Skip to main content

Kommunallægerne: Seniorførtidspension er uetisk

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

19. maj 2011
2 min.

Danskere, som er fem år fra folkepensionsalderen, skal inden for seks måneder kunne få tilkendt seniorførtidspension - ud fra præcis samme kriterier, som gælder i dag. Altså pågældende skal ikke være i stand til at forsørge sig selv ved arbejde, herunder fleksjob.

Det blev regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale enige om sidste weekend.

Den hurtigere sagsbehandling skal ske ved, at der ikke længere skal gennemføres arbejdsprøvning, omskoling, revalidering mv. Allerede tilgængelige oplysninger fra eksempelvis speciallæger og sygdomsjournaler, arbejdsmarkedstilknytning samt årsag til arbejdsophør eller sygemelding skal danne grundlaget for den kommunale afgørelse.

Men formand for kommunallægerne Claus Malta Nielsen undrer sig:

»I dag kan alle, der ikke kan klare et arbejde, få en førtidspension. Med de nye regler kan en 60-årige stadig få førtidspension, nu kaldet seniorførtidspension, blot med en dårligere sagsbehandling, og uden at man sikrer sig, at vedkommende ikke kunne tjene helt eller delvist til egen forsørgelse. Det er da uetisk«, siger han.

Han understreger, at når arbejdsprøvningen forsvinder, vil kommunallægens vurdering fylde mere i kommunens afgørelse:

»Men jeg kan ikke meningsfuldt svare ud fra diagnoser og journaler. Man er nødt til at have en funktionsevnevurdering. Ellers tager man ikke det socialmedicinske fagområde alvorligt«, siger han.

Claus Malta Nielsen har selv haft en skizofren patient, der i velbehandlede perioder var en vellønnet forsker, og andre skizofrene patienter, der ikke kunne rulle egne cigaretter:

»Diagnose og medicinering siger intet om ens funktionsevne. Det handler om meget andet«, siger han.

Da seniorførtidspensionen blev offentligt kendt - som et plaster på såret for efterlønsreformen - frygtede flere læger, at de vil komme under pres fra en strøm af patienter, der ikke længere kan få efterløn.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) medgiver, at lægerne vil spille en stor rolle i forbindelse med vurderingen af kommende seniorførtidspensionister. Men hun understreger, at det er kommunen, der træffer afgørelsen, og det er mennesker med mange års arbejdsmarkedserfaring, der søger ordningen:

»De her mennesker har været på arbejdsmarkedet i mange år, og derfor eksisterer der et fuldstændigt billede af, hvad de kan og ikke kan«, siger hun til Ritzau.

Seniorførtidspension er ikke - som efterløn - betinget af, at ansøgeren har betalt til ordningen eller er medlem af en a-kasse.