Skip to main content

Kompromisløs forsker og debattør

Han er direkte, usentimental og for nogle direkte ubehagelig at debattere med. Morten Frisch er en mand med stærke holdninger, som kæmper for, at raske drengebørn ikke skal omskæres.

Morten Frisch stiller ofte op til debat i spørgsmålet om drengeomskæring. Her i et TV-interview i programmet Kont@kt på TV2 Lorry i 2014.
Morten Frisch stiller ofte op til debat i spørgsmålet om drengeomskæring. Her i et TV-interview i programmet Kont@kt på TV2 Lorry i 2014.

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

16. sep. 2016
4 min.

Små drenge skal ikke omskæres, når der ikke er medicinske grunde til det. Det er Morten Frischs klare standpunkt i en langstrakt kamp, der bevæger sig mellem etik, videnskab og religion. Og det er en af de kampe, som Morten Frisch ofte deltager i, både i forskningsartikler, i debatindlæg, på sociale medier og i kollegiale sammenhænge. Han kaster sig bevidst ud i stormvejret, for han mener, at sagen er så vigtig for de små drenge, at han gerne står på mål for deres ve og vel.

»Man gør børn fortræd uden legitim grund. Det er jeg indigneret over og passioneret omkring, for jeg synes simpelthen, at omskæring uden medicinsk indikation er en uhyrlighed, både i lægefaglig forstand og ud fra generelle etiske betragtninger. Det er det, der driver mig«, forklarer han og påpeger, at han finder ikkemedicinsk omskæring i åbenlys strid med lægeløftet og en krænkelse af børns basale ret til en hel krop og en ubeskåret seksualitet.

Faktaboks

Fakta

Senest er han kommet en tur i den offentlige vridemaskine, fordi han mener, at det tydeligt bør fremgå, når forskere har personlige holdninger til deres forskningsfelt. Og i omskæringsdebatten involverer det også religiøs overbevisning. I princippet er han »fuldkommen ligeglad« med andre forskeres religion, men hvis det er relevant i forhold til forskningen, skal det behandles ligesom alle andre potentielle interessekonflikter.

Morten Frisch fik en plads i omskæringsdebatten, da han i 2002 skrev et indlæg i Ugeskrift for Læger. Det var en reaktion på, at den nyligt vedtagne lov mod omskæring af piger – som han var tilhænger af – ikke også gjaldt for drengene. Den følelse af kønsdiskrimination fik ham til tasterne. Et sted, hvor han har befundet sig mange gange siden, både som forsker og debattør. Han gæstede blandt andet programmet Kont@kt på TV2 Lorry i 2014, hvor han forklarede sine synspunkter i debatten. Programmet kan ses her.

Den debatskabende og dedikerede side af Morten Frisch genkender hans mangeårige kollega og ven, sexologiprofessor ved Aalborg Universitet, Christian Graugaard.

»Hvis Morten møder uretfærdighed eller ufornuft, så er han fuldstændig kompromisløs. Det levner ikke megen plads til diplomati, og han kan virke voldsom, fordi han bliver så optændt«, siger han, men understreger, at Morten Frisch også er en mand, der sagtens kan slå en skraldlatter op over rødvinsglasset og faktisk er et både genert og følsomt menneske, selvom man måske ikke skulle tro det, når man møder ham i debatten.

En af dem, der har oplevet Morten Frisch midt i debattens hede, er epidemiolog og forskningsleder ved Københavns Universitet, Dan Meyrowitsch, som er med i formandskredsen i foreningen Circuminfo, der er modstandere af et forbud mod drengeomskæring. For ham er Morten Frisch meget anderledes end de fleste andre forskere. Han er meget svær at debattere med og står meget stejlt på sine holdninger, forklarer han. »Det er næsten umuligt at få ham til at forholde sig til velkendt evidens, hvis denne modsiger hans agenda vedrørende et forbud mod ikkemedicinsk drengeomskæring. Det er ikke et problem, at man har en sag eller en holdning til sit forskningsfelt, men det bliver et problem, når andre ikke kan gennemskue, hvor forskeren stopper, og aktivisten begynder«, mener Dan Meyrowitsch, der er en af dem, som ifølge Morten Frisch bør markere, at han har en religiøs-kulturel interessekonflikt i omskæringsdebatten.

I samme kategori henregner Morten Frisch gynækologen Henri Goldstein, der ind imellem har blandet sig i debatten vedrørende jødiske spørgsmål. Henri Goldstein har flere gange diskuteret omskæring med Morten Frisch – en oplevelse, der ikke har været udpræget positiv. »Han lytter ikke til andre, og han er helt umulig at komme i dialog med«, fastslår han. Det er en kritik som ikke kommer bag på Morten Frisch der understreger, at han ikke betragter personlige religiøse følelser som argumenter for noget som helst.