Skip to main content

Biokemisk diagnostik af Alzheimers sygdom

> København

Alzheimers sygdom er en af de hyppigste årsager til demens med et anslået antal af 6.000 nye tilfælde pr. år i Danmark. Størstedelen af de demente patienter her i landet bliver dog aldrig lægeligt udredt for årsagen til deres demens, idet der ikke har været tilfredsstillende simple test. En tidlig diagnose er vanskelig, men kan nu hjælpes ved måling af tre forskellige biokemiske markører i cerebrospinalvæske. Niveauerne af disse markører afspejler ret præcist, hvad der sker i hjernen hos patienter med Alzheimers sygdom. Disse test er nu tilgængelige på Statens Serum Institut, Autoimmunafdelingen.

Hiv-risiko reduceres ved omskæring

> Indien

Omskårne mænd har seks gange lavere risiko for at blive smittet med hiv, end mænd som ikke er omskåret. Forklaringen er sandsynligvis, at der samler sig hiv 1-infice-rede celler under forhuden på ikkeomskårne mænd.

Det fremgår af en indisk kohorteundersøgelse udført af amerikanske og indiske forskere, publiceret i The Lancet.

Cirka 2.300 mænd, der opsøgte klinikker for behandling af seksuelt overførte sygdomme, deltog i undersøgelsen. Alle - såvel de omskårne som de ikkeomskårne - blev testet hiv-negative første gang ved den første undersøgelse.

Hovedparten blev testet tre gange i løbet af et år. Forskerne vurderer selv, at deres undersøgelse kan tyde på, at forklaringen på den reducerede hiv-risiko hos omskårne mænd er biologisk betinget, og uafhængig af seksualadfærd.

Der blev ikke påvist nogen beskyttende effekt mod herpes 2, syfilis eller gonoré.

Læs mere i Lancet 2004;363:1039-40

Nordjyllands Amt iværksætter sikker medicinhåndtering

> Aalborg

Nordjyllands Amt har på nefrologisk afdeling på Aalborg Sygehus netop påbegyndt et revolutionerende medicinsystem, som skal gøre det næsten umuligt at ordinere eller give patienterne forkert medicin.

Ifølge DR Nordjylland går systemet ud på, at lægerne under stuegangen ordinerer medicin via en håndholdt computer. Computeren holder øje med, at lægerne ikke ordinerer for meget medicin eller medicin, der konflikter med anden medicin.

Computeren sender derpå en elektronisk bestilling til sygehusapotekets computer. Her bliver medicinen automatisk pakket af en maskine, videresendt til sygehuset og op til afdelingen, hvor sygeplejersken scanner stregkoden på medicinen og stregkoden på patientens armbånd for at sikre, at de er ens.

Senere breder systemet sig til hele sygehuset og til alle sygehuse i amtet.

Behandling krænkede patients menneskerettigheder

> Storbritannien

En 12-årig dreng med omfattende invaliditet og indlæringsvanskeligheder - og hans mor - fik krænket deres menneskerettigheder, da lægerne tilsidesatte moderens ønsker og gav drengen diamorfin.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har netop afsagt en enstemmig kendelse, der bekræfter, at læger ikke kan påtvinge et barn behandling stik imod forældrenes ønsker. I den konkrete sag havde moderen ifølge British Medical Journal meddelt lægerne, at drengen - som var indlagt for en luftvejsinfektion - skulle genoplives, hvis hans hjerte hold op med at slå. Men uden at fortælle det til moderen, noterede lægerne i drengens journal, at han ikke skulle forsøges genoplivet.

Tidligere på året havde drengen tilbragt 23 dage i respirator, men denne gang havde lægerne besluttet ikke at intervenere men anbefale diamorfin for at lindre hans lidelse. Drengens mor nægtede imidlertid at tro på, at hendes søn var døende og skruede ned for diamorfinen, idet hun frygtede, at det ville mindske hans chancer for at overleve.

Moderen bad om at få sønnen med sig hjem, men af det tilkaldte politi fik hun at vide, at hun ville blive arresteret, såfremt hun forsøgte at fjerne sønnen. Lægerne gav en lavdosis diamorfin, men flere pårørende overfaldt lægerne, fjernede slangerne og genoplivede drengen.

Menneskerettighedsdomstolen tilkendte moderen og hendes nu 17-årige søn en erstatning på i alt cirka 190.000 kr., som den britiske regering skal betale.

P.L.O.s repræsentantskabsmøde

> PLO

Praktiserende Lægers Organisation holder repræsentantskabsmøde den 17. april i Aalborg. På www.plo.dk kan man i ugen efter mødet er afholdt, læse formandsberetningen. Samme sted vil der også ligge en reportage fra mødet.

Mulig smitte gennem proteiner

> USA

Amerikanske forskere imødegår grundteorien om, at nedarvning alene sker gennem vores gener.

Resultater offentliggjort i tidsskriftet Nature viser, at de specielle proteiner, der kaldes prioner, kan bære smitsomme sygdomme som for eksempel Creutzfeldt-Jakobs sygdom og andre hjernesygdomme. Det går imod grundteorien om, at genetiske informationer kun kan overføres ved hjælp af DNA eller RNA. Resultaterne beskrives som det første afgørende bevis for, at prioner kan overføre arvelige træk fra et system til et andet uden hjælp fra DNA eller RNA.

Opdagelsen bakker således op om Stanley Prusiner, der i 1997 fik Nobelprisen i medicin for sit arbejde med prioner. Mange var ikke overbeviste om, at hans proteinteori - at prioner kunne være agenter for arvemasse - ville holde i længden. Tilføres prioner raske celler, begynder cellens raske protein at tage samme, unormale form, og bliver derved selv en prion. Det medfører en ændring af den normale cellefunktion og er altså et afgørende argument for, at prioner kan overføre arvelige træk fra en organisme til en anden.

Læs mere i Nature 2004;428:319-23

Overlæger afholder ekstraordinært repræsentantskabsmøde

> FAS

Efter beslutning i Overlægeforeningens bestyrelse indkaldes der til ekstraordinært repræsentantskabsmøde mandag den 26. april 2004, kl. 15.00 på Hotel Nyborg Strand med følgende dagsorden:

  1. Valg af dirigent.

  2. Forslag til krav til overenskomstfornyelsen 2005. Materiale om bestyrelsens oplæg vil blive eftersendt inden påske.

  3. Eventuelt valg.

  4. Eventuelt.

Det forventes, at repræsentantskabsmødet vil vare 2-3 timer. Medlemmer af repræsentantskabet eller deres suppleanter er pligtige til at give møde. Hvis man som repræsentant er forhindret i at deltage, bedes man sørge for, at en suppleant i stedet giver møde. Tilmeldingskupon bedes returneret snarest muligt og senest den 16. april 2004 til FAS' sekretariat. Repræsentantskabsmødet er åbent for alle medlemmer af Overlægeforeningen, og alle medlemmer har taleret.

Læs mere på www.fas.dk

Lægehelikoptere skal redde liv

> København

I takt med at amterne nedlægger skadestuer og andre akutberedskaber over hele landet, er det nødvendigt at indføre et helikopterberedskab for at sikre hurtig adgang til akut specialbehandling.

Det mener en række fremtrædende læger på landets to store traumecentre på H:S Rigshospitalet og Århus Sygehus ifølge Berlingske Tidende.

De foreslår, at der etableres en landsdækkende helikopterservice i form af tre til fire små lægebemandede helikoptere, som kan lette hurtigt og lande tæt på ulykkesstedet. Samtidig bør der anlægges helikopterplatforme ved landets fire store traumecent re i København, Århus, Odense og Aalborg.

Forslagsstillerne henviser til, at helikoptere er en del af beredskabet i en stribe andre lande.

Prisen for et dansk helikopterberedskab som supplement til de almindelige ambulancer opgøres til ca. 55 mio. kr. Et beløb, der skal sammenholdes med, at man så samtidig kan nedlægge dyre akutte beredskaber.

Elektroniske patientjournaler på tværs af amtsgrænser

> Århus

Der har i de senere år været kritik af, at sygehusenes elektroniske patientjournaler ikke kan stilles til rådighed på tværs af amtsgrænserne - bl.a. på grund af at journaltyperne er forskellige. Det er ikke længere et problem, eftersom det nu er muligt at se journalerne via en almindelig web-browser. Dermed er der grundlag for, at elektroniske patientjournaler i hele landet bliver tilgængelige for andre sygehuse - hvor som helst og når som helst.

Lægerne i Århus Amt kan således nu se direkte i de elektroniske patientjournaler fra Vejle og Viborg Amter samt i Fyns Amts Patientadministrative system via en web-browser. Fra Vejle Amt alene er der adgang til over 150.000 elektroniske patientjournaler. Internettrafikken foregår via sundhedsdatanettet. Den første afdeling, som får adgang til patientoplysninger på tværs af amterne, er hjertekirurgisk afdeling på Skejby Sygehus.

Fyns, Vejle og Viborg Amter har i en årrække udbredt den elektroniske patientjournal til sygehusafdelingerne, og Århus Amt står på tærsklen til at implementere næste generation af den elektroniske patientjournal. I disse amter har man besluttet at anvende SUP-metoden (Standardiseret Udtræk af Patientdata). Med SUP-metoden behøver afdelingerne ikke at anvende den samme type elektroniske patientjournal - og ikke alle i samme generation af udvikling.

VIGTIGT

- til alle, der får leveret Ugeskrift for Læger i postboks eller på firmaadresse

Ugeskrift for Læger bliver nu omdelt af Bladkompagniet. Dette betyder en stor portobesparelse, da Bladkompagniet skal have mellem 4 og 5 kr. pr. eksemplar i forhold til Post Danmark, som tager over 8 kr. Det er en forskel, der kan mærkes, når man skal have knap en million tidsskrifter om året ud til læserne.

Men Bladkompagniet har ikke mulighed for at aflevere Ugeskriftet i postbokse eller på firmaadresser. Vi må derfor her fortsat benytte os af Post Danmark. Derfor kan du hjælpe os med at spare mange penge ved fremover at få Ugeskriftet leveret på din privatadresse.

Det eneste du skal gøre, er at sende en mail til Linda Sørensen, ls@dadl.dk med oplysning om, hvor vi fremover kan levere Ugeskriftet.

På forhånd tak for hjælpen.

Udebliver ugeskriftet?

Al henvendelse vedrørende manglende levering af Ugeskrift for Læger bedes venligst rettet til Linda Sørensen, ls@dadl.dk.

På forhånd tak for hjælpen.