Skip to main content

KORA-rapport bakker lægekritik op: Hospitalerne drukner i dokumentations- og registreringskrav

I en ny rapport kritiserer kommunernes og regionernes analyseinstitut både mængden og arten af kvalitetstiltag på hospitalerne, der stjæler lægers og andre sundhedsfagliges tid. Erstat DDKM med noget mindre og enklere, lyder det. Lægerne jubler.

KORA-rapport bekræfter, hvad læger har sagt i årevis: byrden af registreringer og dokumentationskrav på sygehusene er blevet for stor og ikke altid til gavn for patienterne.
KORA-rapport bekræfter, hvad læger har sagt i årevis: byrden af registreringer og dokumentationskrav på sygehusene er blevet for stor og ikke altid til gavn for patienterne. (Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. maj 2015
7 min.

Netop som DDKM (Den Danske Kvalitetsmodel) er blevet droppet, og verden venter på afløseren, kommer KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) med en rapport, der både dokumenterer de problemer, ikke mindst læger har råbt om i årevis, og lancerer en række anbefalinger.

Der er 16 konkrete anbefalinger i alt, som groft sagt kan opsummeres i: gør det mindre og enklere.

Rapporten gør en del ud af at påpege, at der ikke mangler opbakning til kvalitetsarbejdet på hospitalerne som sådan - det er i høj grad mængden af initiativer med efterfølgende dokumentations- og monitoreringskrav, der frustrerer.

KORA bekræfter med en forskningsmæssig tilgang, hvad vi har sagt gennem mange år. At store dele af kvalitetsarbejdet er for meget, at det ikke er meningsfuldt, og at det ikke hjælper patienterne Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Men det er til en vis grad også arten af initiativer, der belaster de sundhedsprofessionelle, som opfatter nogle af tiltagene som irrelevante.

Det betyder, at der opstår "en kultur om, at der er "skal-opgaver", der skal udføres, selvom de ikke fremstår som meningsfulde. Dette medfører en oplevelse af, at der kommer dokumentation for dokumentationens skyld", som der står i rapporten.

En særlig kritik rettes mod it-systemerne på hospitalerne, som ikke just bidrager til at gøre forholdene bedre. Med rapportens ord:

"Den måde, it understøtter dokumentationsarbejdet på i dag, er i høj grad med til at øge oplevelsen af, at der er tale om en stor registreringsbyrde. Det er særligt de mange klik, dobbeltdokumentationer, fordi systemer ikke taler sammen, og den ventetid, der opstår, når it-systemerne fryser eller går ned, når man skal åbne flere programmer på en gang m.m., der er kilderne til frustration. Hertil kommer en oplevelse af, at det er svært at få rettet systemfejl, og at it-systemer implementeres, før de er klar til at virke i en klinisk hverdag".

Altså præcis de klagepunkter, som en lang række læger og deres organisationer har påpeget i årevis.

Gør sådan her:

Problemerne er således velbeskrevne, men det har knebet med konkrete og ladsiggørlige løsninger. Det forsøger KORA rapporten at råde bod på. Den fremsætter i alt 16 anbefalinger, hvoraf nogle er helt lavpraktiske.

For eksempel anbefaler rapporten, at der "nationalt (via DDKM eller lignende) ikke længere stilles krav om at monitorere afholdelse af MUS-samtaler".

Helt tæt på den kliniske hverdag er anbefalingen om, at der f.eks. heller ikke længere skal stilles krav om screening for KRAM-relaterede risici. I stedet kan de enkelte hospitalsafdelinger selv udpege de patientgrupper, som den slags er relevant for og tage den vigtige snak om kost, rygning, alkohol og motion.

En af anbefalingerne handler om at lave færre og kortere retningslinjer - et arbejde der allerede er i gang flere steder.

Der er også andre felter end kvalitetsområdet, som må holde for. F.eks. foreslår rapporten, at "den nuværende monitoreringsmodel i relation til behandlings- og udredningsgarantier genovervejes med henblik på, dels at øge dokumentationsmæssig simplicitet, dels at sikre, at monitoreringen i højere grad understøtter de politiske intentioner".

En af anbefalingerne lyder på, at sygehusjournalen igen skal gøres til et redskab for de sundhedsprofessionelle, og at alle mulige informationer rundet af dokumentations- og registreringskrav luges ud, så de ikke gør det nærmest umuligt at få overblik over, hvad der er sket med patienten.

På det lidt mere overordnede plan anbefaler rapporten bl.a., at der på nationalt plan kun skal monitoreres på nogle få men til gengæld velvalgte kvalitetsmål, f.eks. overlevelse, antal indlæggelser og reoperationer.

Det er også ifølge rapporten væsentligt, at den nu droppede DDKM afløses og ikke suppleres af en ny model.

Og ikke mindst: selve mængden af procedure- og dokumentationskrav bør nedbringes. Ligesom det fra start skal indtænkes, at der skal være it-understøttelse. Nye initiativer bør ikke sættes i værk, før det er teknisk muligt at gøre det på en måde, der "f.eks. ikke hæmmer den elektroniske patientjournal som arbejdsredskab eller besværliggør kliniske arbejdsgange".

Faktaboks

Fakta

Lægerne kunne ikke være mere enige

Andreas Rudkjøbing, Lægeforeningens formand, er ikke uventet helt enig i KORA-rapportens beskrivelse af situationen.

"KORA bekræfter med en forskningsmæssig tilgang, hvad vi har sagt gennem mange år. At store dele af kvalitetsarbejdet er for meget, at det ikke er meningsfuldt, og at det ikke hjælper patienterne", siger han.

"Den registrering, der skal være - og der skal selvfølgelig være nogen - skal give mening. Samlet set skal der være en balance, hvor proceduremål ikke går ud over kerneopgaven".

Hvad siger du til f.eks. anbefalingen om at droppe den generelle KRAM-screening?

"Jeg synes, eksemplet er et billede på, hvor meningsløst det kan være i nogle tilfælde. Man tager en større population ind og tænker, at dette her (med screening, red.) må gælde for alle. Det er den tankegang, vi skal væk fra. Så på den måde bakker jeg fuldstændig op".

Rapporten gør også meget ud af it-understøttelsen?

"Det er rigtigt godt, at det er med. Det er helt afgørende, at dokumentationsarbejdet er tænkt ind i arbejdsgangene og dermed også i den it-platform, der bliver brugt, så man ikke skal sidde og klikke mellem de forskellige systemer eller logge ud og ind".

En af rapportens overordnede anbefalinger er, at der kun skal være få men vigtige nationale mål?

"På den bane har jeg et billede af, hvordan man kunne gribe den proces an. For et års tid siden hørte jeg på en konference om, hvordan man i USA har grebet det an på gigtområdet med nationale konferencer, hvor du har patienter, klinikere og forskere sammen, som får fastlagt relevante mål. Det hedder Outcome Measures in Rheumatology. De justerer så efterhånden og sikrer på den måde, at forskere forsker i de mål, der er relevante for patienterne. Og lægerne bliver målt på de kvalitetsmål, der er relevante for patientbehandlingen og ikke så meget andet. Sådan kunne jeg godt forestille mig processen".

Overlægeforeningen: nedlæg kvalitetsafdelingerne

Også Overlægeforeningens formand, Anja Mitchell, er overordentligt fornøjet med KORAs rapport. Herunder ikke mindst dens omtale af DDKM (Den Danske Kvalitetsmodel).

"Det er værd at bemærke, at KORA fastslår, at Den Danske Kvalitetsmodel er en væsentligt årsag til bureaukratiet. Dermed understøtter rapporten, at regionerne og regeringen har truffet den rigtige beslutning ved at stoppe arbejdet med DDKM på sygehusene", siger hun.

”Men det allervigtigste er jo, hvad der skal ske nu. Og her er jeg enig med KORAs anbefaling af, at det i langt højere grad er de lokale afdelingsledelser, der skal tage ansvar for at definere, hvad god kvalitet er på givne afdelinger, og løbende vurderer udviklingen på en fagligt meningsfuld måde.”

Overlægeforeningen lancerede for nylig den ide, at hospitalerne ganske enkelt nedlægger deres kvalitetsafdelinger og flytter de resurser, der hidtil er blevet brugt der, ud på netop de kliniske afdelinger.

"Hvis kvalitetsarbejdet skal give mening for patienterne og personalet, skal det være forankret i klinikken på afdelingsniveau. Her ligger der en stor opgave, som jeg forventer, at regionerne tager fat på nu”, siger Anja Mitchell.

Læs også: Et tåreløst farvel til en plagsom model

Læs også: BLOG - Jesper Gad Christensen: Ja, DDKM skal laves om. Det sker faktisk helt af sig selv...

Læs også: KRONIK - Akkreditering: vejen til eller i vejen for kvalitet?

Læs også: Den Danske Kvalitetsmodel skrottes