Skip to main content

Kommunallæger efterlyser systematisk uddannelse

Journalist Christian Andersen - ca@dadl.dk

2. nov. 2005
2 min.

Selv om formanden for Sundhedskomiteen, Lægeforeningens forebyggelsespolitiske udvalg, Charlotte Tulinius, minutiøst redegjorde for de mange initiativer, som komiteen i årets løb havde lanceret, var der alligevel kritik af Lægeforeningens håndtering af området.

Mauri Johansson, FAS, opfordrede Hovedbestyrelsen og de tre søjleledelser til i højere grad at være opmærksommne på forebyggelsen på det kommunale område. Som kommunallæge er han blevet klar over, hvilke store fremtidige sundhedsmæssige gevinster, der er at hente ved fx at lave forebyggende og sundhedsfremmende tiltag for overvægtige børn, men økonomien er ofte den store barriere.

»Man får ingen penge fra medicinalindustrien. Det er nødvendigt med offentlige midler«, konstaterede han.

Mauri Johansson anbefalede i øvrigt, at flere læger tager en Master i Humanistisk Sundhedsvidenskab og Praksisudvikling, som Aarhus Universitet udbyder som åben uddannelse.

Per Steinø, FAS og formand for Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger (FAKL), understregede behovet for systematisk uddannelse til kommunallægerne. Ellers er det en niche i Lægeforeningen, som risikerer at forsvinde stille og roligt.

»I dag kan man komme i en slutstilling som kommunallæge uden at være speciallæge, og det er beklageligt, at der ikke er nogen systematisk oplæring og uddannelse. Sundhedsstyrelsen tilbyder et fireugers kursus, som end ikke er obligatorisk! Jeg tror, at området vil blive udsultet over de næste ti år. For det kan jo ikke være attraktivt for en yngre læge at gå ind i et område, hvor der ikke er nogen uddannelses- og udviklingsmuligheder, ikke nogen avancements- og efteruddannelsesmuligheder, og hvor man oven i købet skal slås med elendig normering og elendig løn«, sagde FAKL-formanden.