Skip to main content

Pro-israelsk politik i Verdenslægeorganisationen> Israel

Præsidenten for den israelske lægeforening, Yoram Blachar, der er nyvalgt politisk leder for World Medical Association (WMA), har haft en turbulent debut, efter at han på den israelske lægeforenings hjemmeside har inddelt Verdenslægeorganisationens medlemmer i venligtsindede og fjendtlige lande i relation til den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Yoram Blachar, der i maj blev valgt til politisk leder (Chairman of Council) for de 80 medlemslande for to år, har også proklameret, at han vil bruge sin position som politisk leder for WMA til at være talerør for israelske og jødiske læger verden over.

Generalsekretær for den norske lægeforening, Terje Vigen, vil tage initiativ til at fjerne de kontroversielle udsagn fra hjemmesiden. Til netudgaven af Tidsskrift for Den norske lægeforening udtaler han, at han sammen med sine nordiske kolleger vil tage sagen op forud for det næste WMA-møde i september.

Britisk lægeforening siger ja til reservedelsbørn
> Storbritannien

Den britiske lægeforening, British Medical Association (BMA), har på sit årlige repræsentantskabsmøde vedtaget at støtte præimplantationsdiagnostik med det formål at udvælge et foster, der skal bruges i behandlingen af en alvorligt syg søster eller bror.

Forslagsstilleren spurgte, om en omsorgsgivende profession har ret til at nægte behandling, såfremt den er videnskabelig mulig. En anden delegat mente, at det at udvælge bestemte fostre - og destruere andre - er »racehygiejne«.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/327/7406/71

EU-forslag hindrer dansk stamcelleforskning
> Europa

Et nyt forslag fra EU's forskningskommissær, Phillippe Busquin - hvorefter forskerne kun kan få lov til at bruge gamle æg, der er skabt før juni 2002 - vil gøre det sværere at skaffe penge til forskning i stamceller.

Ifølge stamcelleforsker på Rigshospitalet, professor Claus Yding Andersens udtalelser til Berlingske Tidende, bliver Danmark særligt ramt, fordi der her gælder en regel om, at æggene kun må nedfryses i to år. Det er langt kortere tid end i flere andre lande.

Roche klar med SARS-test
> Schweiz

Roche Holding AG har ifølge Reuters lanceret en test, der kan påvise det virus, som forårsager Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Det schweiziske medicinalfirma sagde i sidste uge, at testen kun er tilgængelig for forskere. Roche har tidligere stillet i udsigt, at dets SARS-test - udviklet på kun otte uger - ville være klar i denne måned. Roche vil komme til at konkurrere med rivaliserende - endnu ikke færdigudviklede - test fra andre mindre firmaer.

Læs mere på: http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=healthNews&story ID=3089133

Flest fertilitetsbehandlinger i Danmark
> København

Danmark er det land i verden, hvor antallet af kunstige befrugtninger er størst i forhold til indbyggertallet. Danmark foretog i 2000 i gennemsnit 1.826 behandlinger for hver million indbyggere. Til sammenligning foretog man i USA samme år 250 behandlinger for hver million indbyggere.

Det fremgår af en ny rapport udgivet af European Society of Human Reproduction and Embryology. Rapporten viser, at 60 procent af alle behandlinger med kunstig befrugtning bliver foretaget i Europa, og her indtager Danmark en førsteplads.

Således er hvert 25. barn i Danmark et resultat af kunstig befrugtning. Selv for udenlandske par, der ønsker kunstig befrugtning, er Danmark et af de mest fortrukne steder. Årsagen til forskellen mellem de nordiske lande og USA tilskrives først og fremmest, at der i Norden findes et stort udbud af klinikker.

Dårlige erfaringer med udenlandske læger
> Danmark

Forventningerne til, at ændringen af reglerne for de udenlandske lægers adgang til sygehusene i 2001 kunne bidrage til at besætte en del af de næsten 700 ubesatte stillinger landet over, er ifølge meldinger fra afdelinger rundt omkring i landet ikke indfriet. Mindst hver femte udenlandske læge er ikke dygtig nok til at begå sig som læge i Danmark, vurderer fagfolk i Jyllands-Posten.

De udenlandske læger udfylder sjældent en hel stilling: »Det er en misforståelse, hvis vi tror, at vi kan afhjælpe lægemanglen ved at erstatte hullerne med disse læger. Det kræver flere ressourcer, end vi har nu, for at vi kan magte opgaven fuldt forsvarligt. I værste fald sker der misforståelser med risiko for fejlbehandling«, siger Thorkild Bremholm Rasmussen, administrerende overlæge, Kirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital, til avisen.

De mange dårlige erfaringer har fået flere afdelinger til at sætte loft for, hvor mange udenlandske læger, de kan klare at tage ind. Cheflæge for Aalborg Sygehus, Tove Nilsson, har lavet en undersøgelse for blandt andet at få et billede af de udenlandske lægers faglige niveau og for at se, hvor mange en afdeling magter at integrere. Resultatet var maksimum to ad gangen: »Mange afdelinger siger, at de hellere vil have de ældre medicinstuderende, som kun skal have 80 procent af lønnen, (...) eller overlægerne siger: Jeg vil hellere give mine egne danske læger overarbejde, så er jeg sikker på, at tingene bliver gjort ordentligt«.

Socialdemokratiets sundhedspolitiske ordfører, Sophie Hæstorp Andersen, vil have sundhedsministeren til at undersøge sagen.

Fødevareallergi årsag til astma
> Storbritannien

Fødevareallergi - især over for jordnødder - er en hyppig årsag til livstruende astmaanfald hos børn.

Et britisk forskerhold har undersøgt understøttende respiratorbehandling af livstruende astmaanfald og sammenlignede hvert barn med to andre børn, som blev behandlet for ikkelivstruende astmaanfald.

Af forskernes artikel i tidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology fremgår det, at 53 procent af børnene med livstruende astmaanfald havde fødevareallergi sammenlignet med kun 10 procent af dem, der havde astma, men ikke havde behov for respirator. Af de børn, der havde allergier, var de fleste allergiske over for jordnødder eller andre former for nødder.

Til Reuters Health siger Dr. Hugh A. Sampson fra Mount Sinai Hospital i New York: »Måske er nogle af de livstruende astmaanfald, vi ser, i virkeligheden reaktioner på fødevareallergi, som blot er blevet fejldiagnosticeret som astma. Dette er specielt relevant for bybefolkningen i den vestlige verden, som lider af mange sygdomme forbundet med astma«.

Læs mere på: http://www2.us.elsevierhealth.com/scripts/om.dll/serve?action =searchDB&searchDBfor=art&artType=full&id=a001569#top

Danske mænd har rekord i dødsfald af diabetes
> Europa

Danmark er det land i Europa, hvor flest dør af type 2-diabetes. Det fremgår af en ny rapport, der har kortlagt mænds helbred i de 15 EU-lande samt Norge og Schweiz. Rapporten, der er udarbejdet af den uafhængige organisation European Men's Health Forum (EMHF), viser, at der er meget stor forskel på dødeligheden af diabetes i d e europæiske landes mandlige befolkninger. I Grækenland dør 5,63 mænd for hver 100.000 af type 2-diabetes, mens det tilsvarende tal for Danmark er 24,39. Udviklingen fra 1980 til i dag viser, at mens det græske tal afspejler et fald i dødeligheden på 78 procent, udtrykker det danske tal en stigning på 140 procent.

Nyt videncenter for ernæring
> København

Et nyt, offentligt videncenter for ernæring og sundhed forventes at stå klart den 1. august. Suhr's Seminarium står bag Suhr's Videncenter, der har ambitioner om at være et internationalt videncenter, der kombinerer videnskab og formidling og fører teori ud i praksis inden for ernæring og sundhed. Det skriver Sundhed.dk

Ifølge centerleder og ernæringsekspert, Per Brændgaard Mikkelsen, er information i sig selv ikke nok til at ændre befolkningens spisevaner. Videncentret vil således benytte sig af, at Suhr's uddanner professionsbachelorer i ernæring og sundhed. Det er meningen, at de studerende i samarbejde med erhvervslivet skal udvikle eksempelvis sundere fastfood, sundere cafémad og forbedringer af eksisterende fødevarer.

Videncentret vil også arbejde med andre former for information såsom faglige oversigtsrapporter og pjecer til forbrugerne om ernæring og sundhed.