Skip to main content

Kongresrejsen fra Hillerød

Journalist Nina Vinther Andersen, nina@ninavinther.dk

15. aug. 2008
7 min.

»Hvem er du med?«

Når spørgsmålet lød, svarede Peter Ingeholm, overlæge i patologi:

»Jeg er med Hillerød Hospital«.

»Ja, ja, det er godt med dig. Jeg mener - hvilket firma har betalt for din rejse?«

Og så gentog Peter Ingeholm svaret og sagde, at intet firma havde haft penge op ad lommen - det havde arbejdsgiverne til gengæld og således begunstiget var en gruppe på 20 mennesker på tværs af specialer og afdelinger på Hillerød Hospital, herunder Peter Ingeholm selv, kommet af sted til det ypperste af viden på området på verdens største kræftkongres.

Reaktionen udeblev sjældent. Kollegerne spærrede øjnene op, når de hørte, at lægerne fra Hillerød ikke var sponsoreret af noget firma. Ofte efterfulgt af et »det er godt gået«.

For mens det er comme il faut, at medicinalfirmaerne betaler udvalgte læger - især de læger, som står for valget og udviklingen af medicin, f.eks. onkologerne - så hører det absolut til sjældenhederne, at lægerne fra de mindre specialer kommer af sted. Og at alle kommer af sted på det offentliges regning.

Anders Kyst fik ideen

Men da hospitalets vicedirektør, Anders Kyst, for to år siden så, at en særlig pulje penge i Kræftplan II specifikt var dedikeret til speciallægers videre- og efteruddannelse, tænkte han, at her var endelig en mulighed for at sende en hel delegation af sted i samlet flok.

Som formand for det sundhedsfaglige råd i Region Hovedstaden inden for onkologi havde han tillige observeret, hvordan lægerne på tværs af specialerne arbejdede mere og mere sammen i de såkaldte »multidisciplinære team«, hvilket imidlertid ikke rigtig gav sig udtryk i efter- og videreuddannelsen.

Samtidig ville han gerne lave et forløb, som fik alle til at fokusere på patientens samlede forløb med kræft fra diagnosticering over behandling til eventuel palliativ lindring.

»Uden at forklejne medicinalindustriens tilbud - og det har i årevis været de eneste tilbud, lægerne har haft om efter- og videreuddannelse - så giver det noget helt andet, når man selv tager af sted så målrettet og fokuseret på de relevante spor. Det betyder, at man kan har et andet fokus på det udbytte, man skal have af kongressen. Det er mere fokuseret på hospitalets behov og på de strategiske behov, vi måtte have. Og vi kan stille nogle andre krav, når vi selv betaler«, siger Anders Kyst.

Så han tog kontakt til ledende overlæge Niels Henrik Holländer på onkologisk og palliativ afdeling, og han var med på ideen: 15 læger på tværs af specialerne skulle tage af sted sammen til en relevant kongres, plus Anders Kyst og en ph.d.-studerende.

»Det er klart, at industrien har en bagtanke med at sende os onkologer af sted, når de gør det. Den investering, som de lægger i os, skal de selvfølgelig have tilbage. Det giver noget andet at være af sted på den her måde. Det skal direktionen virkelig have ros for«, siger Niels Henrik Holländer.

Målet endte med at blive kongressen fra det amerikanske videnskabelige selskab for onkologi, ASCO, som betegnes som verdens største og foregik fra den 30. maj i år til den 4. juni. Denne kongres kunne give alle deltagerne et udbytte, de kunne bruge i deres hverdag, og samtidig passede det også ind på de opgaver, som Hillerød Hospital skal varetage i regionen.

»Det var virkelig helt uovertruffent godt. Både kongressen i sig selv men især også muligheden for at udveksle erfaringer mellem kolleger og få snakket sammen hver aften om, hvad vi hver især havde hørt og oplevet; det har været helt unikt«, siger overlæge Bent Kristensen, som er overlæge på hospitalets klinisk-fysiologiske afdeling.

Det er forskningschef Bente Appel Esbensen helt enig i.

»Det var utrolig givtigt med de her wrap-up-forløb hver aften. Men også at vi tog af sted i samlet flok. Det er afgørende for at identificere de mest relevante forskningsprojekter, udvikling og de nyeste tiltag, som der er brug for«, siger hun.

Bente Appel Esbensen understreger, at turen uden tvivl har givet et væsentligt bidrag til en bedre behandling af patienter med kræft i fremtiden på Hillerød Hospital ved at styrke patientens samlede forløb. Både det, patienten oplever, og det forløb, der er »bag om« patienten.

Forberedelsen

Forud for turen havde alle deltagere forberedt sig og var blevet enige om, hvem der fulgte hvilke faglige spor på kongressen.

Samtidig var aftalen, at de skulle mødes i samlet flok, når dagen var omme og tale en times tid om det, hver især havde hørt og oplevet af højdepunkter.

Men allerede fra første dag strakte den time sig langt ind i den næste.

»Det endte næsten som en diskussionsklub«, siger Anders Kyst med et smil.

»De par timer var virkelig udbytterige, selvom det ikke kan måles og kvantificeres. Det kunne vi aldrig have fået med os, hvis vi havde rejst med hver vores medicinalfirma og siddet på hver vores hotel«, siger Bent Kristensen.

For eksempel fik gruppen bekræftet, at den nyeste PET CT-skanner på markedet vitterlig var nøglen til bedre udredning og opfølgning på behandling for lungekræft, samt at en ny metode til beslutningsstøtte for visse patienter med kolorektal kræft skulle indføres på hospitalet.

Og åbenbaringer som disse kan hurtigere omsættes til virkelighed, når et medlem af direktionen har deltaget i diskussionerne.

»Jeg får en anden og mere helhedsorienteret forståelse for de kliniske behov, end når jeg bare møder lægerne på gangene eller til en snak i kantinen, hvor det bliver mere fragmentarisk«, siger Anders Kyst, og Peter Ingeman supplerer:

»Når vi kommer hjem med en kuffert fuld af gode ideer, gør det det meget nemmere at få tingene gennemført«.

Omkring 40-50 onkologer fra Danmark deltager som regel i verdens største kræftkongres, og traditionen tro inviterer medicinalindustrien dem alle på en god middag en aften i løbet af kongressen. Det er som regel en god og givende mulighed for at udveksle erfaringer med hinanden på.

Derfor ville Hillerød-gruppen gerne deltage i middagen - men de ville selv betale for regningen.

Men det måtte de ikke. Ifølge et firma på grund af samarbejdsaftalen.

»Vi prøvede at komme med til middagen, men det måtte vi ikke, når vi selv ville betale«, smiler Niels Henrik Holländer.

»Det siger jo rigtig meget«, konstaterer Anders Kyst.

Niels Henrik Holländer er investigator på to internationale forsøg og deltog således i investigatormøder i forbindelse med kongressen.

Han mener ikke, at dansk onkologi havde nået det niveau, det er på i dag, hvis ikke havde været for medicinalindustrien.

»Omvendt vil jeg gerne have, at det skal være så gennemsigtigt som muligt med hensyn til, hvordan industrien sponsorerer os, så vi kan se, hvem der rejser - o g hvor meget de rejser. For der er nogle læger, der rejser mere end andre. Jeg har prøvet at italesætte på afdelingen, at medicinalfirmaerne henvender sig til afdelingsledelsen og spørger, hvem vi synes, det er relevant at sende af sted. Men det er en balancegang, og det ændrer sig ikke fra dag til dag«.

Anders Kyst: »Det kan ikke nytte noget, at medicinalfirmaerne håndplukker de personer, der skal afsted til en kongres. Det er ikke sort-hvid, og rejser som den her er ikke en erstatning for den indsats, som industrien yder. Men vi skal diskutere, hvad formålet er med de her rejser. På de ,rene` ture kan vi f.eks. også deltage i de forløb, som handler om organisatorisk kvalitet«.

Storsindet ledelse

Da finansieringen af kongresrejsen kom fra den centralt udmeldte kræftpulje, betød det ikke noget, at nogle af de inviterede Hillerød-læger undervejs i forløbet fra planlægning, til selve rejsen fandt sted, rykkede videre til stillinger på andre hospitaler.

»Det gjorde let for os at vise storsind og med ro i sindet sige, at det gjorde ikke noget, for turen blev betalt af nationale midler og dermed ikke midler, der skulle tages direkte fra hospitalets drift«, siger vicedirektør Anders Kyst.

Nu er de nationale penge imidlertid brugt, men det betyder ikke, at der er tale om en engangsforestilling. For succesen har været så stor, at direktionen vil gøre det forløbet efter igen. Og måske vil den brede sig til andre hospitaler.

»Jeg tror, at der kommer et pres nedefra. Jeg har hørt kolleger sige, at det var sgu flot af vores direktion, og de ville se, om deres direktion kunne gøre noget tilsvarende«, siger Niels Henrik Holländer.