Skip to main content

Erstatning for at være født til et »wrongful life«

En domstol i Holland har ifølge British Medical Journal for første gang tilkendt erstatning til en alvorlig handicappet niårig pige, fordi hun blev født til et uretfærdigt liv - et »wrongful life«.

Pigen er af medlemmer af det hollandske parlament blevet brugt i argumentationen for, at man i Holland - ligesom i Frankrig - kan fremsætte erstatningskrav, såfremt man fødes til et »wrongful life«.

Ved domstolen i Haag blev det fremført, hvordan den nu niåriges forældre havde informeret jordemoderen om, at familiemedlemmer til faderen var handicappet på grund af kromosomfejl. Men at jordmoderen beroligede dem og ikke gennemførte yderligere test, ligesom hun heller ikke konsulterede en genetisk rådgiver.

Pigen Kelly blev født med adskillige mentale og fysiske handicap. Hun kan ikke gå, tale eller rigtigt genkende sine forældre.

Hendes fødder er deforme, hun formodes at være i konstante smerter og har gennemgået adskillige hjerteoperationer.

Da hun var to et halvt år, havde hun været indlagt ni gange, fordi hun græd og var utrøstelig.

Retten godtog, at de skader som fødslen af Kelly havde forvoldt både hende selv og hendes forældre, skyldtes jordemoderens fejl.

Antagelsen er, at en henvisning til en genetisk rådgiver ville have resulteret i en abort.

Erstatningens størrelse er endnu ikke fastsat.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/326/ 7393/784/b

Vellykket graviditet i bedstemoralderen

Under forudsætning af at der sker behørig screening, lader der ikke til at være noget som helst definitivt medicinsk belæg for at kvinder i både halvtredserne og tresserne kan gennemføre en vellykket graviditet.

Alder er ikke i sig selv et eksklusionskriterium.

Som et resultat af oocytdonation, er kvinder i tresserne nu i stand til at gennemføre en graviditet. Alligevel ved man kun lidt om udfaldene af disse graviditeter.

Det retter en amerikansk undersøgelse offenliggjort i Journal of the American Medical Association nu op på.

De amerikanske forskere har undersøgt 77 kvinder i alderen 50-67 år, som var blevet gravide efter IVF-behandling med donoroocytter.

Cirka halvdelen af kvinderne endte med at føde et - eller flere - børn. Tolv af graviditeterne resulterede i tvillinger, mens to af kvinderne fødte trillinger. Den gennemsnitlige gestationsalder var cirka 38 uger.

Den gennemsnitlige fødselsvægt var 3.039 gram.

En mild form for præeklampsi forekom hos 25 procent af de gravide, mens ti procent led af alvorlig præ-eklampsi.

Læs mere på: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/288/18/2320

Lettere adgang til eksperimentel behandling

Patienter, der er opgivet af det danske sundhedsvæsen, vil måske kunne øge deres muligheder for at opsøge eksperimentel behandling. Det er ifølge Vejle Amts Folkeblad konklusionen på et møde mellem Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen. På mødet blev det besluttet, at der gives ekstra beføjelser til det ekspertpanel, der i dag henviser uhelbredeligt syge patienter til behandling i udlandet. Ifølge sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens (V) presse-sekretær vil der ikke blive tale om en generel tilladelse til eksperimentel behandling, idet en sådan vurderes at kunne forringe patientsikkerheden.

Men i det øjeblik en patients ønske om eksperimentel behandling godkendes, får den enkelte læge lov til at udføre behandlingen.

Lægetidsskrifter i propagandarolle

En ekspert i public health argumenterer i British Medical Journal for, at lægevidenskabelige tidsskrifter uforvarende kan have spillet en vigtig propagandarolle med hensyn til at tilvejebringe politisk retfærdiggørelse af angrebet på Irak.

Professor Ian Roberts mener således, at befolkningen i USA og Storbritannien bl.a. via talrige artikler om biologisk terrorisme i lægevidenskabelige tidsskrifter er blevet overbevist om, at de har været i fare for at blive angrebet.

Professoren bygger sin argumentation på, at antallet af artikler om biologisk krigsterror publiceret i fem af de store lægevidenskabelige tidsskrifter i perioden 1999-2002 er langt større end antallet af artikler offentliggjort i samme periode om trafikuheld - som dagligt dræber omkring 3.000 mennesker og invaliderer cirka 30.000.

124 artikler handlede om biologisk terrorisme, hvoraf de 63 procent havde sit udspring i USA - resten i Storbritannien.

Journal of the American Medical Association publicerede den største andel (47%), efterfulgt af British Medical Journal (21%), the Lancet (16%), og the New England Journal of Medicine (15%).

»Jeg antyder ikke, at der er tale om et bevidst forsøg på at alarmere befolkningen, men ikke desto mindre kan det have haft den effekt«, siger professoren.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/326/ 7393/820

Kun en ansøgning til forskning i det alternative

Ud af de 11 ansøgninger, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet modtog om økonomisk støtte til forskning i alternativ behandling, var kun én kvalificeret til at få del i de 3,5 mio. kroner, som ministeriet har bevilliget til forskning inden for akupunktur, zoneterapi, astma og allergi.

Alligevel ønsker VIFAB, (Videncenter For Alternativ Behandling) der uddeler pengene, flere bevillinger: »Vore bevillinger er peanuts i forhold til, hvad forskning koster. Det er svært for centret at blive taget seri-øst hos de seriøse forskere og læger, når vi har så få penge. Forskere planlægger jo mere langsigtet og har brug for at vide, at der løbende er penge at hente hos os til bestemte forskningsområder«, siger chef for VIFAB, Helle L. Lønroth til avisen.

Den besværlige elektroniske patientjournal

EPJ har besværliggjort arbejdet. Bl.a. fordi EPJ ikke kan medtages på stuegang.

Indførelsen af Elektronisk Patient Journal (EPJ) har ifølge en nys udkommet ph.d.-afhandling betydet, at læserskaren er udvidet, og at flere involverer sig i udformningen af lægenotatet. Lægerne bruger mere tid på at skrive deres notater og har derfor mindre tid til andre aktiviteter.

Hvad angår sygeplejerskerne, bruger de mindre tid sammen med patienterne, ligesom de er blevet mere medicinsk fokuseret, da der i højere grad tages udgangspunkt i lægernes medicinske dagsorden. De vanlige opdateringmøder i forbindelse med vagtskifte er forsvundet, hvilket ifølge afhandlingen mindsker praksisfællesskabet mellem sygeplejersker. Med deraf følgende risiko for at diskussioner om, hvordan patienter bør hånteres, går tabt. Disse er ikke tilgængelige i EPJ.

På positivsiden kan fremhæves, at visse risici for medicineringsfejl er forsvundet.

Til gengæld er der opstået nye fejlkilder, som fx indtastningsfejl.

Ph.d.-afhandlingen, der er baseret på en undersøgelse af arbejdet på to medicinske afsnit på Svendborg Sygehus - hvor en tværfaglig EPJ har været i brug siden 1999 - påpeger, at den fremtidige debat om EPJ bør fokusere på de organisatoriske konsekvenser af EPJ.

Læs mere om indførelse af EPJ i Sygehus Fyn på: http://www.epj.dk/

Par opnår rettighed til fosterselektion

Et britisk par har netop fået lov til at undfange et barn, hvis navlestrengsblod vil kunne redde livet for parrets fire år gamle søn, som lide r af thalassaemia. Parret havde oprindelig af appelretten - the Court of Appeal - fået grønt lys til at gennemgå endnu en IVF-behandling med anvendelse af præimplantationsdiagnostik.

Men i december sidste år afgjorde en højesteretsdommer, at the Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) ikke havde beføjelser til at bevillige vævstypebestemmelse i forbindelse med fosterudvælgelsen. HFEA apellerede dommen. Og forleden underkendte appeldommerne Højesterets afgørelse.

Den endelige begrundelse for dommen vil foreligge efter påske.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/326/ 7393/782/b

Flere smittes med hiv via oralsex

Hiv er i stand til at trænge ind i bestemte områder af mundslimhinden, hvor det reproducerer sig mindre, end det gør i blodcellerne, fordi spyt udgør en hæmmende faktor for hiv. Det forklarer en af forskerne i British Medical Journal.

Nylige epidemiologiske undersøgelser har vist, at et stigende antal er blevet hiv-smittet via oral-genital kontakt. I San Francisco er otte procent af de senest smittede mænd formentlig smittet via oralsex.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/326/ 7392/730

Holland - hiv-test til alle gravide

Ifølge det hollandske sundhedsministerium vil alle gravide fra og med næste år blive tilbudt en frivillig test for hiv, hepatitis B og syfilis.

Testen vil ifølge Reuters Health blive tilbudt kvinder, når de er 12 uger henne i deres graviditet.

På den måde vil den gravide kvinde kunne træffe et optimalt velovervejet valg, når udfaldet af en test viser sig. Sammenlutningen af hollandske sundhedsforsikringsselskaber har anbefalet to former for hiv-screening i løbet af 12. graviditetsuge, hvoraf den ovenfor omtalte er den ene. Den anden er en 30-minutters test, som imidlertid anses for at være for upræcis.

Læs mere på: http://www.reuters.com/newsArticle. jhtml?type=healthNews&storyID=2551966