Skip to main content

Konsulentrejser i Grønland - igen med overenskomst

Konsulent Peter Konow, Lægeforeningens sundhedspolitiske sekretariat

1. nov. 2005
3 min.

Den nye overenskomst mellem Lægeforeningen og Landsstyret betyder, at der nu er sammenlignelige løn- og arbejdsvilkår for læger, som tager på konsulentrejser via deres ansættelse som overlæger i H:S, og læger, som har en direkte aftale med Landsstyret. En sidste gruppe speciallæger, nemlig dem H:S ad hoc-ansætter til konsulentrejser, er ikke dækket af nogen af overenskomsterne.

Indtil april 2002 var der stor forskel på den dagløn, en speciallægekonsulent modtog, afhængigt af, om man var fastansat i H:S eller ansat direkte af Lands-styret. Speciallæger med hovedansættelse i i H:S fik cirka 500 kr. mere om dagen end speciallægekonsulenter, der var direkte ansat af Landsstyret. Læge-foreningen ville i 2002 have overenskomsten med Landsstyret til at matche de vilkår, der gælder for speciallæger fra H:S, men Landsstyret ville ikke ændre ved de ulige vilkår, så der kunne ikke indgås en overenskomst.

Fra 1. april 2002 var det derfor op til den enkelte speciallæge selv at forhandle sine løn- og ansættelsesforhold med Landsstyret, hvis man ikke var ansat i H:S.

»Systemet med individuelle aftaler har ikke fungeret«, siger Carsten Rygaard, formand for Lægeforeningens Grønlandsudvalg, og fortsætter: »Den kontrakt, Landsstyret tilbød konsulenterne, lå markant under den, der var gældende for speciallæger ansat i H:S. Når konsulenterne så ville forhandle sig til en bedre kontrakt end den tilbudte, kunne de ikke finde én i Landsstyret, der ville påtage sig forhandlingskompetencen«.

»Da Landsstyret med vores hjælp blev opmærksom på, hvor svært det var for de konsulenter, Landsstyret efterspurgte, at forhandle kontrakter, var de hurtige til at gå med i en ny overenskomst«, fortæller Carsten Rygaard, der i september forhandlede den nye overenskomst på plads.

To gode råd

Der er dog stadig én gruppe af speciallæger, som ikke er omfattet af de nye, sammenlignelige vilkår, når de deltager i konsulentrejser i Grønland. H:S' HovedOrtoCenter har indgået en kontrakt med Landsstyret om at levere konsulentbistand inden for specialerne øjne, øre-næse-hals og anæstesi til bl.a. konsulentrejserne. HovedOrto-Centeret kan imidlertid ikke dække hele behovet med sine egne læger, og ansætter derfor ad hoc-speciallæger fra andre amter til at deltage i konsulentrejserne. Disse læger er ikke automatisk omfattet af den nye overenskomstaftale med Landsstyret. De er heller ikke dækket af H:S'aftale med FAS, da den aftale alene dækker de overlæger, der har deres hovedansættelse i H:S.

Både Lægeforeningen og FAS har fået henvendelser fra de speciallæger, der indgår en aftale om konsulentrejse med H:S' HovedOrtoCenter. Carsten Rygaard og FAS-konsulent Lisbeth Mølbach råder samstemmende denne gruppe af læger til:

  1. at orientere sig om de gældende aftaler på området, før de indgår aftale om konsulentrejser,

  2. at sikre sig en aftale de finder rimelig, inden de påtager sig en konsulentrejse.

Aftalen mellem Lægeforeningen og Landsstyret findes på DADLNET under Lægeforeningen > generelle aftaler > Grønland

Aftalen mellem FAS og H:S ligger på FAS' hjemmeside.

Fakta

Det grønlandske sundhedsvæsen benytter hvert år ca. 50 speciallægekonsulenter. Speciallægekonsulenterne diagnosticerer, behandler og visiterer patienter bl.a. ved rejser til byerne langs kysten. Konsulenterne rekrutteres inden for psykiatri, neurologi, audiologi, dermato-venerologi, otorhinolaryngologi og anæstesiologi.