Skip to main content

Private millioner til sundhedsforskning > Aalborg

Lokale fonde har med bevillinger på tilsammen 2,9 mio. kr. bragt et Forskningens Hus i Aalborg et skridt nærmere sin virkeliggørelse.

I huset, der indrettes som en del af Aalborg Universitetshospital, skal bl.a. læger, studerende og ingeniører arbejde sammen om avanceret sundhedsteknologisk forskning, ligesom virksomheder og nye iværksættere vil blive inviteret til at udveksle ideer og erfaringer. Samarbejdet ventes at give resultater ikke alene til gavn for patienterne men også for beskæftigelsen i Nordjylland.

Til skræk og sundhed

> København

Kan billeder af ødelagte organer og budskaber om død og ulykke få folk til at ændre deres dårlige vaner og levevis i en sundere retning? Eller kan de tværtimod være med til at fastholde en usund og uhensigtsmæssig livsstil? Disse spørgsmål er forsøgt besvaret i en ny litteraturgennemgang fra Sundhedsstyrelsens Viden- og dokumentationsenhed.

Gennemgangen giver ikke et entydigt svar på, om skræk i kampagner virker eller ej. Men der peges på, at det er vigtigt at kende sin målgruppe, at brugen af skræk står mål med den reelle risiko ved adfærden, og at skræk som virkemiddel kombineres med konkrete handlingsanvisninger. Erfaringen er, at kampagner, der gør brug af skræk til at understøtte budskabet, generelt er gode til at fange mediernes opmærksomhed og dermed den offentlige dagsorden.

Læs mere på http://www.sst.dk/publ/div/Metodekataloget/skraek_som_virkemiddel.pdf

Forskere i oprør over udsigt til kloningsforbud

>Storbritannien

Otteogtres videnskabelige selskaber verdens over – herunder det britiske Royal Society – har iværksat en international kampagne, der har til formål at afværge, at USA får held til at opnå, at der indføres et verdensomspændende forbud mod alle former for menneskelig kloning. Forskerne frygter, at en traktat imod kloning vil kvæle stamcelleforskningen og opfordrer ifølge BBC FN til at forbyde reproduktiv – men ikke terapeutisk – kloning.

Samtidig er tyske politikere og læger ifølge EU’s forskningsportal, Cordis, i oprør over den nylige britiske tilladelse til, at forskere i Newcastle må klone menneskelige fosteranlæg – der er forbudt i Tyskland. Den tyske lægeforening opfordrer således til, at Tyskland går forrest i kampen for et fælles europæisk forbud: »Vi kan ikke tillade, at menneskelige fosteranlæg bliver brugt som råmateriale i forskningen,« udtalte Jürg-Dietrich Hoppe, formand for den tyske lægeforening på en pressekonference, hvor han opfordrede til et EU-forbud mod enhver form for menneskekloning.

Sidste år vedtog FN med en snæver margin at udsætte beslutningen om et eventuelt forbud.

Regeringsplan imod fedme

> USA

USA’s National Institutes of Health er på vej til at lancere en kampagne, der vil gå systematisk til værks i kampen mod den fedme, som tynger knap to tredjedele af den amerikanske befolkning.

Planen vil ifølge Reuters sætte ind på alle niveauer. Herunder byplanlægning, der indbyder til at man dyrker motion, udvikling af bedre medicin og kirurgiske metoder.

»Overfladisk betragtet kan det se ud som om, at løsningen på fedmeepidemien er indlysende: Spis mindre og dyrk mere motion (...) Men denne ændring er meget svær at efterkomme i virkeligheden, og forskning er afgørende for vellykket at kunne tage fat på problemet,« hedder det i en regeringsrapport.

Overvægt blandt amerikanske børn er tredoblet siden halvfjerdserne – således at cirka 16 procent af børn og teenagere i aldersgruppen 6-19 år er overvægtige.

Fedme vurderes at koste 117 billioner dollars årligt i såvel direkte som indirekte omkostninger. NIH vil i indeværende finansår spendere mere end 400 mio. dollar på forskning i fedme og i næste finansår 440 mio. dollar.

Læs evt. mere på http://obesityresearch.nih.gov.

Ny pille bringer cirka hver anden til rygeophør

> København

I et forsøg på Amtssygehuset i Gentofte har en ny antirygepille – Varinicline – vist sig så effektiv, at godt 40 procent af forsøgspersonerne har slukket deres sidste cigaret, oplyser DR København.

Lederen af forsøget, overlæge Phillip Tønnesen fra Amtssygehuset i Gentofte, er meget tilfreds med, at der er helt nye produkter på vej til folk, der gerne vil holde op med at ryge: »Plastre, tyggegummi og inhalatorer er alle produkter, der tilfører nikotin, ligesom hvis man røg. Varinicline er et helt andet stof, der hæmmer virkningen af nikotin i hjernen, så det er en helt anden angrebsmekanisme,« udtaler Phillip Tønnesen ifølge Ritzau.

Pillen er testet på 250 personer, der alle uden held tidligere har prøvet at stoppe med at ryge. Inden alle forsøg er afsluttet og pillen finder vej til apotekerne, vil der ifølge medicinalfirmaet Pfizer gå 1-2 år.

WMA-fokus på medicinsk etisk
> USA

Stamcelleforskning, abortlovgivning og borgere uden sygeforsikring har bragt medicinsk etik frem i forreste linje for lægers og patienters opmærksomhed. Derfor vil samtlige de nationale lægeforeninger, der er medlemmer af World Medical Association (WMA) den 18. september afholde global medicinsk etikdag.

En sådan dag vil være en mulighed for at henlede opmærksomheden på de afgørende spørgsmål, som alle læger bør overveje. Spørgsmål, der vedrører den enkelte patient såvel som spørgsmål, der fordrer overordnet politisk stillingtagen.

Flere vil sælge vitaminberiget mad

> København

På et år har Fødevaredirektoratet modtaget 24 ansøgninger om vitaminberigelse af 56 fødevarer. Siden maj har 13 fået ja, 23 fået nej, mens 20 er på vej gennem systemet.

Det fremgår af en opgørelse fra Fødevaredirektoratet, som Information refererer. Det er især læskedrikke, juice, morgenmad, pasta, mel og margarine, der ansøges om.

Sidste efterår underkendte EF-domstolen den hidtidige restriktive danske holdning til vitaminberigelse, mens hensynet til befolkningens ernæringsmæssige behov i dag ikke længere er tilstrækkeligt grundlag for en tilladelse eller et afslag. EF-domstolen forlanger, at myndighederne ved hver enkelt ansøgning vurderer, om berigelsen vil medføre en risiko i form af ,overvitaminisering‘ af forbrugerne.

EU-landene har indtil videre forskellige regler for vitaminisering.

I det udkast til fælles EU-regler, der diskuteres i øjeblikket, er der indeholdt en risikovurdering, som skal laves centralt for hele EU.

Opgørelsen findes på Fødevaredirektoratets hjemmeside www.altomkost.dk

Milliarder at spare på rygbehandlinger

> Hjørring

Danskernes rygoperationer for diskusprolaps kan halveres, og samfundet kan spare millioner ved at etablere rygambulatorier, hvor patienterne ofte bliver raske uden operation, men ved hjælp af intensiv rygtræning.

Det fremgår af en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, der evaluerer en ordning, som Nordjyllands Amt i 1997 etablerede med et tværfagligt rygambulatorium på hver af amtets to reumatologiske afdelinger.

Det nordjyske team består af en reumatologisk læge, sygeplejerske , fysioterapeut, ergoterapeut, socialrådgiver og sekretær.

Omkring 1.400 patienter med diskusprolaps har i perioden 1997-2001 været behandlet på et af amtets to rygambulatorier, og ifølge overlæge Claus Rasmussen, Vendsyssel Sygehus i Hjørring – der er en af lægerne bag undersøgelsen – kan der på landsplan spares over to mio. kr., hvis resultaterne fra Nordjylland overføres til andre amter.

Danmark har ifølge Sundhedsstyrelsen en stor og uforklarlig variation i behandlingen af patienter med svære rygproblemer. Forskelle, der ifølge Sundhedsstyrelsen er så tankevækkende, at det er oplagt, at amterne på baggrund af rapporten undersøger deres egen praksis og operationsfrekvens.

Læs mere på ttp://www.sst.dk/publ/Publ2004/CEMTV_rygamb/Rygambulatorier.pdf

En karakter opad til Århus Sygehus

> Århus

En netop afsluttet patienttilfredshedsundersøgelse efter sygehussammenlægningen i Århus Amt viser en lidt højere patienttilfredshed sammenlignet med resultaterne fra den tidligere tilsvarende undersøgelse for de enkelte sygehuse i amtet. De adspurgte patienter er specielt tilfredse med ambulatorierne.

Undersøgelsen viser, at 86 procent af de ambulante patienter, 82 procent af de indlagte og 91 procent af de adspurgte dagpatienter svarer ,enestående‘ eller ,godt‘ på spørgsmålet om, hvordan de vurderer den afdeling de har været i kontakt med.

Undersøgelsen viser, at der er størst tilfredshed med modtagelsen i afdelingen, behandlingen af sygdommen, plejepersonalets omhyggelighed og faglighed og personalets evne til at yde omsorg og lytte til patienterne.

Den lavest målte tilfredshed drejer sig om forhold vedrørende information før og under opholdet på sygehuset, ventetid, tilrettelæggelse af behandlingsforløbet for indlagte patienter samt sygehusets samspil med patientens egen læge.

Der er gennemført i alt 58 undersøgelser fordelt på 25 forskellige afdelinger på baggrund af 10.482 besvarelser fra patienter, der har haft kontakt med Århus Sygehus i perioden fra 1. november 2003 til 1. februar 2004.


Grundskud mod ny speciallægeuddannelse

(Journalist Klaus Larsen)

De 12 ugers frihed til forskertræning, der indgår som et væsentligt element i den nye speciallægeuddannelse, er fjernet med et pennestrøg.

Det bekræfter formanden for Amtsrådsforeningens sundhedsudvalg, amtsborgmester i Viborg Amt, Bent Hansen (S).

Det er sket i forhandlingerne mellem Amtsrådsfor-

eningen og Finansministeriet om amternes økonomi i 2005.

»Et væsentligt element i økonomiforhandlingerne var lægernes videreuddannelse og de midler, der skulle afsættes dertil«, siger Bent Hansen.

»Vi havde et betydeligt større tal end det, regeringen havde. Derfor endte vi på 100 mio.«, siger Bent Hansen, som oplyser, at Amtsrådsforeningens udgangspunkt »lå tættere på de 200 mio.«

»I forhandlingerne er man nødt til at finde ud af, hvor langt disse midler rækker. Hvad der enten skal gøres mindre godt, eller slet ikke gøres. Jeg hører, at man nu, også

fra vore forhandleres side, har fokuseret på enten at skære betydeligt i forskertræningen, eller skære den helt væk«,

siger Bent Hansen.

Ambitioner hårdt ramt

»Det er ikke en ideel situation«, siger Bent Hansen. »Men når de økonomiske midler er begrænsede, når vi ikke det, som der egentlig var lagt op til.«

— Hvad tror du, det kommer til at betyde for den nye speciallægeuddannelse?

»Jeg ville gerne have, at vi fortsat kunne have forskertræningen. For det er jo væsentligt – særligt i den diskussion, der foregår om offentlig og privat forskning, at vi fortsat kunne have, om ikke 12 uger, så dog kunne bibeholde forskertræningen i et vist omfang.«

— Er det definitivt afgjort, at de 12 uger bortfalder? Hvor tæt er du på forhandlingerne?

»Forhandlingerne foregår endnu på teknikerplan. Jeg har lyttet mig til, hvad der er sagt.«

— Men I politikere skal vel ind i forhandlingerne på et tidspunkt?

»Det regner jeg med, ja.«

— De 100 millioner ligger fast?

»Ja. Vores udspil lå tættere på de 200 millioner, og derfor må man sige, at de ambitioner, der var lagt op til med den lægelige videreuddannelse, er løbet ind i nogle snævre økonomiske rammer. Derfor er vi nødt til at revurdere nogle områder: Hvordan får vi det maksimale ud af de 100 millioner – som dog er en reel udvidelse.«

»Der er det meget enkelt at pille ét element ud. Men lad os nu se, hvordan forhandlingerne går. Om man ikke kan lave nogle mellemløsninger.«

— Så det ligger ikke helt fast, at de 12 uger definitivt er sløjfet?

»Det vil være hjerteblod for mig, hvis de glider helt ud. Men jeg har ikke noget skråsikkert bud på, hvad det ellers kan være«, siger Bent Hansen.