Skip to main content

Medlidenhedsdrab - også i Danmark

> Europa

En undersøgelse af lidt over 20.000 dødsfald i seks europæiske lande - deriblandt Danmark - viser, at omkring en procent af de undersøgte dødsfald i Danmark skyldes, at lægen har givet patienten et præparat for at fremskynde døden.

Blandt de seks undersøgte lande er lægerne i Holland mest tilbøjelige til at give dødbringende medicin. 3,4 procent af de undersøgte dødsfald i Holland skyldes medlidenhedsdrab. Dog blev eutanasi først tilladt i Holland, efter at de undersøgte dødsfald fandt sted.

Undersøgelsen, der blandt andet er udarbejdet af den danske læge Michael Norup, Københavns Universitets afdeling for medicinsk videnskabsteori - og offentliggjort i The Lancet - viser også, at en betydelig del af dødsfaldene skyldes, at lægen har valgt at droppe den livsforlængende medicin. 51 procent af dødsfaldene i Schweiz og 23 procent af dødsfaldene i Italien skyldes, at lægerne besluttede at ophøre den livsforlængende behandling.

Rygning øger risikoen for sklerose

>Norge

Rygere har en dobbelt så stor risiko for at udvikle sklerose som ikke-rygere. Det tyder resultaterne fra en endnu ikke offentliggjort norsk undersøgelse på. Forskere fra Bergen Universitet, hvis undersøgelse snart publiceres i tidsskriftet Neurology - men omtalt i Bergens Tidende - mener at have fundet en forbindelse mellem nikotin og dissemineret sklerose. Forskerne mener ikke, at rygningen forårsager sklerosen, men er ganske sikre på, at rygning gør kroppen mere modtagelig for sygdommen.

I undersøgelsen har forskerne analyseret data fra en helseundersøgelse, som 22.000 norske mænd og kvinder deltog i. Blandt de 87 deltagere, der havde sklerose, var der en stærk overrepræsentation af tidligere eller nuværende rygere.

Læs mere på: http://www.bt.no/utskrift.jhtml;jsessionid= WZPREAKZLOO4RCO ZXZDSFFA?articleID=161084

Heftig kritik af hormonbehandling

>USA

Resultater fra den amerikanske WHI-undersøgelse (Women's Health Initiative) fører på lederplads i Journal of the American Medical Association nu til skærpede advarsler mod ukritisk brug af østrogenpræparater.

Al profylaktisk anvendelse af kombinerede østrogen- og gestagenpræparater frarådes således, fordi de forventede gevinster ved en sådan behandling ikke kan opveje de potentielle risici. Kombinationsbehandling bør kun reserveres til midlertidig behandling af kvinder, som har udtalte menopausale plager, hedder det i lederen, der henviser til de nyeste analyser fra WHI-undersøgelsen, der publiceres i samme nummer af tidsskriftet. Der er tale om hormonbehandlingen Wyeth's Prempro, der endnu ikke er særligt udbredt i Danmark. Ud over at lindre symptomerne ved overgangsalderen forebygger den blandt andet knogleskørhed.

Brugen af medikamentet forårsager imidlertid også en øget risiko for at udvikle brystkræft med hele 26 procent, samtidigt med at det besværliggør muligheden for at opdage kræft ved hjælp af mammografi.

I fjor blev WHI-undersøgelsen af sikkerhedsmæssige årsager stoppet tre år tidligere end planlagt. Det var således blevet påvist, at der blandt kvinder som modtog kombinationsbehandling forekom bl.a. en overhyppighed af brystkræft.

Kvinder, som fik denne hormonbehandling har endvidere vist sig at have dobbelt så stor risiko for at udvikle demens som kvinder i placebogruppen. Læs mere på: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/289/24/3243

Medicin mod skaldethed anvendelig mod kræft

>USA

En bestemt medicin, som anvendes til at behandle skaldethed ser nu ud til at kunne forebygge prostatakræft hos nogle mænd. Resultaterne af forøg med præparatet finasteride - offentliggjort i New England Journal of Medicine - viser, at det tilsyneladende kan nedbringe risikoen for prostatacancer med 25 procent.

Men: De mænd, der blev behandlet med præparatet og som alligevel udviklede prostatacancer, havde en større sandsynlighed for at udvikle en mere aggressiv form for kræft.

Læs mere på: http://content.nejm.org/cgi/reprint/NEJMoa030660v1.pdf

Aborterede fostre skal have status som dødfødte

>København

Med ny lovpakke vil justitsminister Lene Espersen (K) sikre, at alle sene aborter efter 22. graviditetsuge begraves eller bisættes.

Gennem en ændring af ligsynsloven skal flere hundrede sene aborter hvert år skifte status til dødfødte. Samtidig får forældrene ret til barselsorlov, oplyser justitsministeren ifølge Jyllands-Posten. Ifølge det nye lovforslag skal der altid laves en dødsattest, og barnet skal bisættes eller begraves. Ifølge justitsministeren vil det hjælpe forældre i sorg, fordi deres barn nu bliver anerkendt: »Det gælder om at sikre disse familier en værdig afslutning på en meget tragisk begivenhed. Systemet har blot betragtet det som en abort, men denne skævhed får vi rettet op på ved at slå fast, at man rent faktisk har mistet et barn,« siger Lene Espersen til avisen.

Forslaget medfører, at grænsen mellem en spontan abort og en dødfødsel nedsættes fra 28 graviditetsuger til 22 uger. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil Danmark følge anbefalinger fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

Nyt epidemiberedskab

>København

Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og amterne er gået sammen om at stable et nyt epidemiberedskab på benene. Ifølge Michael von Magnus fra Sundhedsstyrelsen vil der inden længe blive oprettet et stående beredskab bestående af 60 isolationsstuer fordelt ligeligt på hver side af Storebælt. Hensigten er at være forberedt på epidemier, der i modsætning til SARS, smitter gennem luften.

30 nye veje til øget patientsikkerhed

>USA

En styregruppe bestående af repræsentanter fra The National Quality Forums 173 medlemsorganisationer, herunder Institute for Healthcare Improvement, American Hospital Association og The National Patient Safety Foundation, har udarbejdet 30 nye principper, der skal bidrage til at øge patientsikkerheden i sundhedsvæsenet.

Principperne, som er beskrevet i en ny rapport fra The National Quality Forum - og omtalt på internetportalen Hospitalnet - er inddelt i fem kategorier, der handler om bl.a. etablering af en sikkerhedskultur, bedre kommunikation og håndtering af patientinformation, specifikke kliniske procedurer og behandlingsprocesser samt mere sikker brug af lægemidler. De 30 principper er vejledende og forpligter derfor ikke sundhedsudbyderne ved lov.

Styregruppen fandt under arbejdet frem til 220 kandiderende principper, hvoraf de 30 er udvalgt ud fra kriterier om bl.a. evidens, effektivitet og generaliserbarhed.

Rapporten kan bestilles ved at udfylde og sende en formular til The National Quality Forum. Formularen kan downloades fra The National Quality Forums hjemmeside via dette link: http://www.qualityforum.org/fmsafeorderpdf.pdf

Mange ubrugte vaccinationspenge

>København

Der er kun brugt godt 28 mio. kr. af de 70 mio. kr., som regeringen i 2002 satte af til gratis influenzavaccination af ældre. For at sparke liv i det gratis vaccinationsprogram til ældre over 65 år appellerer sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu til landets kommuner om at gå mere aktivt ind i ordningen fra næste influenzasæson - oktober-no vember 2003.

Samtidig øger han det offentliges betaling fra 210 til 275 kr. til vaccination af svage ældre i eget hjem. Kun 30 pct. af landets ca. 800.000 ældre borgere har benyttet sig af tilbudet.

I et brev til samtlige kommunalbestyrelser og byråd gør ministeren blandt andet opmærksom på, at han allerede i den kommende sæson forventer en større tilslutning, når ordningen er mere kendt. Men formanden for de praktiserende lægers organisation (P.L.O.), Jørgen Lassen, tvivler ifølge Jyllands-Posten på, at ministerinitiativet er nok: »Den eneste måde at nå op på succeskriteriet på 70 pct. er, at de praktiserende læger aktivt inviterer de ældre ind for at blive vaccineret. Behovet er der i høj grad, men de praktiserende læger er utilfredse med den af regeringen dikterede betaling (110 kr., red.) , som de finder utilstrækkelig.