Skip to main content

Mulig sammenhæng mellem antibiotikaforbrug og brystkræft

> USA

Af en undersøgelse af mere end 10.000 kvinder i staten Washington, fremgår det, at de kvinder, der var de hyppigste brugere af antibiotika, fordoblede deres risiko for at udvikle brystkræft.

Forskerne har via bl.a. journaler undersøgt, hvor mange dage kvinderne i alt har fået antibiotika for forskellige sygdomme og fandt en signifikant sammenhæng mellem antallet af dage i antibiotikabehandling og forekomsten af brystkræft.

Undersøgelsen baserer sig på 2.266 kvinder, der fik diagnosticeret invasiv primær brystkræft i perioden 1993-2001, samt en kontrolgruppe af 7.953 kvinder, der ikke bar diagnosen.

Undersøgelsesresultaterne kan ifølge flere eksperter, som Washington Post citerer, indikere, at brug af antibiotika er en vigtig og hidtil ukendt risikofaktor for udvikling af brystkræft. Og flere eksperter har været hurtige til at anbefale kvinder helt at afstå fra at indtage ofte livsvigtige antibiotika i forbindelse med behandling af infektioner.

»Der er tale om særdeles udfordrende resultater, men det er ikke helt klart, hvad det betyder ... Undersøgelsen giver anledning til flere spørgsmål end svar«, hedder det i en leder, der sammen med undersøgelsen er publiceret i Journal of the American Medical Association.

Forskerne forsøgte selv at forklare den tilsyneladende sammenhæng med, at risikoen for at få stillet diagnosen brystkræft er størst hos de kvinder, der tager antibiotika, fordi disse oftere går til lægen. Men denne forklaring holdt ikke - sammenhængen var ikke til at komme uden om, hverken når forskerne tog højde for denne eller andre mulige forklaringer.

Læs mere i JAMA 2004;291:827-35.

ICSI-metoden raffineres

> Israel

Et israelsk forskerteam har udviklet teknikken i intracytoplasmisk sædinjektion (ICSI), som skulle forbedre mulighederne for graviditet.

Den nyudviklede metode - intracytoplasmic morphologically selected sperm injection (IMSI) - har i de seneste år resulteret i mere end hundrede fødte børn.

Ved den kendte ICSI-metode undersøges sædcellen under et ordinært mikroskop som forstørrer 200-400 gange, mens sædcellerne ved IMSI-metoden forstørres op til 6.000 gange. Herved bliver det muligt at kassere de sædceller, hvis cellekerne har en abnorm form eller et abnormt indhold og derfor mindre sandsynligt vil producere et sundt foster med god mulighed for at udvikle sig i kvindens livmoder.

Af en undersøgelse, som sidste år blev publiceret i tidsskriftet Fertility and Sterility (2003;80:1413-9), fremgik det, at graviditetsraten ved hjælp af den nyeste metode var mere end dobbelt så høj som efter den traditionelle ICSI-teknik.

Samlet har de to metoder forbedret graviditetsraten med 48 procent sammenlignet med 20-30 procent ved normal IVF-behandling i Vesteuropa, USA og Israel.

Lægeforening til kamp for formodet samtykke

> Storbritannien

Næsten seks ud af ti britiske læger er tilhængere af et organdonationssystem, der baserer sig på formodet samtykke. Af en meningsmåling blandt lægerne fremgår det, at 62 procent går ind for at tillade at organer kan fjernes med henblik på donation, medmindre den afdøde i levende live udtrykkeligt har modsat sig at blive organdonor.

Et sådant system forventes at kunne løse manglen på organer, der bl.a. skyldes, at mange af dem, som ikke bærer rundt på et donorkort, også ønsker at donere organer.

Den britiske lægeforening, British Medical Association, fører kampagne for, at der i Storbritannien indføres et formodet samtykke. Et forslag herom skal i april til andenbehandling i parlamentet.

Skandinavisk fremstød for patientinformation

> Skandinavien

SMIL er en ny skandinavisk netportal, hvor kvalitetssikret information om sygdomme og behandling skal være lettilgængelig for patienter, pårørende og andre interesserede.

SMIL står for Skandinavisk Medicinsk Information for Lægfolk, og findes på alle tre skandinaviske sprog. Norsk, svensk og dansk kompletterer hinanden, således at det vil være muligt at finde information om en sygdom på mindst et af sprogene. Fra SMIL er der endvidere links til patientforeninger og andre organisationers hjemmesider.

Det er sygeplejersker og bibliotekarer fra Norge, Sverige og Danmark, som står bag initiativet. De producerer ikke eget materiale, men står for udvælgelsen, der er foretaget i overensstemmelse med EU's kvalitetskriterier for sundhedsrelaterede nethenvisninger.

Læs mere på: www.smil.uio.no

Boneloc-patient tabte i Landsretten

> København

Ni år efter at det blev forbudt at bruge Boneloc-cement ved hofteoperationer, slog Østre Landsret i København forleden fast, at Sundhedsstyrelsen ikke forsømte sit tilsyn med de patienter, der indtil 1995 blev opereret med den smuldrende hoftecement.

Cirka 3.000 patienter blev først i 1990'erne opereret med Boneloc-cement, og Sundhedsstyrelsen har tidligere vurderet, at mellem 500 og 1.000 patienter fik problemer med den.

Sagen var anlagt af den nu 87-årige pensionist Johan Zimling mod sundhedsministeren. Han blev opereret med Boneloc i august 1994 og fik oprindeligt afslag på at føre sagen.

Han var allerede tilkendt erstatning for tort og svie. Landsretten mente ikke, at manden havde en såkaldt retlig interesse i at få rettens ord for, om Sundhedsstyrelsen tilsidesatte sin tilsynsforpligtelse i forbindelse med afprøvning og brugen af Boneloc. Men Højesteret bestemte, at Landsretten skulle føre sagen, som patienten nu har tabt.

I 1998 konkluderede den daværende ombudsmand Lars Nordskov Nielsen, at Sundhedsstyrelsen tilsidesatte sin tilsynspligt, da den ikke undersøgte informationerne om de dårlige erfaringer med Boneloc.

Hiv- og aids-epidemien vokser hurtigst i Baltikum

> Baltikum

Hiv og aids spredes nu hurtigere i Rusland, Ukraine og Estland end i Nordafrika, Mellemøsten og Asien. Mere end én ud af 100 bosiddende i de tidligere sovjetrepublikker, Øst- og Centraleuropa menes at være smittet med hiv. Mange andre lande, som tidligere har oplevet en så høj smitterate, har ikke formået at bremse epidemien.

Ud over at skade landenes egne fremtidsudsigter socialt og økonomisk betyder den fremskredne hiv-smitterate, at sygdommen kan sprede sig til andre lande, hvis den ikke bliver bremset nu.

Sådan lyder de dystre analyser i UNDP's nye rapport »Reversing the Epidemic: Facts and Policy Options«, som blev offentliggjort i Moskva i den forgangne uge.

En af rapportens hovedpointer er, at regeringernes evne til at bremse sygdommen hænger direkte sammen med graden af åbenhed. Jo mere åbent og demokratisk et samfund er, desto større er dets mulighed for at kunne kontrollere hiv- og aids-spredningen. Dertil kommer, at demokrati er mere befordrende for at inddrage samfundets mest sårbare og udsatte befolkningsgrupper i løsningen af problemerne samtidig med at det mindsker social eksklusion.

»Rapporten har et tydeligt budskab. Uden en umiddelbar accelererende og mærkbar indsats fra regeringer og andre aktører, risikerer hiv og aids at underminere og vende den menneskelige udvikling i Østeuropa og Centralasien«, udtaler UNDP's øverste chef, Mark Malloch Brown.

Rapporten kan downloades fra www.undp.d k

International lederudvikling

> FAS

I et internationalt samarbejde mellem England, Sverige og Danmark arrangeres udviklingsprogrammer for cheflæger, lægelige direktører, funktionschefer, ledende overlæger, klinikchefer samt andre tilsvarende ledere i sygehusvæsenet. Deltagerne vil få mulighed for at arbejde intensivt med deres egen ledelsesudvikling i nært samarbejde med andre ledere med hovedvægten lagt på god ledelse, forandringsledelse, præstationer og resultatorientering.

Programmet omfatter arbejde som »konsulent« i internationale team, der arbejder med aktuelle problemstillinger på hospitaler i tre lande til gensidig gavn for de deltagende ho-spitaler og for deltagernes personlige lederudvikling.

Deltagerne forventes at kunne reflektere over deres egen ledelsessituation ved at opnå indsigt i andre organisationer.

Læs mere på www.fas.dk. For yderligere oplysninger kontakt Erling Birk Madsen, H:S Frederiksberg Hospital, e-mail ebm@fh.hosp.dk

Flere skal i dna-register

> København

Justitsminister Lene Espersen (K) ønsker at flere personer skal registreres i dna-profilregistret.

I dag må myndighederne kun registrere dna-profiler af personer, der har været sigtet for særligt alvorlige forbrydelser som f.eks. grov vold, voldtægt eller drab - i alt står 2.270 personer opført.

Samtidig skal dna-profilen være af afgørende betydning i den konkrete straffesag. En voldtægtsmand, der ikke har efterladt sig biologiske spor eller tilstår forbrydelsen, kan ikke registreres i dna-registret.

Men justitsministeren lægger op til også at registrere småforbrydere som tyve og røvere, hvilket ifølge Politiken vil bringe det samlede antal op på 250.000 personer.

Det er ministerens hensigt, at registret kun skal bruges til at identificere personer. Det vil således ikke være muligt ud fra oplysningerne i registret at sige noget om personernes arveanlæg eller eventuelle sygdomsdispositioner. Derfor er Socialdemokraterne ikke skeptiske over for at udvide brugen af dna-registret.

Dansk Folkeparti mener, at registret skal omfatte alle, hvilket ministeren afviser.

Advokatrådet er utilfreds med planen, og lektor Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, mener, at det er forkludret, hvis personer, der alene har været sigtet, men aldrig dømt, skal registreres.

Justitsministeren regner med at kunne fremsætte et lovforslag i begyndelsen af det nye folketingsår.

Danish Medical Bulletin er nu et nettidsskrift

> DADL

Danish Medical Bulletin er fra 2004 udelukkende et tidsskrift på nettet. Den nye hjemmeside gik i luften den 19. februar. Tidsskriftet vil fortsat udkomme fire gange årligt. Det er en åben hjemmeside, så der skal således ikke tegnes abonnement fremover. Indholdet vil fortsat være at publicere danske originalartikler, disputatsoversigter, ph.d.-abstracts og referater fra Bibliotek for Læger. Som noget nyt vil der på hjemmesiden blive oprettet en database, hvor ph.d.-afhandlinger inden for det sundhedsvidenskabelige forskningsområde kan uploades. Danish Medical Bulletin finansieres af Lægefore-ningen og Dansk Medicinsk Selskab.

Læs mere på www.danmedbul.dk

Rejsecirkulære rejser spørgsmål

> FAYL

ToldSkat's nye rejsecirkulære har resulteret i en del medlemshenvendelser til Yngre Lægers sekretariat om mulighederne for at få fradrag for kost og logi. Foreningens juridiske konsulent vurderer, at yngre læger opfylder betingelserne og således er berettiget til fradrag. Yngre Læger har endnu ikke ført sager i Landskatteretten, der kan henvises til. Men hvis man som yngre læge løber ind i problemer med skattevæsenet om fradrag for kost og logi, er man meget velkommen til at kontakte Yngre Læger. Bestyrelsen og den juridiske konsulent vil afgøre, hvilke sager foreningen kan føre i Landsskatteretten for at få klarhed på området.

Hovedreglerne i cirkulæret er beskrevet i skatteartiklen på www.fayl.dk - find dem på Tips på nettet.

Nye regler for udbetaling af feriepenge

> FAYL

Fremover får lønmodtagere flere muligheder for at få udbetalt feriepenge uden at have afholdt ferie. Ferieloven er æn-dret, og de nye regler gælder for ferie, som er optjent efter den 31. december 2001. Udbetalingen efter de nye regler kan tidligst ske fra den 1. maj 2004.

De nye regler betyder, at en lønmodtager, som ikke har hævet feriepenge inden udløbet af ferieåret og dvs. senest den 30. april, kan få pengene udbetalt, hvis:

Beløbet højst udgør 1.500 kr. efter fradrag af skat. Beløbet skal udbetales automatisk.

Beløbet er mindre end 3.000 kr. efter fradrag af skat, og det vedrører ferie, som er afholdt.

Beløbet vedrører ferie, som stammer fra den 5. ferieuge.

Beløbet er optjent i et ansættelsesforhold, der er ophørt senest ved ferieårets udløb.

Læs mere på Arbejdsdirektoratets hjemmeside www.adir.dk under temaet ferie. Yngre Læger vil snarest lave en pjece om ferie, som vil kunne printes ud fra www.fayl.dk