked Questions - i samarbejde med de regionale videreuddannelsessekretariater.

Se også www.fayl.dk under videreuddannelse.

De regionale videreuddannelsessekretariater

Region Nord, Lyseng Alle 1, 8270 Højbjerg, tlf. 89 44 66 66, www. videreuddannelsen-nord.dk

Region Syd, Odense Universitetshospital, Heden 18, 5000 Odense, tlf. 65 41 38 01, http://vuu.fyns-amt.dk

Region Øst, Ledreborg Alle 40, 2820 Gentofte, tlf. 39 75 06 80, www.sygehuse-kbhamt.dk