Skip to main content

Konflikt på PLO-området synes nu uundgåelig

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

26. nov. 2010
4 min.

Formanden for Regionernes Lønnings og Takstnævn (RLTN), Jens Stenbæk (V), lukkede sidste fredag overenskomstforhandlingen med de praktiserende læger. Han tror ikke, at en opsigelse af den eksisterende overenskomst kan nås inden 1. december - med konfliktstart 1. marts. Men at den bliver opsagt, regner han bestemt med.

Skal overenskomsten nå at blive opsagt inden 1. december, skal RLTN indkaldes ekstraordinært tirsdag. »Og det sker nok ikke«, siger regionernes chefforhandler til Ugeskriftet. Men efter alt at dømme vil overenskomsten få dødsstødet senest på næste ordinære møde den 17. december.

»Det bliver svært ikke at opsige overenskomsten«, siger Jens Stenbæk. »Jo længere, den fortsætter, jo mere er vi nødt til at spare i det øvrige sundhedsvæsen, dvs. fyre flere på de offentlige sygehuse. Derfor har vi stærkt behov for en ny aftale. At lade tiden gå med den nuværende overenskomst er nok den dårligste løsning for regionerne«.

PLO: »Pengene findes«

En væsentlig uenighed drejer sig om, at regionerne ønsker at overtage ledelsen af lægevagten fra de praktiserende læger, samtidig med at lægerne kollektivt skal være forpligtede til at køre lægevagt.

»Den, der har magten og ansvaret, har også forpligtelsen til at skaffe personale«, siger PLO's formand, Henrik Dibbern. »Man kan ikke skille det ad. Hvis regionerne ønsker at lede lægevagten, så må de også have ansvaret for at finde de læger, der skal til for eksempelvis at køre juleaften i Vestjylland«.

Økonomien var en anden vigtig årsag til, at forhandlingerne - der havde været afbrudt siden et sammenbrud for halvandet år siden - igen kuldsejlede.

»Hvis de opsiger vores overenskomst, og vi skal forhandle en ny, må vores udgangspunkt være det samme som under de forhandlinger, vi forlod«, siger Henrik Dibbern

For nylig viste en omkostningsrapport, at den gennemsnitlige praktiserende læges lønudgifter til klinikpersonale steg fra 2004 til 2009 med 58 procent - fra 284.000 kr. til 450.000 kr. Og de udgifter vil lægerne have kompensation for:

»Det er jo lønninger, som bl.a. er steget på grund af de offentlige overenskomster, som blev indgået i 2008. Det er en udgift, som er blevet os pålagt ved nogle forhandlinger, vi ikke var herrer over«.

Regionerne siger, at de ikke har penge til at imødekomme jeres krav?

»Der viser sig altid at være midler til det, der skal være midler til. Der er midler til at love en motorvej i Jylland, hvis det er det, der skal til for at få noget til at glide ned. Der er midler til at købe for mange millioner kroner svineinfluenzavaccine, hvis vaccine til alle pludselig bliver et folkekrav«, svarer PLO-formanden.

Uspiseligt

Ifølge Henrik Dibbern var det mest uspiselige regionernes krav om at overtage ledelsen af lægevagten. Men PLO afviste også regionernes ønske om at overtage kompetencen til at fastlægge praksisplaner og beslutte antal og placering af nye ydernumre.

»Det betyder, at regionerne i realiteten vil overtage ejendomsretten til lægernes klinikker - som både er ejendomme og forretninger, de har investeret i - for regionerne vil så kunne flytte, sammenlægge, slette, ændre alt, hvad de ville, på eksisterende klinikker«, siger han. Jens Stenbæk har ikke noget bud på, hvor længe regeringen vil lade en konflikt vare, før den griber ind.

»Den nuværende regering har jo været meget tilbageholdende med at gribe ind i arbejdsmarkedskonflikter«, siger han.

Bertel Haarders udtalelser på det seneste kunne tyde på, at regionerne nyder en vis opbakning hos regeringen?

»Det tror jeg også, for vi har den samfundsøkonomiske dagsorden, der hedder nulvækst i den offentlige økonomi, og det skaber nok et vist fællesskab omkring denne overenskomst«.

Du var hurtig til at standse forhandlingerne. Var det ud fra en fornemmelse af at have regeringen i ryggen?

»Nej. Vi har været i forhandling siden 2. oktober og haft mange møder undervejs. Så det var ret tydeligt i fredags, hvor kanterne var«, siger Jens Stenbæk.

Henrik Dibbern undrer sig over, at Jens Stenbæk lukkede forhandlingerne med den begrundelse, at der ikke var penge til at imødekomme lægerne.

»Så kan man jo spørge sig selv, hvorfor de så kaldte os tilbage til en ny forhandlingsrunde. Vi skiltes i efteråret 2009, fordi vi ikke kunne mødes på de økonomiske krav. Og det første, vi sagde til dem, da de indbød til nye forhandlinger, var, at de økonomiske krav var uforandrede. Hvis de på forhånd vidste, at de ikke kunne imødekomme det, kan man spørge sig selv, hvad det er for et forhandlingsforløb, der er foregået her«, siger Henrik Dibbern.

Konsekvenser

En konflikt vil betyde, at patienterne skal have pungen frem hos lægen og bagefter have sine udgifter til lægens honorar refunderet hos myndighederne. Henrik Dibbern vil først udtale sig om, hvad PLO som organisation vil gøre, når man ved, hvad der videre sker.

»Vi vil selvfølgelig reagere kraftigt, hvis der sker overgreb på vores medlemmers erhvervsvilkår«, siger han.

»Men derudover er det sådan, at hver tredje praktiserende læge i dag er over 60 år, og den gennemsnitlige pensionsalder er 63 år. Man kan sagtens forestille sig, at den pludselig faldt, hvis vi blev stillet over for vilkår, som lægerne anså for åbenlyst urimelige. Det vil næppe stimulere deres lyst til at fortsætte, hvis de følte, at de blev helt urimeligt behandlet«.