Skip to main content

Kommuner: Vi er rigtig gode til alkoholbehandling

Klaus Larsen kll@dadl.dk

21. sep. 2012
4 min.

"Lægeforeningen burde kigge sig selv efter i sømmene frem for at skyde på kommunernes alkoholbehandling".

Det mener kontorchef i Kommunernes Landsforening (KL), Christian Harsløf, som tager til genmæle imod en rapport fra Lægeforeningen, som peger på meget store forskelle i alkoholbehandlingen fra kommune til kommune.

LÆS: Rapporten "Alkoholbehandling i kommunerne" (pdf)

Rapporten viser blandt andet, at hver tredje kommune ikke har fast tilknyttet læge og psykiater til deres behandlingstilbud, og at der i mange af de kommunale tilbud benyttes "tvivlsomme og ikke evidensbaserede" metoder i behandlingen af såvel abstinenser som afhængighed.

Det fremgår også af rapporten, at bemandingen er meget varierende: De kommuner, som har etableret egen institution, har ansat mellem 1 og 35 årsværk.

KL: Vi gør klare fremskridt

"Vi har stadig et stort arbejde foran os med at sikre god alkoholbehandling alle steder. Men rapporten viser klare fremskridt, og det trods en stram økonomi i kommunerne og uden tilførsel af nye midler fra centralt hold," siger Christian Harsløf til KL's hjemmeside.

Han mener, at Lægeforeningen tolker rapporten politisk og har "en klar politisk dagsorden om, at alkoholbehandlingen skal flyttes væk fra kommunerne".

"Mon ikke det er baggrunden for, at man ser bort fra de mange gode resultater i undersøgelsen, der tegner et positivt billede af den kommunale alkoholbehandling?" siger han.

Ugeskriftet.dk: "Alkoholbehandling sejler i mange kommuner

"Christian Harsløf mener, at Lægeforeningen bevidst ignorer rapportens oplysning om, at 63 procent af de praktiserende læger ikke anvender den kliniske vejledning og de retningslinjer, der er udarbejdet, samt af 66 pct. af lægerne anvender medicin uden dokumenteret effekt.

Christian Harsløf mener, lige som formanden for K's Social og Sundhedsudvalg, Anny Winther (V), at rapporten faktisk viser "klare og tydelige fremskridt" i den kommunale alkoholbehandling.

"Man har lavet handleplaner i 59 pct. af kommunerne, og 62 pct. har nu ansat sundhedsfagligt personale på dette område. Det er tegn på, at vi tager opgaven alvorligt", siger Anny Winther og konkluderer:

"Opgaven ligger fantastisk godt hos kommunerne. Vi kan kigge både på det socialfaglige, der handler om arbejde, bolig, familie etc., og på behandlingen".

Kommunen lægger linjen

Overlæge, dr.med., Hvidovre Hospital og adjungeret professor ved Statens Institut for FolkesundhedUlrik Becker, Statens Institut for Folkesundhed, var med til at lave rapporten for Lægeforeningen. Og han afviser, at Lægeforeningen - bevidst eller ubevidst - har misfortolket rapporten. Tværtimod fastholder han, at kommunerne klarer alkoholbehandlingen dårligere end ved den forrige undersøgelse i 2009.

- Anny Winther og KL peger ellers på, at 59 procent af kommunerne nu har lavet handleplaner, og at 62 procent har ansat sundhedsfagligt personale? Har Lægeforeningen strammet fortolkningen af undersøgelsen?

"Nej, det synes jeg ikke. Anny Winther glemmer at nævne alle de områder, hvor der ikke er sket forbedringer", siger Ulrik Becker.

"Rapporten forholder sig ikke til, om behandlingen skal ligge i kommunerne eller i regionerne", siger han.

"Men den peger på en række problemer - for eksempel, at der er for lidt sundhedsfaglighed i behandlingen, og at man i alt for ringe grad er opmærksom på såvel den somatiske som den psykiatriske komorbiditet, samt at der ikke i tilstrækkeligt omfang bruges evidensbaserede medikamenter".

- KL peger på, at det i to af tre tilfælde er praktiserende læger, der står for anvendelsen af medicin uden dokumenteret effekt og som ikke anvender de kliniske retningslinjer?

"Ja, men det er jo typisk organiseret sådan, at det er en praktiserende læge, der er konsulent i den kommunale alkoholbehandlingsinstitution, og som skal udskrive medikamenterne. Så det er kommunen, der lægger linjen og har ansvaret for, hvad indholdet i behandlingen er", siger Ulrik Becker.

Ugeskriftet 2009: Hver kommune sin alkoholbehandling (bag login)

Store enheder nødvendigt

Ifølge Ulrik Becker er der ikke noget principielt i vejen for, at alkoholbehandlingen kunne foregå i kommunalt regi.

"Men den bør i alle tilfælde foregå i større enheder. Og det kan godt være et fælleskommunalt samarbejde", siger han og peger bl.a. på Alkoholbehandlingen i Odense, som varetager behandlingen for flere fynske kommuner.

Endelig peger Ulrik Becker på, at der er behov for helt anderledes bindende retningslinjer for hvad indholdet i behandlingen skal være og en helt anderledes kompetenceudvikling.

"Det kunne munde ud i en autorisationsordning for alkoholbehandlere. Jeg har set at Anny Winther, KL mener at der eksisterer en diplomlignende uddannelse på området - dette er på ingen måde tilfældet", siger Ulrik Becker.

Heller ikke Jette Dam-Hansen, praktiserende læge og medlem af Lægeforeningens bestyrelse, ville i sidste uge afvise, at kommunerne kan varetage opgaven.

"Men helt ærligt - nu er der gået tre år, uden at det er blevet bedre", sagde Jette Dam-Hansen til Ugeskriftet.dk og fortsatte:

"Vi konkluderer ikke, at behandlingen absolut skal tilbage til regionerne. Men der skal tydeligvis ske noget helt andet på området, hvis vi skal have det til at fungere".