Skip to main content

Æggedeling blandt britiske kvinder

> Storbritannien

Tusinder af barnløse kvinder i Storbritannien deler æg i håb om at få et barn. Ifølge Reuters Health er anvendelsen af donoræg steget fra omkring 400 om året i midthalvfemserne til næsten 2.000 i 2001, og vurderingen er, at tallet i år vil nå op på 3.000 og 5.000 i 2005.

Æggedeling opstår, når kvinder - der gennemgår IVF-behandling - indvilger i at donere halvdelen af sine æg til en anden kvinden, som ikke selv kan producere æg. Som kompensation skal donoren som regel ikke betale for at blive behandlet.

HFEA (The Human Fertilization and Embryology Authority), som kontrollerer fertilitetsbehandlingen i Stor-britannien, var på nippet til at forbyde denne praksis allerede i 1998. Det skete efter at en kvinde, der forgæves havde forsøgt at få et barn via IVF, kunne konstatere, at en anden kvinde var blevet gravid ved hjælp af et æg, hun havde doneret.

Ifølge HEFA's seneste retningslinjer må hverken æg-giver eller æg-modtager blive informeret om udfaldet af behandlingen. Ligesom det er gjort klart, at såfremt der ikke er æg nok til deling, skal donor have »forkøbsret« til alle æg uden at skulle betale for behandlingen. Yderligere er det fastslået, at ingen donorkvinde nogensinde kan blive forælder i juridisk forstand til det barn, der måtte blive resultatet af et æg doneret af hende.

Læs mere på: http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type= healthNews&storyID=2699169

Fødselsbonus til franske kvinder

> Frankrig

Den franske premierminister, Jean-Pierre Raffarin, har proklameret, at enhver fransk kvinde der føder et barn fra og med 1. januar 2004 vil blive tilkendt en bonus på 800 euro (knap 6.000 kr.). En bonus, der blot er et i en række af midler, der tages i anvendelse for at opmuntre familier til at føde flere børn.

Vurderingen er, at 90 procent af familierne vil kvalificere sig til en fødselsbonus.

Den franske regering vurderer ifølge British Medical Journal, at en ud af to familier ønsker endnu et barn, og at de »må hjælpes til at realisere dette ønske«.

I 2002 var det gennemsnitlige antal børn pr. kvinde i den fertile alder 1,8 - den højeste fødselsrate inden for EU efter Irland (1,9).

Den franske befolkning bliver ældre - franskmændene taler om et »papy (bedstefar) boom« - og andelen af aktive på arbejdsmarkedet falder. På et tidspunkt da den franske regering krydser klinger med fagforeningerne i dens bestræbelse på at hæve pensionsalderen, er politiske tiltag, der sigter på at øge fødselsraten, støttet af samtlige politiske partier.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/326/7397/1002/c

Nordisk samarbejde om kvalitetssikring

> Norden

De nordiske lande bør samarbejde om kvalitetsudvikling i bred forstand, hvor gennemskuelighed og sammenlignelighed er nøgleord. Det anbefaler en arbejdsgruppe under Nordisk Ministerråd i en ny rapport om kvalitetsmåling i sundhedsvæsenet, som internetportalen Hospitalnet refererer. Et fællesnordisk samarbejde skal ifølge rapporten især koncentrere sig om kvalitetsdeklarationer og kvalitetsindikatorer. Arbejdsgruppen har taget udgangspunkt i det danske pilotprojekt på området, som er etableret mellem otte sygehuse og Sundhedsstyrelsen.

Her kan den enkelte sygehusafdeling deklarere sit virke og kvaliteten heraf på internettet. Arbejdsgruppen vurderer, at det er muligt med enkelte justeringer at anvende den danske model i alle nordiske lande, således at patienter på længere sigt får et bedre beslutningsgrundlag for at vælge mellem sygehuse i hele Norden.

Arbejdsgruppen har endvidere udarbejdet eksempler på indikatorer vedr. kvalitet inden for syv store behandlingsområder: diabetes, hjerteinfarkt, hoftefraktur, svangreomsorg/ obstetrik, forebyggelse, stroke og tumorer. Vurderingen er, at det vil være nyttigt at arbejde videre med at identificere og afprøve kvalitetsindikatorer for så mange behandlingsområder som muligt i et fællesnordisk samarbejde.

Nordisk Ministerråd nedsatte under Danmarks formandskab i 2000 arbejdsgruppen, som har udarbejdet rapporten, der kan downloades fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside via nedenstående link:http://www.sst.dk/faglige_omr/planlaeg/Kvalitetsrapport_2003.pdf

Bramfri sikker sexkampagne

> Frederiksborg

»Jeg bliver stangliderlig, når jeg ser en smuk røv på en cykelsadel«. »Et godt blowjob smager af jordbær«. »Jeg skred fra min kæreste, fordi hun havde bollet med en af mine kammerater«.

Sådan fortæller nordsjællandske unge i en ny kampagne, der skal få andre unge til at tænke sig mere om, når de dyrker sex. Målet er færre aborter og færre seksuelt overførte sygdomme.

Flere end 10.000 unge mellem 21 og 24 år i Frederiksborg Amt har modtaget en pakke, der oser af sex. Sex-pakken består af et postkort, hvor en nøgen kvinde og mand pryder forsiden med det dobbelttydige budskab: »Don't fuck it up«, en brochure i samme stil med frække citater fra andre unge, et smart elektronisk sex-leksikon »sex lex« på cd-rom samt et gratis kondom.

»Vi vil gerne sige til de unge, at sex er okay, men at de skal huske de mindre okay sider ved usikker sex«, siger Hans Andersen (V), formand for Forebyggelsesrådet i Frederiks-borg Amt i en pressemeddelelse: »Derfor smækker vi også faktaoplysninger i hovedet på de unge om, at 14.735 personer i Danmark blev smittet med klamydia i år 2000, at over 17.000 blev smittet med kondylomer, at 335 fik gonoré, at over 20 procent af den voksne befolkning anslås smittede med herpes. Og at den bedste måde at undgå de sygdomme på er at bruge kondom«, uddyber Hans Andersen.

Kampagnen bygger videre på den indsats, som Forebyggelsesrådet har gennemført de seneste år. Her har især tilbuddet til folkeskolens 9.-10.-klasser om at få besøg af andre unge såkaldte »sex-piloter« været en stor succes.

I årene fremover vil alle 21-årige bosat i Frederiksborg Amt modtage sex-pakken.

Kvinders krav lukker fødeafsnit

> København

Når antallet af fødeafdelinger i Danmark er halveret siden 1986, skyldes det bl.a. kvindernes krav om kejsersnit og smertefri fødsler. Det fremgår af en opgørelse udarbejdet af sundhedsøkonom, professor Kjeld Møller Pedersen, refereret i Berlingske Tidende.

I dag kommer 17 procent af danske børn til verden ved kejsersnit mod fire pct. for 25 år siden. Samtidig ser man en stigende brug af smertelindring i form af epiduralblokader.

Udviklingen kritiseres i avisen af de danske jordemødre, som mener, at tilbuddene til de fødende bliver både dyrere og dårligere: »Vi kommer til at se, at flere fødende oplever komplikationer, og at flere fødsler vil foregå på landevejen under transport til et fødested«, siger formanden for jordemoderforeningen, Lillian Bondo.

Hun mener, at fødslerne bliver betydeligt dyrere, når de skal foregå på store specialafdelinger med dyre vagtberedskaber af læger, sygeplejersker og jordemødre.

I 1986 var der ifølge opgørelsen 69 fødesteder rundt omkring i Danmark. Dét faldt til 44 i 2001, og i år lukkes eller beskæres yderligere ni fødesteder, så talle t når ned på 35.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen er der tale om en »dramatisk reduktion« i antallet af fødesteder, uden at man i øvrigt har kunnet påvise en positiv effekt på spædbørnenes sundhed: »Måske kan der i visse henseender være fornuft i at samle fødslerne, men forberedelserne kan godt foregå decentralt«, siger Kjeld Møller Pedersen.

Flere grønsager og mere frugt til mænd

> USA

Sloganet »fem om dagen« er i USA blevet revideret til »5-9 om dagen«. Det amerikanske National Cancer Institute lancerer ifølge British Medical Journal nu en kampagne, der har til hensigt at øge mænds indtag af frugt og grønsager fra fem til ni servings om dagen (en serving består af mindst et lille glas frugt- eller grønsagsjuice, en mellemstor appelsin, en banan eller et æble svarende til cirka 125 g).

Selv om mænd er i fokus for den nye kampagne, bør også kvinder øge deres indtag fra fem til syv om dagen, mens børn kan nøjes med mindst fem.

Kun 23 procent af voksne amerikanere indtager mindst fem om dagen, og mere end en tredjedel af befolkningen spiser kun en eller to dagligt.

Ifølge instituttet reducerer hver yderligere daglige serving af frugt og grønsager en persons risiko for at udvikle hjertesygdom med fire procent. Kvinder, som spiser 7-10 om dagen reducerer deres risiko for hjertesygdomme med 40 procent.

»Der er klare sundhedsmæssige gevinster ved et højt indtag af frugt og grønt, men det ser ud som om, at gevinsten er størst hvad angår kardiovaskulære sygdomme frem for cancer«, siger Walter Willett, professor i ernæring ved Harvard School of Public Health.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/326/7397/1003/a