Skip to main content

Konflikten aflyst - men med advarsel

Karsten Nielsen og Erik Jylling

2. nov. 2005
3 min.

Mæglingsforslaget på det (amts)kommunale område blev vedtaget og konflikten er aflyst. Både de yngre læger og de overenskomstansatte læger i FAS sagde ja til mæglingsforslaget. Det massive ja fra lægerne var medvirkende til at få det samlede AC-resultat til at tippe til fordel for et lille ja. Og det blev også et lille flertal for forslaget på hele KTO-området.

Det er meget positivt, at medlemmerne i FAYL og FAS fulgte opfordringen og vurderede det samlede resultat med et nøgternt overblik. Alternativet til mæglingsforslaget ville aldrig kunne blive bedre end de fordele, der trods alt er i det - sikring af reallønnen, den 6. ferieuge, bedre vilkår for tillidsrepræsentanter og en mere forpligtende kompetenceudvikling. Det har lægerne heldigvis kunnet se, måske i lyset af de resultater, der er opnået under de direkte forhandlinger om de specielle krav.

FAS' kompetente forsamling - bestyrelsen - stemte i enighed for mæglingsresultatet. Baggrunden var blandt andet, at en vejledende afstemning i Overlægeforeningens repræsentantskab gav 43 stemmer for mæglingsforslaget, 1 stemme imod og 1 undlod at stemme. I Foreningen af Yngre Læger var forslaget til afstemning blandt medlemmerne, og her stemte 62,2% ja og 36,3% nej. Stemmeprocenten var på 51,5.

For læger er konfliktvåbenet en meget alvorlig sag, fordi patienterne hurtigt kommer til at føle sig som gidsler, selvom lægerne selvfølgelig deltager i det nødvendige nødberedskab så længe en strejke varer. Det ville have været stærkt utilfredsstillende, hvis lægerne skulle i konflikt på baggrund af dette afstemningsresultat, men det blev heldigvis heller ikke tilfældet.

Når knap 20% af de stemmeberettigede yngre læger og 1 /3 af de afgivne stemmer alligevel var nejstemmer, skyldes det formodentlig mere det, der ikke var i mæglingsforslaget - nemlig forbedringer på arbejdsmiljøet, specielt på vagtområdet. Nejsigerne er, som flertallet af de yngre læger, trætte af de alt for mange, alt for hårdt belastede og for dårligt betalte vagter, der går ud over videreuddannelsen. Det tema arbejder FAYL videre med. Desværre kræver et resultat jo, at modparten også vil være med og kan se visionerne. Det burde være oplagt at sikre ordentlige arbejdsforhold også for læger. Både de nuværende, og ikke mindst dem, man ønsker at tiltrække i fremtiden. Ellers er både lægemangel og ventelister nok kommet for at blive.

Når flertallet i den samlede afstemning blev så snævert, indeholder det en advarsel. Først og fremmest til de kommunale arbejdsgivere, som har ønsket og nu fuldt ud fået indført Ny Løn, men som har håndteret det på en sådan måde, at der i mange organisationer er en dyb skepsis. Arbejdsgiverne bør være glade for resultatet, men på en meget eftertænksom måde. De har nu tre år til at vise, at de kan håndtere Ny Løn og fjerne medarbejdernes dybe mistro.

Men der er også en advarsel til organisationerne i KTO-forhandlingsfællesskabet. Der er ikke en sådan sammenhæng mellem fællesskabet, organisationerne og medlemmerne, at KTO automatisk er det fællesskab, der næste gang skal forhandle med de kommunale arbejdsgivere. Vi vil nu grundigt, sammen med vores forhandlingspartnere i AC, evaluere OK 02-forløbet med henblik på vores fremtidige forhandlingsrelationer. Også vi vil være eftertænksomme.