Skip to main content

Lovende vaccine mod Ebola- og Marburg-vira > Canada

Et canadisk-amerikansk-fransk forskerhold har fundet en vaccine mod Ebola- og Marburg-vira.

Vaccinen er afprøvet på aber, og den har vist sig at være 100 procent effektiv ved at beskytte aberne imod at blive inficeret med de to dødelige vira. Primatvaccinen lover godt for udviklingen af en tilsvarende vaccine til mennesker. Alligevel vil der gå et stykke tid, inden vaccinen finder vej til brug på mennesker - to år, skriver avisen New York Times.

Vaccinen er baseret på en rekombinant og svækket virus.

Ud over at kunne begrænse udbrud, som det seneste Marburg-udbrud i Angola, kan vaccineudviklingen også reducere risikoen for, at viraene bliver brugt af terrorister.

Hidtil har der ikke været nogen behandling til rådighed, og dødeligheden har været så høj som 80-90 procent, når de to vira har været i udbrud.

Artiklen er publiceret online i Nature Medicine

Danske mænds sæd alarmerende dårlig
> København

Fire ud af ti mænd har så dårlig sæd, at de kan få problemer med at få børn. Og den danske mands sædkvalitet er nu i gennemsnit så dårlig, at nedsat frugtbarhed er blevet et almindeligt problem.

»Tallene er så skræmmende, at vi har fået sædprøverne analyseret flere gange, både hos os selv og hos et amerikansk og et finsk forskerhold. De kommer til samme resultat. Det er forstemmende«, udtaler afdelingslæge Niels Jørgensen, H:S Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion til Nordjyske Stiftstidende.

Afdelingen har i perioden 1996-2004 analyseret sædprøver fra i alt 2.850 mænd på session, og for at få et så repræsentativt resultat som muligt, er den gennemsnitlige sædkvalitet regnet ud fra alle næsten 3.000 prøver.

Omkring 12 procent af sædcellerne skal være i orden, for at manden er fuldt frugtbar. Kommer man ned på fem procent, har man betydelige problemer med at få børn. Hos danske mænd er i gennemsnit kun cirka syv procent af sædcellerne normale.

Lederen af H:S Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion, professor Niels Erik Skakkebæk, kræver nu en samlet indsats: »Det er meget alarmerende tal, og der er brug for en ekstraordinær indsats nu«, siger Niels Erik Skakkebæk til avisen.

Fit i en ruf
> Canada

At holde sig i god form behøver ikke at koste sved og mange timers ugentlig strabadseren i fitnessrummet eller rundt om byens søer. Canadiske forskere har således fundet frem til, at blot seks minutters intensiv motion hver uge kan være lige så effektiv som seks timers moderat fysisk aktivitet - målt på forbedret muskelkapacitet og øget udholdenhed.

Forskerne sammenlignede 23 personer - alle i rimelig god form og aktive - som blev sat til at udøve tre forskellige former for motion. En gruppe cyklede to timer dagligt i moderat tempo, en anden gruppe cyklede ti minutter dagligt i et hurtigere tempo, mens en tredje gruppe cyklede med høj hastighed i to minutter dagligt - 30 sekunder ad gangen med fire minutters hvil imellem hvert sprint. Deltagerne foretog før deres deltagelse i forsøget en 18,6 mil lang cykeltur - og gentog den efter at have deltaget i forsøget i to uger. Samtlige tre grupper viste sig at have forbedret sig i samme omfang.

Læs mere i L Appl Physiol 2005;98:1985-90

WHO planlægger global strategi mod kræft
> Schweiz

Mere end 20 millioner mennesker lever med kræft, og hvert eneste år dør cirka syv millioner af sygdommen. Et tal, der ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO anslås at stige med 50 procent i løbet af de næste 15 år.

I sidste uge var en nyetableret komité, Cancer Advisory Committee samlet i Genève med henblik på at udarbejde en global kontrolstrategi for kræft. Komiteen består af kræfteksperter fra 15 lande.

Lav dansk middellevetid
> København

Som det eneste nordiske land har Danmark med kun 77,2 år en middellevetid under OECD-gennemsnittet. Dette skyldes især levevaner - blandt andet at danskere ryger og drikker mere end både vores nordiske naboer og resten af OECD. Dog er middellevetiden i Danmark steget med 1,1 år siden 1998.

Længst lever vore islandske brødre, som bliver 80,6 år gamle og japanere med 81,8 år. I gennemsnit er middellevetiden i hele OECD 77,8 år.

Det fremgår alt sammen af OECD's netop offentliggjort Health Data 2005 - en database over sundhed og sygdom i samtlige 30 OECD-lande. Tallene dækker alt fra dødelighed til antal behandlinger, udgifter og forbrug af medicin.

Med 2,9 aktive læger pr. 1.000 indbyggere viser tallene, at Danmark placerer sig på linje med gennemsnittet for OECD-landene. Et gennemsnit, der dækker over store forskelle - fra 4,4 læger/1.000 indbyggere i Grækenland til 1,4 i Tyrkiet.

Af tallene fremgår det endvidere, at Danmark er blandt de OECD-lande, der har haft en lav vækst i medicinudgifterne. Samtidig er Danmark det land der - næst efter Norge - bruger den mindste andel af sundhedsudgifterne på medicin uden for sygehusene.

Danmark bruger ni procent af BNP på sundhedsudgifter, hvilket ligger over OECD's gennemsnit på 8,6 procent.

Læs evt. mere på: http://www.sst.dk/upload/informatik_og_sundhedsdata/sundhedsstatistik/s…

Ny overenskomst på Grønland
> Grønland

Den Almindelige Danske Lægeforening har på vegne af Grønlands Lægekredsforening afsluttet forhandlingerne med Grønlands Landsstyre om en ny 3-årig overenskomst gældende for perioden 1. april 2005-31. marts 2008.

Overenskomsten omfatter cirka 85 læger, der er ansat i Grønlands sundhedsvæsen ved Dronning Ingrids Hospital og sygehusene på kysten.

Der er forhandlet inden for en samlet ramme på 5,0% inkl. puljemidler til rekruttering og fastholdelse.

Ud over generelle grundlønsforbedringer er der indgået aftaler, der giver sundhedsvæsenet bedre muligheder for at rekruttere læger, der vil uddanne sig til speciallæger i Grønland.

Endvidere er det første skridt taget til at finansiere en uddannelse i arktisk medicin og kurser i grønlandsk for læger.

Før overenskomsten kan træde i kraft, skal forhandlingsresultatet godkendes af lægerne og Landsstyret.

500 mio. kroner til mere kræftbehandling
> Danmark

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om økonomisk at styrke indsatsen mod kræft efter anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens i Kræftplan II.

VKO vil finde 500 mio. kroner på finansloven og afsætte dem til nye initiativer på kræftområdet i 2006. Yderligere får amterne - de kommende regioner - mulighed for at låne 600 mio kr. til investering i nye strålekanoner og skannere.

»Det er uhensigtsmæssigt, at danske kræftpatienter har udsigt til en dårligere overlevelseschance end folk i andre lande. Det skal vi have gjort noget ved. Det betyder, at vi skal samle kræftkirurgien, styrke forsknings- og efteruddannelsesindsatsen«, udtaler indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen.

OECD har netop fremlagt tal, der viser, at middellevetiden i Danmark er lavere end de fleste lande, vi normalt sammenligner os med.

Danskernes mulighed for overlevelse er ringere på stort set alle kræftområder end i vores nordiske nabolande.

Kræftens Bekæmpelse er godt tilfreds med aftalen:

»Det er glædeligt, men også nødvendigt, hvis vi skal nå regeringens mål om at bringe Danmark op på højeste internationale niveau. Hvert eneste skridt fremad hjælper de mange mennesker, som hvert år får kræft. Ventetider skal gøres kortere og behandlingen bedre,« siger cheflæge og formand for Kræftens Bekæmpelse, Anne Thomassen.

Ifølge ministeren er der ikke afsat penge de næste år, da de nye kommuner og regioner først skal finde deres nye rolle, før det videre forløb planlægges. Men han understreger, at pengene til det fortsatte forløb nok skal findes, borgerlig regering eller ej.

Dansk Folkeparti har en stor aktie i kræftplan II, og der er også tydelige fingeraftryk. Eksempelvis har mærkesagen sundhedscentre fået dobbelt så mange penge end ellers planlagt - 50 mio.

Stigende problemer med markedsføringen af sundhedsprodukter
> København

Lægemiddelstyrelsen har netop udsendt 32 afgørelser, hvor virksomheder er blevet pålagt at stoppe salget af en række sundhedsprodukter, og flere afgørelser er på vej.

Der er tale om lægemidler, der skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen, hvilket forudsætter, at der er fremlagt videnskabelig dokumentation for, at produkterne helbreder, behandler eller forebygger sygdomme og/eller smerter. Dette er ikke tilfældet i de 32 afgørelser, som Lægemiddelstyrelsen har truffet.

En række virksomheder har imidlertid klaget til Indenrigs- og Sundhedsministeriet over Lægemiddelstyrelsens afgørelse, og ministeriet har besluttet at tillægge disse klager opsættende virkning, hvilket betyder, at Lægemiddelstyrelsens påbud til de pågældende virksomheder om at stoppe salget af produkterne indtil videre er suspenderet.

Sagsantallet i Lægemiddelstyrelsen er på to år mere end fordoblet. Stigningen kan bl.a. skyldes, at internettet i højere grad anvendes til forhandling af sundhedsprodukter samt, at nye regler på kosttilskudsområdet har øget fokus på grænseområdet mellem lægemidler og kosttilskud.

Måske bliver det lidt lettere at få sine specialeønsker opfyldt i fremtiden
> Yngre Læger

Yngre Læger har revideret dimensioneringsenqueten fra 2004, og det ser ud til at lysne lidt. I 2004 viste enqueten, at der ville mangle 235 uddannelsesstillinger i 2008. I den reviderede enquete er tallet faldet til 175. Samtidigt sætter manglen på uddannelsesstillinger ind lidt senere. Der er primært to årsager til den ændrede situation. Dels er kandidatproduktion lidt nedjusteret i den reviderede enquete, og dels har Sundhedsstyrelsen opjusteret antallet af uddannelsesstillinger i deres dimensioneringsplan.

»Der er grund til at glæde sig over, at Sundhedsstyrelsen har skruet op for antallet af uddannelsesstillinger, så der nu er lidt bedre sammenhæng mellem antallet af yngre læger, der skal uddannes og antallet af uddannelsesforløb«, siger Michael Dall, formand for Yngre Lægers Forsknings- og Uddannelsesudvalg. I en tid med speciallægemangel er det spild af ressourcer, at der går yngre læger rundt, som ikke kan blive uddannet, når der mangler speciallæger i den anden ende. Yngre Læger og Lægeforeningen vil derfor opretholde presset for at få skabt de nødvendige uddannelsesforløb, så alle yngre læger kan blive gode speciallæger uden unødig ventetid.

Den reviderede enquete findes på Yngre Lægers hjemmeside www.fayl.dk