Skip to main content

Nye snitflader i sundhedsvæsenet

> Vejle

Der vil blive sat yderligere skub i sygehuscentralisering, elektronisk sagsbehandling og opgaveglidning i sundhedsvæsenet, hvis Strukturkommissionens mere vidtgående forslag til ny opdeling af den offentlige sektor bliver til virkelighed.

Nøgleordene er »stort« og »mere koordineret«. Kommissionens tre hovedscenarier regner alle med færre enheder på det nuværende amtsniveau og i gennemsnit meget større kommuner. Der peges entydigt på flere opgaver til kommunerne inden for socialpsykiatri og handicappede/udsatte grupper - dog med plads til meget specialiserede opgaver i mere centralt regi.

I et af scenarierne, »den brede amtsmodel«, bevarer 7-8 amter de øvrige opgaver på sundhedsområdet. I et andet lægges ansvaret for sundhedsvæsenet ud til 4-6 regioner, kommunerne skal betale for sygehus- og sygesikringsydelser og får fuldt medlemskab af Sygesikringens Forhandlingsudvalg. Sygehusstrukturen får universitetssygehusene som omdrejningspunkt. Endelig fremlægges et scenarie, hvor drift og planlægning af sygehusene samles hos staten, medens kommunerne skal stå for styring af medicin og sygesikring - og medfinansiere ydelser fra sygehusene og praktiserende speciallæger.

Ugeskrift for Læger vil med reportager, kommentarer og debat følge den kommende tids diskussioner. Følg med i bladet og på www.ugeskriftet.dk.

Verdens foretrukne sæddonorer er danske

> Århus

Danske mænd spreder deres gener rundt i verden hurtigere end nogensinde. Det skyldes ikke mindst Cryos med hovedsæde i Århus - verdens største sædbank.

Hvert år bidrager danske mænd ifølge Reuters med sæd, der resulterer i cirka 1.000 graviditeter.

Stigende efterspørgsel efter dansk sæd fra USA har fået Cryos til at åbne en amerikansk afdeling på New Yorks Broadway.

Barnløse par kan således på Cryos' amerikanske hjemmeside vælge blandt 250 danske donorer, som optræder under vikingenavne som Gorm, Olaf og Thor og med curriculum vitæ, hvoraf hår- og øjenfarve, vægt og uddannelse fremgår. Desuden kan de vordende forældre få tilsendt en håndskrevet besked fra donoren, et familietræ tre generationer tilbage samt et personligt essay!

Derudover efterspørger de amerikanske kunder mest mulig screening for arvelige og smitsomme sygdomme.

Cryos accepterer p.t. kun danske sæddonorer, som de »eksporterer« til 40 lande.

Men planen er inden for de næste par år også at optage indiske, afrikanske og asiatiske mænd som donorer.

Første SARS-udbrud siden sidste sommer

> Genève

WHO og de kinesiske myndigheder bekræftede i sidste uge, at en 32-årig mand fra Sydkina har SARS. Tilfældet er det første kendte tilfælde af SARS fra Kina siden udbruddet i sommeren 2003. Smittekilden er ikke kendt. WHO understreger på sin hjemmeside, at der ikke er konstateret yderligere tilfælde af SARS i området, og at der ikke er tegn på at SARS har spredt sig fra den pågældende patient.

Der var ved redaktionens slutning ikke udstedt anbefalinger om at udsætte rejser til Guangdong-provinsen eller andre områder af Kina.

Læs mere på WHO's hjemmeside: http://www.wpro.who.int/public/press_release/press_view.asp?id=322

Sygeplejersker mere renlige end læger - måske

> Storbritannien

Selv om det er velkendt, at håndvask er en både billig og enkel måde at forhindre smittespredning og infektioner på, er ikke alle lige flittige ved håndvasken, fremgår det af en artikel i British Medical Journals julenummer.

I en speciallægepraksis i Cardiff i Storbritannien, hvor to sygeplejersker og tre læger arbejdede, blev der i hver af de tre konsultationsrum anbragt lige mange sæbedispensere ved vasken.

Alle fem havde dermed hver sin sæbedispenser, som alle blev fyldt op med lige meget sæbe ved undersøgelsens start. Kun én af de fem deltagere var vidende om sin medvirken.

I løbet af et år blev forbruget af sæbe samt antal konsultationer registreret - en indikation på, hvor ofte hænderne blev vasket.

Den mest renlige sygeplejerske vaskede hænder næsten dobbelt så hyppigt som den mest renlige blandt lægerne. Den mest sjuskede blandt lægerne vaskede kun hænder for hver sjette patient.

Læs mere i: BMJ 2003;327:1453-4.

Læger får basisliste over anbefalet medicin

> Århus

For første gang udsender Århus Amt en Basisliste, der er en liste over »den bedste behandling til den laveste pris«. På listen er den medicin de praktiserende læger anbefales at bruge, når de ordinerer medicin til patienterne.

Basislisten er et resultat af drøftelser i Lægemiddelrådet i Århus Amt, hvor både de praktiserende læger og sygehusene er repræsenteret.

I første omgang omfatter Basislisten otte store medicingrupper, herunder bl.a. mavesårsmedicin, hjertemedicin og medicin mod depressioner. Efterhånden vil listen blive opdateret og udvidet.

Basislisten er vejledende, så de praktiserende læger stadig har ret til frit at ordinere patienterne anden medicin, hvis der opstår problemer med utilstrækkelig effekt eller uacceptable bivirkninger.

Århus Amt har allerede sparet cirka fire millioner kroner ved, at lægerne har omlagt ordinationer på blot et enkelt område.

Mere motion på arbejdspladserne

> Hillerød

Forebyggelsesrådet i Frederiksborg Amt har netop afsat en million kroner til et projekt, der skal få særligt udsatte arbejdsgrupper til at dyrke en halv times motion om dagen på arbejdspladsen.

Tilbuddet går ud på, at amtet i samarbejde med Dansk Firmaidrætsforbund vil hjælpe virksomhederne med at udarbejde en motions- og sundhedspolitik. Derudover vil alle ansatte få tilbud om at få lavet en sundhedsprofil, ligesom amtet komponerer en decideret aktivitetspakke til brug på den enkelte virksomhed.

Det er hensigten at målrette projektet mod faggrupper som chauffører, hjemmehjælpere, køkkenpersonale, rengøringsassistenter og medarbejdere med stillesiddende arbejde i virksomheder med mere end 25 ansatte - såkaldte højrisikoerhverv. Tilbudet om motion på arbejdspladsen går for alvor i gang til april og løber i foreløbig to år.

Falck blandt de billigste og hurtigste

> København

Falcks ambulancetjeneste er nummer fire ud af syv i Nordeuropa, hvis man måler i pris og hurtighed, viser en ny rapport fra Institut for Sygehusvæsen, som Politiken refererer. De andre ambulancetjenester i undersøgelsen var fra syv udvalgte regioner i Nordeuropa. Rapporten fra Institut for Sygehusvæsen er udfærdiget på initiativ fra Falcks Redningskorps, som i efteråret 2002 opfordrede Institut for Sygehusvæsen til at gennemføre en international sammenligning. Baggrunden var, at Falck i en række amter var blevet kritiseret for de stigende udgifter til ambulancetjenesten. Falck hævdede dog, at de hørte til de billigste i Europa. Rapporten konkluderer, at det er meget svært at sammenligne data på tværs af landene, da landenes befolkninger og geografi er forskellig.

Falck har reelt monopol på ambulancekørsel uden for hovedstadsområdet. Amtsrådsforeningen overvejer i øjeblikket, om der kan skabes konkurrence om ambulancetjenesten, hvis den sendes i udbud.

Overlægeforeningen stiller krav til e t regionaliseret sundhedsvæsen

> FAS

En regionalisering er en forudsætning for en fortsat faglig udvikling af det danske sundhedsvæsen. Uanset hvilken form for regionalisering der bliver resultatet oven på Strukturkommissionens betænkning, der udkom i fredags, anbefaler Overlægeforeningen, at:

  • et kommende regionalt samarbejde styres af folkevalgte

  • skatteudskrivningen til sundhedsvæsenet foretages af den myndighed, der også driver sundhedsvæsenet

  • sygehusene fortsat drives som nonprofitorganisationer

  • de praktiserende læger, psykiatrien og det somatiske sygehusvæsen er under samme myndighedsbeføjelse

  • Sundhedsstyrelsen styrkes som central, politisk uafhængig sundhedsmyndighed med planbeføjelser

  • den præhospitale indsats tilrettelægges således, at antallet af akutte beredskaber kan reduceres

  • der nationalt tilbydes et ensartet fagligt behandlingstilbud på internationalt niveau

Læs mere på www.overlægeforeningen.dk

Genoplivning af døende reservelægeråd

> FAYL

Tillidsrepræsentanten anno 2004 er ikke mere en mellembrun fløjlsbuks med hængerøv.

At forbedre sygehusdriften ved ordentlige decentrale lønforhandlinger og prioritere uddannelse, lægekultur og kollegialitet forudsætter et velfungerende reservelægeråd samt engagerede og moderne tillidsrepræsentanter.

Derfor puster FAYL liv i døende reservelægeråd.

Yngre læge-gruppen skal stå sammen og finde fælles værdier og mål for det fagpolitiske arbejde, hvilket ifølge FAYL bedst sker i et velfungerende reservelægeråd.

Foreningens arbejdsmiljø- og organisationsudvalg - kaldet AMOR - har ofte måttet lægge øre til, at det lokale arbejde ikke blev til noget, fordi reservelægerådet ikke fungerede, og afdelingerne ikke havde tillidsrepræsentanter.

Nu har AMOR taget initiativ til et pilotprojekt, der skal give nødlidende og dårligt fungerende reservelægeråd en saltvandsindsprøjtning.

Alle reservelægeråd har fået tilbuddet om at være med i pilotprojektet. Når de lokale pilotprojekter er ved vejs ende, vil der ske en evaluering, så effekten af en direkte og målrettet indsats kan måles, og der kan etableres et værktøj til brug for andre reservelægeråd i nød.

Mangler du førstereservelægetid?

> FAYL

Husk at intern medicin og grundspecialet kirurgi, m.fl. nedlægges med den nye speciallægeuddannelse, som er trådt i kraft ved årsskiftet. For at arbejdsgiverne kan iværksætte et nødvendigt antal stillinger for at alle kan blive færdige som speciallæger, er det absolut nødvendigt at du melder ind. Det gælder altså også hvis du er fastansat i et grundspeciale og stadig ønsker grenspecialisering.

Udfyld skemaet fra ugeskriftet nr. 1-2 s. 109-10 eller på www.dadlnet.dk eller www.fayl.dk.