Skip to main content

EU slår ned på organhandel

> Bruxelles

Europaparlamentet vil slå ned på den stigende handel med menneskelige organer, bl.a. ved at kriminalisere EU-borgeres køb af en nyretransplantation i et andet land. Der vil blive indført en minimumstraf på ti år for enhver, der smugler et andet menneske ind i et EU-land med henblik på at udtage den pågældendes organer uden samtykke.

Alle 15 EU-lande - med undtagelse af Østrig - har ved lov forbudt betaling for organer.

Robert Evans, europaparlamentsmedlem fra det britiske Labour-parti, der står i spidsen for kampagnen - og som finder organhandel »afskyelig« - vil ifølge British Medical Journal angribe ondets rod: manglen på legale donorer. Det skal ske ved at indføre et »opt out«-system i samtlige EU-lande, hvorefter man aktivt skal sørge for at tilkendegive, hvis man ikke ønsker at være donor. Man skal altså sige nej - ikke som i Danmark ja - til at være donor.

Såvel den britiske lægeforening som den britiske nyre-patientforening støtter en sådan model baseret på formodet samtykke, som allerede er gældende i bl.a. Belgien, Finland, Frankrig, Italien og Spanien.

Fejl i hver fjerde laboratoriehenvisning

> København

Der er fejl i næsten hver fjerde af alle henvisninger til laboratorium fra praktiserende læger. Det betyder, at mange patienter må igennem samme undersøgelse to gange. Fejlene består hovedsagelig i, at de praktiserende læger undlader at videregive oplysninger om patientens medicinforbrug. Projektet Den Gode Medicinske Afdeling har ifølge internetportalen Hospitalnet undersøgt henvisningerne til 28 ud af de 60 medicinske ambulatorier i Danmark. På et af ambulatorierne på Amager Hospital kunne mindre end ti procent af de praktiserende lægers henvisninger betegnes som tilfredsstillende, mens hhv. 40 og 60 procent af henvisningerne kunne betegnes som tilfredsstillende for ambulatorier på Amtssygehuset i Glostrup og Fredericia Sygehus.

På landsplan vurderer lægerne, at cirka seks procent af dobbeltundersøgelserne er decideret unødvendige.

Rapporten kan læses på http://web.dgma.dk/?page=1117

Stjerner er vildledende

> Storbritannien

Det system af stjerner, som anvendes til at oplyse offentligheden om kvaliteten på britiske hospitaler, er vildledende, mener britiske statistikere.

Præstationsindikatorerne, som ifølge systemets kritikere kan bringe skam over institutioner og enkeltpersoner inden for det britiske sundhedsvæsen, bør ifølge Storbritanniens Royal Statistical Society kasseres, fordi systemet »demoraliserer og støder personalet fra sig«.

Kritikken går bl.a. på, at resultaterne er lavet til at blive mistolket af medierne.

Ifølge professor Sheila Bird fra the Medical Research Council's Biostatistics Unit, er stjerne-rating-systemet »i sit inderste væsen« vildledende, og hun opfordrer til en radikal gennemarbejdning af, hvordan der føres kontrol med sygehusenes præstationer.

Bl.a. er der kritik af de fremlagte data, der vedrører hjertekirurgernes præstationer, og som kan vise sig at »give bagslag«. Ifølge det statistiske selskab bør data, der skal udtrykke kirurgers resultater, dække en femårig periode frem for at være ikkerepræsentative øjebliksbilleder.

Rapporten: Performance Indicators: The Good, the Bad and the Ugly kan læses på: www.rss.org.uk

Amter opsiger aftaler med øjenlæger

> København

Tretten privatpraktiserende øjenlæger har netop modtaget en opsigelse af deres aftale med Amtsrådsforeningen. Det sker, fordi lægerne ifølge foreningen har tjent for meget på ventelisterne til grå stær-operationer.

Amtsrådsforeningen har nu fastsat en pris, som er 30 procent lavere end den hidtidige takst, der svarer til, hvad en grå stær-operation koster på sygehuset. I alt 36 øjenlæger har efter forhandling accepteret den ny pris, mens 13 har fået opsagt deres aftale.

»Det er markedsmekanismerne. Liberalisme på godt og ondt, og jeg har ikke ondt af nogen af den grund«, lyder kommentaren fra Jørgen Meibom, formanden for Foreningen af praktiserende Speciallæger ifølge Amtsrådsforeningens nyhedsbrev.

FAPS-formanden finder det i orden at regulere prisen: »Vi havde på fornemmelsen, at det ikke længere er så dyrt at operere, som det var i starten«, siger han. Han efterlyser en grundigere kalkule på, hvad en operation skal koste.

Ordningen, hvorefter sygehusene kan henvise patienter til privatpraktiserende øjenlæger, når patienterne venter længere end otte uger på behandling, har eksisteret i halvandet år og skal evalueres til nytår. Det er første gang, Amtsrådsforeningen opsiger aftaler på grund af uenighed om prisen.

Eksperimentel kræftbehandling på Riget

> København

Rigshospitalet åbner til foråret et nyt afsnit for eksperimentel kræftbehandling for alvorligt syge kræftpatienter, for hvem behandlingsmulighederne i Danmark er udtømte og hvoraf flere i dag ser sig nødsaget til at tage til udlandet for at blive behandlet.

I første omgang bliver målgruppen patienter med sjældne kræftsygdomme, men på længere sigt er målet at udvide afsnittet, så det også bliver muligt at introducere nye behandlingsmetoder fra udlandet til patienter med mere udbredte kræftlidelser.

»Det handler om svært syge mennesker, som må tage til udlandet, og som ofte ikke kommer hjem i nogen særlig god forfatning. Vi vil godt forsøge at komme med et tilbud om behandling herhjemme, og samtidig kan det også være med til at skubbe på udviklingen på kræftområdet i Danmark,« udtaler lægelig direktør på Rigshospitalet, Jannik Hilsted, til Berlingske Tidende.

Ny Personlig Elektronisk Medicinprofil

> København

Et nyt it-system, Personlig Elektronisk Medicinprofil (PEM), skal fremover sikre overblik over den enkelte patients forbrug af receptpligtige lægemidler.

Fordelen er følge sundhed.dk, at læger - især praktiserende læger - og andet sundhedspersonale lettere vil kunne få et overblik over patientens samlede lægemiddelforbrug.

Fuldt udbygget vil PEM indeholde en oversigt over de lægemidler, der i løbet af de seneste to år har været solgt eller udleveret til den enkelte - også på sygehus.

Allerede nu indberetter apotekerne udlevering af lægemidler til Lægemiddelstatistikregisteret en gang om måneden, men med PEM vil registreringen ske i samme øjeblik, lægemidlet udleveres fra apoteket. Det er endvidere meningen, at PEM skal udbygges med den kommende Interaktionsdatabase og kobles sammen med sygehusenes medicinmoduler og elektroniske patientjournaler.

Medicinprofilerne vil være tilgængelige på den fælles offentlige sundhedsportal fra midten af 2004.