Skip to main content

Kommentarer til overenskomstoplægget

2. nov. 2005
3 min.

Som overlæge med vagtforpligtelse (tilstedeværelsesvagter og tilkaldevagter) på et sygehus med en stor akutfunktion har jeg et par kommentarer til overenskomstoplægget 2002.

Primærvagt

Tilstedeværelsesvagt på 25 timer en lørdag/søndag/helligdag honoreres på min afdeling med 20 timer plus et beløb, som man vil hæve med 25 pct.

I min naivitet troede jeg, at der i overenskomsten for 2002 blev indføjet, at der ved tilstedeværelsesvagt som minimum blev godskrevet det timetal, som vagten svarede til.

For et par år siden kom der en EU-dom på, at læger i bunden vagt som minimum skulle have det antal timer godskrevet, som vagten var på.

Hvorfor gælder dette ikke i Danmark?

Tilkaldevagt

Hvad angår hverdage med dagarbejde fra kl. 8:00 til 16:00 og efterfølgende tilkaldevagt bag reservelæge fra kl. 16:00 til 09:00 honoreres dette med 18 timer plus et mindre beløb. I overenskomsten står der, at overlæger kun honoreres for aktivt arbejde, men på en akutafdeling er der ikke en jævn arbejdsfordeling, men en konstant on/off-funktion hele natten igennem.

Hvilken anden (fag)forening vil acceptere, at dens medlemmer arbejder på denne måde uden at få fuld _timegodtgørelse, specielt når der i realiteten er tale om en tilstedeværelsesvagt?

Nu er det således, at en hård vagt kræver restitution, som kun opnås gennem tidsgodtgørelse. At en vagttime fra kl. 03-04 vægtes som en time fra kl. 15-16, burde læger være de første til at indse ikke er det sundhedsmæssigt optimale.

Jeg restitueres ikke ved det mindre beløb, som vores vagthonorering trods alt er - og jeg restitueres slet ikke ved de 2/3 af vagtbeløbet, der alligevel skal afleveres til skattevæsenet.


Seniorordning

På min arbejdsplads er tidsgodtgørelsen for en bunden vagt lørdag/søndag/helligdag på 20 timer, dvs. en negativ/manglende timegodtgørelse på 5 timer.

På hverdage er der tilsvarende en negativ timegodtgørelse på 3 timer.

Samlet giver dette for et år et negativt timeantal på 100 timer alene for primærvagter.

Hertil kommer et timetal for tilkaldevagt bag reservelæge, hvilket er noget mere end 48 timer/år, men lad mig for eksemplets skyld sige 48 timer.

For at få ret til 2 ugers ekstra afspadsering i seniorordningen skal der på min afdeling præsteres 148 timers fortrinsvis natarbejde. Dette vil sige, at 4 ugers natarbejde/tvungen tilstedeværelse konverteres til 2 ugers afspadsering i dagtiden.

Med manglen på speciallæger er det oplagt at forsøge at få dem til at blive længere i vagtsystemet, men så kræver det også, at der fra foreningens side er folk til at forhandle en fornuftig ordning igennem.

Beredskabsvagt

Med hensyn til de nye beredskabsvagter kan jeg kun håbe at blive forskånet for dem - hvem vil stå til rådighed i 24 timer og risikere sin nattesøvn ødelagt for 350 kr.?

Ud fra de punkter, der er til behandling, virker det som om, at det kun har været overlæger uden vagtforpligtelse, der har været med til overenskomstforhandlingerne. For overlæger med vagtforpligtelse er der absolut intet at glæde sig over.

Med håb om forkastelse af det nuværende overenskomstoplæg og dermed nye forhandlinger, der tilgodeser de vagtbærende overlæger.

Slagelse Sygehus, Finn Bertelsen

SVAR