Skip to main content

Mammografiscreening næsten halverer brystkræftdødelighed

>England

Den seneste konklusion hvad angår effekten af mammografiscreening, er, at screening nytter. Mammografiscreening har således næsten halveret antallet af dødsfald som følge af brystkræft, fremgår det af to undersøgelser af screeningsprogrammer i to europæiske lande, offentliggjort i The Lancet.

Den første undersøgelse har sammenlignet antallet af dødsfald forårsaget af brystkræft i to svenske amter 20 år før screening blev indført (1958-1977), med de tilsvarende tal 20 år senere (1978-1997). Undersøgelsen, der omfatter 210.000 kvinder, viser, at den ujusterede risiko for at dø af brystkræft faldt efter indførelsen af screening med 23 procent for kvin-der i aldersgruppen 40-69 år.

Endvidere fremgår det – for første gang – at screening af yngre kvinder (40-49 år) reducerer mortaliteten. Antallet af dødsfald som følge af brystkræft faldt med 48 procent for denne aldersgruppe efter at mammografiscreening blev indført sammenlignet med et fald på kun 19 procent for de kvinder, som ikke blev screenet.

Laszlo Tabar, svensk professor i radiologi og leder af undersøgelsen, mener, at resultaterne kan reproduceres i andre europæiske lande.

Den anden undersøgelse – udført i Holland – fremviser tilsvarende resultater. Mortaliteten blandt kvinder i alderen 55-74 år var 20 procent lavere i 2001 end i perioden 1986-1988 – før screening blev indført.

Læs mere på: http://www.thelancet.com/journal/vol/iss/full/llan.361.9367.original_re…


Flere kvindelige læger: mere alternativ behandling

>Norge

Flere kvindelige læger og ledere vil føre til mere brug af alternativ behandling. Kvinder, sygeplejersker, kontorpersonale og yngre medarbejdere på sygehusene tror mere på og er selv hyppigere brugere af alternativ behandling end mænd, læger og ældre sygehusansatte. Derfor vil der sandsynligvis hyppigere blive anvendt alternativ behandling i et fremtidigt sygehusvæsen med flere kvindelige læger og flere sygeplejersker i ledende stillinger. Det konkluderer en spørgeskemaundersøgelse fra forskere på Universitetssykehuset Nord-Norge refereret på Internetportalen Hospitalnet. Af undersøgelsen, der har kortlagt forskellige sygehusansatte faggruppers holdninger til og brug af alternativ behandling, fremgår det, at kvinder – i højere grad end mænd, sygeplejersker og kontorpersonale – i højere grad end læger, og yngre – i højere grad end ældre – har et positivt syn på alternativ behandling.

Mens 32 procent af sygeplejerskerne og 44 procent af kontorpersonalet selv har benyttet sig af alternativ behandling, er det kun tilfældet for 12 procent af lægerne.

Undersøgelsen er offentliggjort i Tidsskrift for Den norske lægeforening som en del af et temanummer om alternativ behandling.

Læs mere på: http://www.tidsskriftet.no/lts-pdf/pdf2003/604-6.pdf og http://www.tidsskriftet.no/lts-pdf/pdf2003/673.pdf


50 procent flere kræfttilfælde venter forude

>Schweiz

Kræfthyppigheden forventes at vokse med 50 procent på verdensplan i løbet af de næste 20 år. Det er de dystre fremtidsudsigter ifølge World Cancer Report, som verdenssundhedsorganisationen WHO har udgivet. Rapporten godtgør med al tydelighed, at såfremt der ikke sættes ind nu, vil antallet af nye kræfttilfælde stige dramatisk.

På verdensplan får ti millioner mennesker hvert år konstateret kræft, men vurderingen er, at tallet i 2020 vil stige til 15 millioner. Forklaringerne på den forventede stigning er blandt andet flere ældre, rygning, usund kost med kun begrænset indtag af frugt og grønt og for meget fedt samt mangel på motion.

Ifølge WHO er det muligt at forebygge en tredjedel af disse sygdomstilfælde, og organisationen anbefaler, at det kræftforebyggende arbejde koncentreres om det enkle budskab: Skod cigaretterne og spis mindst 500 g frugt og grønsager hver dag.

Læs mere på: http://www.iarc.fr/WCR/


Mængderabat

>København

Flere og flere amter går ifølge Amtsrådsforeningens »Mandat« sammen om at købe medicin til sygehusene. Senest er også Ribe Amt kommet med i Amgros, som blev stiftet af en række amter i 1990. Dermed er i alt ti amter samt Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) med i selskabet, som sidste år formåede at spare 461 mio. kr. på køb af medicin.

Amgros købte sidste år medicin for over 1,5 mia. kr., og med så stor en omsætning opnår medicingrossisten store rabatter, når selskabet sender medicinkøbet i EU-licitation. Århus Amt sparede alt i alt godt 74 mio. kr. i 2002, mens H:S, der bruger mest medicin, sparede godt 130 mio. kr. For at være med i Amgros skal amterne betale to procent af omsætningen til Amgros. Men da selskabet ikke må give overskud, betaler Amgros typisk 1,2 procent tilbage. For Århus betød det sidste år, at der røg cirka 2,5 mio. kr. tilbage i amtskassen.

Flere amter herunder Ringkjøbing, Sønderjylland og Viborg Amter vælger dog stadig at være uafhængige. De amter, som ikke er med i Amgros, kan som oftest lægge sig i slipstrømmen på de rabatter, selskabet har opnået: »Det er lettere for dem at få rabatter, når vi én gang har lagt niveauet«, mener direktør i Amgros, Leif Viuf Christiansen.


Overvægtige kvinder føder hyppigere børn med fødselsdefekter

>USA

Overvægtige og decideret fede kvinder har større risiko for at føde børn med hjertemisdannelser og andre fødselsdefekter sammenlignet med normalvægtige mødre.

Det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Pediatrics.

Undersøgelsen bekræfter endvidere, at der er en sammenhæng mellem fedme før svangerskabet og risikoen for neuralrørsdefekter som fx rygmarvsbrok. Risikoen for at få et barn med navlebrok er tre gange så høj for overvægtige og fede som for kvinder med normal vægt, fremgår det af undersøgelsen. Årsagen til sammenhængen mellem overvægt, fedme og fødselsdefekter er usikker. Forskerne peger selv på, at dårlige spisevaner kan føre til ernæringsmangel. Ligesom de fremhæver at diabetes, som ofte forekommer blandt fede, kan øge risikoen for fødselsdefekter.

Endelig påpeger de, at kvinder, som lider af fedme, har et forhøjet – men udækket – behov for næringsstoffer, der kan beskytte mod fødselsskader, som fx folinsyre.

Læs mere på: http://www.pediatrics.org/


Sygemelding på deltid

>Odense

Regeringens forslag om at flere danskere skal deltidssygemeldes med henblik på at nedbringe sygefraværet, bliver lunkent modtaget af formand for de praktiserende læger på Fyn, Ole Nørskov.

»Vi benytter allerede deltidssygemeldinger, men oftest er de mennesker, der bliver langtidssygemeldt, virkelig så syge, at de ikke kan arbejde. Samtidig har jeg indtryk af, at deltidssygemeldinger ikke altid er virksomhedernes kop te, så hvis forslaget skal ændre noget, vil jeg mene, at der skal bindes penge i halen på det«, siger Ole Nørskov til Fyens Stiftstidende.

Han efterlyser samtidig et fast korps med social-, sundheds-, fagforenings- og virksomhedsfolk, som lægerne kan henvise patienterne til, så de kan få belyst deres muligheder for at passe jobbet på halv tid fra alle sider.

Regeringens forslag er, at de praktiserende læger i højere grad skal deltidssygemelde folk i stedet for at langtidssygemelde dem, så de kan bevare tilknytningen til arbejdspladsen under sygdommen.

Ræsonnementet bag er, at folk, der bevarer en lille tilknytning til deres arbejdsplads, har mindre risiko for at miste jobbet og glide helt ud af arbejdsmarkedet.


Her er din løn

>København

Foreningen af Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger har sammen med Sundhedskartellet og Det Kommunale Kartels Sygehusbranche lavet en ny hjemmeside, der giver nem adgang til lønstatistik, amtslige nøgletal, det lokale råderum og kompetenceudvikling.

Som lokal lønhandler – eller bare almindelig nysgerrig – kan du nu få svar på spørgsmål som: Hvordan har yngre/ overlægers løn udviklet sig fx sammenlignet med andre faggrupper eller læger i andre amter? Hvor mange afdelingslæger eller overlæger er der ansat i amtet? Hvor stor er lønsummen og det økonomiske råderum? Hvornår vedtages budgettet?

Derudover kan du få inspiration til at arbejde med kompetenceudvikling og finde navne og adresser på de lokale kontaktpersoner fra de andre organisationer.

Læs mere på: www.sygehusansatte.dk