Skip to main content

Kongekabale i Danske Regioner

Fire af fem regioner er nu socialdemokratisk ledede. Alligevel kan det ikke helt udelukkes, at Venstre kan sætte sig på formandsposten.

Illustration: Danske Regioner
Illustration: Danske Regioner

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

22. nov. 2017
3 min.

Fire af landets fem regioner har nu en socialdemokrat på posten som regionsrådsformand.

I Region Sjælland, hvor den hidtidige formand Jens Stenbæk (V) ikke genopstillede, kan socialdemokraten Heino Knudsen sætte sig i formandsstolen.

Ny som regionsrådsformand er også Anders Kühnau (S) i Region Midtjylland, hvor han afløser partifællen Bent Hansen, der ikke genopstillede.

I Region Syddanmark har det nyvalgte regionsråd konstitueret sig med Stephanie Lose (V), der hermed fortsætter som formand.

Det samme gør Ulla Astman (S) i Region Nordjylland.

I Region Hovedstaden har seks partier onsdag konstitueret sig med Sophie Hæstorp Andersen (S) som formand for regionsrådet. Følgende partier står bag konstitueringen: Socialdemokratiet, De Konservative, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Alternativet.

Formandsvalg må vente

Danske Regioners bestyrelse har 17 medlemmer. De fordeler sig efter valget – og med forbehold for fintælling – med 8 til henholdsvis de røde og de blå partier – og et mandat til Det Radikale Venstre.

Det er samme fordeling som i 2013.

Traditionelt har de radikale i bestyrelsen valgt at støtte den røde formandskandidat. Men da det onsdag var uafklaret, hvem det radikale bestyrelsesmedlem bliver, er det ikke muligt at forudsige, hvem vedkommende vil vælge at støtte.

Formelt skal konstitueringen først ske på Danske Regioners generalforsamling, der finder sted 22. marts 2018. Det betyder bizart nok, at det frem til 22. marts formelt er den gamle bestyrelse, der står i spidsen for Danske Regioner - med den hidtidige formand, Bent Hansen (S) for bordenden. Selv om hverken Bent Hansen eller flere af de gamle bestyrelsesmedlemmer var opstillet ved dette valg.

Personsammensætningen af den nye bestyrelse er også ukendt, indtil partierne har bestemt sig for, hvem der skal repræsentere dem i bestyrelsen. Og det sker først, når de 205 nyvalgte regionsrådsmedlemmer mødes til Danske Regioners generalforsamling i marts.

Først derefter vil det kunne afgøres formelt, hvem der skal være den nye formand.

Lose ikke dømt helt ude

I 2013 kunne Bent Hansen og Venstres Carl Holst allerede to dage efter valget indgå en aftale om, at formandsposten skulle tilfalde Bent Hansen. Så enkelt er det ikke nødvendigvis i 2017.

Alt peger ganske vist på, at det nok bliver en socialdemokrat. Men Stephanie Lose kan ikke dømmes helt ude. Dels er der (mindst) to socialdemokrater, der bejler til posten: Nemlig Region Nordjyllands Ulla Astman, der har erfaring som formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, og Region Midtjyllands Anders Kühnau, der har tjent sine sporer som formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), der forhandler overenskomsterne med sundhedssektorens faggrupper.

At Socialdemokratiet ikke har en klar favorit til posten gør det indtil videre usikkert, om der også denne gang kan laves en korridorhandel mellem de to store partier, S og V. Derved kan den radikale stemme blive afgørende. Og ingen ved endnu, hvem der kommer til at sidde med den radikale stemme.

I 2013 sad de radikale med den udslagsgivende stemme ved konstitueringen, både i Danske Regioner og i Kommunernes Landsforening. I Danske Regioner stemte den radikale med rød blok og Bent Hansen. Men i KL faldt de radikales lod i den blå vægtskål.

Lussing til sejrende Søvndal

For første gang i mange år gør SF comeback i Danske Regioners bestyrelse. Og efter Villy Søvndals kanonvalg med mange personlige stemmer i Region Syddanmark er det sandsynligste, at SF vil pege på ham til bestyrelsesposten.

Og Søvndal vil næppe stille sig på Stephanie Loses side. I Region Syddanmark blev SF som det eneste parti nemlig ikke indbudt til de natlige konstitueringsforhandlinger, selv om partiet opnåede hele 13,7 pct. af regionens stemmer og gik frem fra to til seks mandater.

Søvndal lagde ikke skjul på sin vrede. Og Stephanie Lose lagde ikke skjul på, at udelukkelsen var straf for, at Søvndal gennem tre måneder har kørt en hård kampagne mod hendes parti, som han beskyldte for magtfuldkommenhed, kammerateri og vennetjenester.

Læs også: Det vil de nye regionsråd